Torta s plnkou z gaštanového pyré fotorecept

adkas - fotkaadkas, 15. apríla 2012
Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept)
Foto: adkas

Nie som ja zrucna v peceni tort, ale tak take 3-4 za rok zvladnem. Nie su vzhladovo ziadne vystavne kusy, ale su jeditelne a Zobraziť celý popisNie som ja zrucna v peceni tort, ale tak take 3-4 za rok zvladnem. Nie su vzhladovo ziadne vystavne kusy, ale su jeditelne a dokonca vraj aj velmi chutne. Jednu z nich vam ponukam. Pre milovnikov gastanoveho pyre urcite nebicko v papulke:) Colkoladova roladka uprostred gastanovej plnky robi tortu velmi atraktivnou aj vzhladovo.

12
porcií
55 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Na roladu, vsetko 2x, pecieme 2 korpusy:
2 ks
2 PL
2 PL
na korpus:
2 ks
2 PL
2 PL
1 KL (preosiate)
 stipka
cokoladova plnka na roladu:
100 g
50 g
plnka z gastanoveho pyre:
250 g
400 ml
1 PL
1 PL (um) mozno pridat aj viac, podla chuti
100 ml
na ozdobu:
300 ml




Postup

  1. 1

    Rozpis je na 22 cm tortovu formu. Moja forma ma priemer 24 cm a pouzila som gastanove pyre 430 ml konzervu. Ako prve si upecieme okruhly kakaovy korpus v tortovej forme. Mozete si aj na plech na papier nakreslit spodok formy 2x a piect obe korpusy naraz, ale mne to takto viac vyhovuje. Potom upecieme svetly plat na roladku. Potom opat kakaovy korpus v tortovej forme. Kym sa pecie plat, tortova forma sa ochladi a mozeme ju opat pouzit. Ak mate dve rovnako velke tortove formy, mate o starost menej a mozete piect obe naraz. OK, takze dalej. Bielka slahame so stipkou soli, pridame 1 PL krystaloveho cukru. Vyslahame tuhu penu. Zltka naslahame s 1 PL cukru. Naslahane zltka pridame do bielok a uz len rucne zamiesame. Nakoniec pridame preosiatu muku a zlahka zamiesame. Plat pecieme vo velkosti 30x28cm. Pecieme pri teplote 180 stupnov C cca 12-15 minut

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pri kakaovych tortovych korpusoch postupujeme rovnako, iba do muky zamiesame preosiate kakao. Pecieme v tortovej forme s priemerom 22 cm.

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upeceny plat rozdelime na dve casti 28x15 cm. Este teple platy stocime po dlzke do rolady a nechame vychladnut. Stacala som aj s papierom, po vychladnuti som roztocila, odstranila papier a natrela cokoladovou plnkou.

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cokoladu rozpustime nad parou. Maslo vyslahame a pridame rozpustenu cokoladu, vymiesame. Cokoladovou masou natrete platy zrolujeme opat do rolady, odlozime bokom.

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V studenom mlieku rozmiesame zelatinu, nechame chvilu postat,potom ju zahrejeme na horuce, ale nevarime! Gastanove pyre dochutime rumom, praskovym cukrom podla chuti. Ak pouziteje madarske, ktore je u nas dostat, tak to uz je ochutene,staci mozno iba trosku dochutit. Moje bolo v konzerve bez dochutenia, takze som pridala aj praskovy cukor aj rumovu esenciu ( nemala som rum)

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Slahacku vyslahame a 1-2 PL pridame do ochuteneho gastanoveho pyre. Trochu tym pyre zriedime. Potom pridame zbytok slahacky do gastanoveho pyre. Opat odoberieme 2 PL tejto zmesi (gastanove pyre a slahacka) a primiesame do zelatinoveho mlieka a rozmiesame. Tuto zelatinovu zmes za staleho miesania postupne pridavame do gastanoveho pyre, az kym vznikne kompaktna zmes.

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zacneme skladat tortu. Na tanier dame kakaovy korpus, natrieme trochou gastanovej plnky. Pripneme okraj tortovej formy. Vlozime roladky do vnutra asi 2cm od okraja formy a spojime ich, aby nam vznikol vencek. Ja som odrezala asi 2 cm z kazdej rolady, aby mi pekne konce sadli k sebe.

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zakryjeme zbytkom kremu.

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prilozime druhy kakaovy korpus a odlozime do chladnicky.

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyslahame slahackovu smotanu a potrieme tentkou vrstvou slahacky celu tortu. Lubovolne ozdobime. Moja slahackova vrstva nie je pekna. V UK je velmi silna slahacka a "trochu" som ju preslahala. Mala chybicka krasy,ktora vsak na chuti rozhodne neubrala:))

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Piekla som ju manzelovi k narodeninam, tak preto aj to zdobenie je take narodeninkove:)))

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dobru chut !

    Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

hubarka35
krásna tortička,páči sa mi tá roládka uprostred.....budem realizovat.....čoskoro...
tatranka
Torty veľa nepečiem.No gaštanová a so zaujímavou mozaikovou rolády ma zlákala.Uložím si ju a príležitosť sa hádam aj nájde.
helca103
už som videla pár zákuskov na podobný spôsob s tou roládkou.Parádna a veľmi efektná torta.
martamm
Tvoja torticka je nadherna, krasny fotopostup, ktory musi pochopit kazdy. U nas gastanova ide, takze ukladam, urcite najde v blizkej dobe vyuzitie.
tinca
babračka,ale stála za to. Vydarila sa ti:)
orchidea
Ukladám si recept, tvoja tortička sa mi páči a pre mňa ako stvorená aj chuťovo aj výzorovo, tiež pečiem torty ako ja hovorím na zjedenie, nie sú to umelecké diela a preto mi je nie ľúto do ních zakrojiť...
micca
krasa a je urcite podla ingrediencii chutna uz je napisana v kk
hubata
Kráása, oceňujem nápad, ktorý urobí tortu slávnostnou. Ukladám, lebo sa mi páči že nehýri neprirodzenými farbami a tých je málo.
adkas
dakujem za kazdy komentarik. Naozaj tuto torticku mozem vrele odporucit.
elisticka
mnam gastanova je vzdy senzacna:)) a stou roladkou super napad uz je ulozena.....a vidim ze si davala esenciu lebo u nas nemozene pouzivat rum...
bibia1
jej, toto je krásne. veľmi pekne tortička ukáže - ja sa priznám z gašt. pyré som ešte nerobila nič, je čas to vyskúšať :)
1ariana
Ja tiež nie som ukážková cukrárka a môj svokor hovorieval , keď mi niečo nevyšlo na vzhľad podľa mojich predstáv, že ale je to chuťové. To znamenalo, že je to veľmi chutné. :o)
Podľa ingrediencií si myslím, že Tvoja torta je určite veľmi chuťová. Ale aj napriek Tvojej sebakritike, je aj vzhľadovo pekná.
palokuchki
Mne sa tato torta tiez velmi paci, hlavne ta roladka v prostriedku je vyborny napad. Urcite nieco take podobne skusim urobit.
babkamt
Torta musí byť chuťovo výborná. Oceňujem nápad s čokoládovou roládou.KK.
hannah22
veľmi lákava a hlavne s prekvapením, to sa mi páči, ukladám a skúsim.... :))
aroooo
Tak toto je niečo podľa môjho gusta, ja tie rôzne poťahované krikľavo farebné nemusím, gašt.pyré mám tiež rada, takže ukladám "pre strýčka náhodu"
adkas
dievcence velmi som potesena, ze vas receptik zaujal. Ja recepty nevymyslam, len ked nieco vidim zaujimave,tak vyskusam a ked je to dobre, tak to rada posuniem dalej. Ta cokoladova rolada jemne stvrdne a v tej jemnej gastanovej plnke je absolutne mnamky:) dakujem za vsetky komentariky. @elisticka v UK nie je dostat taky vonavy rum ako je na Slovensku a preto pouzivam trochu esencie:))))
janger
@adkas , a ty ze nie si zrucna v peceni tort :-)? Ved toto je vystavny kus! A este aj taka zlozita, s roladlou. Velmi pekna!!! A manzelovi dodatocne blahozelam :-).
adkas
@janger dakujem pekne, ale tato je este minulorocna, tohto roku sa konala trojfarebna coko torta:)))
3sandra3
prosím ťa, rozumiem tomu dobre? Totiž chcem piecť túto tortu, takže pečieme dva kakaové tortové korpusy a jeden plát na plechu - bledý, ktorý potom prepolíme a urobíme dve roládky? Ďakujem.
adkas
@3sandra3 presne si to pochopila 2 tortotve korpusy, jeden plat, ktory rozdelis po dlzke , takze mas dve samostatne mensie roladky. Ak si pozorne precitas postup aj pozries obrazky, tak urcite to zvladnes v pohode. Nech sa ti dari.
3sandra3
ano, ano,,, ďakujem Ti...ostatné mi je jasné...takže môžem ísť na to.... už sa teším.
3sandra3
ahoj adkas, tak ja som dnes robila túto tvoju tortu, ale žiaľ, tá tvoja je krásna , a tá moja :-(( no, nie je až tak najhoršia, isto sa zje, ale chcela som ju mať krajšiu,,, no čo sa mi nepodarilo, bolo to , že roládky boli dosť vysoké a týmpádom som mala menej plnky, ale to až tak nevadilo, prirobila som ešte šľahačku. Ala ako tak čítam ten tvoj recept, tvoje roládky sú tenšie, ale ako sa ti zmestili do 24 cm tortovej formy roládky, ktoré dokopy merajú 56 cm? Robila som to správne?
3sandra3
tak dnes sme ju papali, a teda fakt bola výborná a v reze nádherne vyzerala. :-)
vareska1
paradna torticka :-) ... vyskusam, ked bude mat moja mala sojka narodeniny :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia