Toskánsky čokoládový koláč s orechmi a ovocím
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 13. februára 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
Postup
-
1
Rúru predhreme na 160 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Na plech rozložíme mandle a pekanové orechy a 12 – 15 minút pečieme, pokiaľ mandle nebudú zlatisté. Potom necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
- 2
V hrnci na miernom plameni vo vodnom kúpeli roztopíme med, čokoládu, maslo a cukor. Necháme trochu ochladnúť a potom vmiešame ovocie, opečené mandle s orechami a ostatné suché ingrediencie, s výnimkou práškového cukru. Silikónovou stierkou vymiešame cesto.
- 3
Zvýšime teplotu v rúre na 170 °C. Tortovú formu o priemere 20 cm vymastíme a vyložíme papierom na pečenie alebo podložíme silikónovou podložkou. Namočíme si ruky, po častiach naberáme cesto a ukladáme ho do formy, kde ho poriadne zatlačíme, aby sa dostalo až ku krajom. Ruky treba mať vždy vlhké, inak sa cesto bude lepiť. Pečieme zhruba 8 minút, pokiaľ koláč nebude na dotyk nadýchaný a pružný. Potom ho vytiahneme z rúry a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Z vychladeného koláča odstránime formu a posypeme ho práškovým cukrom. Podávame pri izbovej teplote.
Tiež Čokoládový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja mám rada jednoduchosť, poriadok, čisté línie všade, teda aj na tanieri a skutočne tento neporiadok oceniť neviem, ani sa nechystám, napriek tomu, že momentálne je to na Slovensku v mode. A stále neviem, kde je ten koláč.
Je to môj subjektívny komentár k danému receptu. Nikde som nepovedala, že JA to robím dobre a ostatní zle. Komentár je vyjadrenie osobného postoja k niečomu. Môj osobný postoj je, že sa mi nepáči takýto chaos na tanieri, kde ani neviem, čo je koláč.
Takto vyzerá pekne naservírovaný koláč.
Krásný den přeji! Jeden rád holky a druhý vdolky. Jeden kluky a druhý puky. Někdy zírám jako puk, to je pravda. Nu což, člověk se pořád učí. Když nic jiného, tak poznává sám sebe. Za chvíli bude jaro, příroda nám pohladí oko, bříško i srdíčko!
Jen abys videla v natur podobe. Forma ma prumer 20 cm, coz znamena, ze kousky jsou hodne male, neb se jedna se o koncentrat cukru, kandovaneho ovoce, koreni a orechu.
Abych rekla pravdu, zde sef celkech chytre vysledny produkt odlehcil a nahradil kandovane ovoce tim susenym. Moucnik bude tudiz i mene sladky.
V Toskansku ( vlastne i v cele stredni a jizni Italii) je to typicke vanocni cukrovi.
Prapuvodni recept je bez cokolady:
www.nonsolopiccante.it/2013/12/10/panpepato-di-siena/...
Mne sa, napríklad, ani nepáči, keď sa ku všetkému prskne šľahačka, je to také starodávne, nenápadité a ja ju ani nemáááám rada. Mám to písať do každej diskusie? Čo koho zaujíma, že ja nemám rada šľahačku a dokonca nemám rada ani takú nezaujímavú čokoládovú tortu, ani pravého Sachera. Ja si to nikde neobjednám. Tak nech ani Bubaya do takých reštaurácii s "neporiadkom" na tanieri nechodí, nič také si neobjednáva a nad takým aranžmánom sa nečuduje.
Kvet streptocarpusu je jedlý, môžete sa o ňom dočítať napríklad tu:
www.pluska.sk/izahradkar/izbove-rastliny/izbovky/tani...
Jedlé kvety sa dajú kúpiť napr. v Metre, v e-shopoch s potravinami, prípadne u pestovateľov, ktorí sa špecializujú na pestovanie byliniek a kvetov.
Vřelé díky! Vrtalo mi to hlavou, klidně bych dala testovací vzoreček, ale už víc než dva roky "streptíka" doma v květináči nemám. Předtím mě nenapadlo ochutnat. Teď vím, že to jde. Mimochodem, Streptocarpus je moc hezká kvetoucí pokojovka.
Ďakujem za odkaz. Pekný recept, vyzerá chutne. Už som konečne koláč dešifrovala aj na obrázku, je to ten najspodnejší kúsok tmavého cesta s mandľami. Ešte by som chcela vedieť, čo je to sivohnedé, trojuholníkové, zaťaté do koláča.
Myšáčku, to samé, ale na stojáka!
Tá fotka je príklad toho, čo sa páči mne osobne.
Tak na to nemám slov, toskánci by valili bulvy.
To sivohnedé, trojuholníkové, zaťaté do koláča je kúsok z tohto toskánskeho koláča.