Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Nie som ja zrucna v peceni tort, ale tak take 3-4 za rok zvladnem. Nie su vzhladovo ziadne vystavne kusy, ale su jeditelne a dokonca vraj aj velmi chutne. Jednu z nich vam ponukam. Pre milovnikov gastanoveho pyre urcite nebicko v papulke:) Colkoladova roladka uprostred gastanovej plnky robi tortu velmi atraktivnou aj vzhladovo.

12
porcií
55 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozpis je na 22 cm tortovu formu. Moja forma ma priemer 24 cm a pouzila som gastanove pyre 430 ml konzervu. Ako prve si upecieme okruhly kakaovy korpus v tortovej forme. Mozete si aj na plech na papier nakreslit spodok formy 2x a piect obe korpusy naraz, ale mne to takto viac vyhovuje. Potom upecieme svetly plat na roladku. Potom opat kakaovy korpus v tortovej forme. Kym sa pecie plat, tortova forma sa ochladi a mozeme ju opat pouzit. Ak mate dve rovnako velke tortove formy, mate o starost menej a mozete piect obe naraz. OK, takze dalej. Bielka slahame so stipkou soli, pridame 1 PL krystaloveho cukru. Vyslahame tuhu penu. Zltka naslahame s 1 PL cukru. Naslahane zltka pridame do bielok a uz len rucne zamiesame. Nakoniec pridame preosiatu muku a zlahka zamiesame. Plat pecieme vo velkosti 30x28cm. Pecieme pri teplote 180 stupnov C cca 12-15 minut
  2. Pri kakaovych tortovych korpusoch postupujeme rovnako, iba do muky zamiesame preosiate kakao. Pecieme v tortovej forme s priemerom 22 cm.
  3. Upeceny plat rozdelime na dve casti 28x15 cm. Este teple platy stocime po dlzke do rolady a nechame vychladnut. Stacala som aj s papierom, po vychladnuti som roztocila, odstranila papier a natrela cokoladovou plnkou.
  4. Cokoladu rozpustime nad parou. Maslo vyslahame a pridame rozpustenu cokoladu, vymiesame. Cokoladovou masou natrete platy zrolujeme opat do rolady, odlozime bokom.
  5. V studenom mlieku rozmiesame zelatinu, nechame chvilu postat,potom ju zahrejeme na horuce, ale nevarime! Gastanove pyre dochutime rumom, praskovym cukrom podla chuti. Ak pouziteje madarske, ktore je u nas dostat, tak to uz je ochutene,staci mozno iba trosku dochutit. Moje bolo v konzerve bez dochutenia, takze som pridala aj praskovy cukor aj rumovu esenciu ( nemala som rum)
  6. Slahacku vyslahame a 1-2 PL pridame do ochuteneho gastanoveho pyre. Trochu tym pyre zriedime. Potom pridame zbytok slahacky do gastanoveho pyre. Opat odoberieme 2 PL tejto zmesi (gastanove pyre a slahacka) a primiesame do zelatinoveho mlieka a rozmiesame. Tuto zelatinovu zmes za staleho miesania postupne pridavame do gastanoveho pyre, az kym vznikne kompaktna zmes.
  7. Zacneme skladat tortu. Na tanier dame kakaovy korpus, natrieme trochou gastanovej plnky. Pripneme okraj tortovej formy. Vlozime roladky do vnutra asi 2cm od okraja formy a spojime ich, aby nam vznikol vencek. Ja som odrezala asi 2 cm z kazdej rolady, aby mi pekne konce sadli k sebe.
  8. Zakryjeme zbytkom kremu.
  9. Prilozime druhy kakaovy korpus a odlozime do chladnicky.
  10. Vyslahame slahackovu smotanu a potrieme tentkou vrstvou slahacky celu tortu. Lubovolne ozdobime. Moja slahackova vrstva nie je pekna. V UK je velmi silna slahacka a "trochu" som ju preslahala. Mala chybicka krasy,ktora vsak na chuti rozhodne neubrala:))
  11. Piekla som ju manzelovi k narodeninam, tak preto aj to zdobenie je take narodeninkove:)))
  12. Dobru chut !