Torta s plnkou z gaštanového pyré (fotorecept)
Autor receptu: adkas
Nie som ja zrucna v peceni tort, ale tak take 3-4 za rok zvladnem. Nie su vzhladovo ziadne
vystavne kusy, ale su jeditelne a dokonca vraj aj velmi chutne. Jednu z nich vam ponukam.
Pre milovnikov gastanoveho pyre urcite nebicko v papulke:) Colkoladova roladka uprostred
gastanovej plnky robi tortu velmi atraktivnou aj vzhladovo.
12 porcií |
55 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Rozpis je na 22 cm tortovu formu. Moja forma ma priemer 24 cm a pouzila som gastanove pyre 430 ml konzervu.
Ako prve si upecieme okruhly kakaovy korpus v tortovej forme. Mozete si aj na plech na papier nakreslit spodok formy 2x a piect obe korpusy naraz, ale mne to takto viac vyhovuje. Potom upecieme svetly plat na roladku. Potom opat kakaovy korpus v tortovej forme. Kym sa pecie plat, tortova forma sa ochladi a mozeme ju opat pouzit. Ak mate dve rovnako velke tortove formy, mate o starost menej a mozete piect obe naraz. OK, takze dalej. Bielka slahame so stipkou soli, pridame 1 PL krystaloveho cukru. Vyslahame tuhu penu. Zltka naslahame s 1 PL cukru. Naslahane zltka pridame do bielok a uz len rucne zamiesame. Nakoniec pridame preosiatu muku a zlahka zamiesame. Plat pecieme vo velkosti 30x28cm. Pecieme pri teplote 180 stupnov C cca 12-15 minut
- Pri kakaovych tortovych korpusoch postupujeme rovnako, iba do muky zamiesame preosiate kakao. Pecieme v tortovej forme s priemerom 22 cm.
- Upeceny plat rozdelime na dve casti 28x15 cm. Este teple platy stocime po dlzke do rolady a nechame vychladnut. Stacala som aj s papierom, po vychladnuti som roztocila, odstranila papier a natrela cokoladovou plnkou.
- Cokoladu rozpustime nad parou. Maslo vyslahame a pridame rozpustenu cokoladu, vymiesame. Cokoladovou masou natrete platy zrolujeme opat do rolady, odlozime bokom.
- V studenom mlieku rozmiesame zelatinu, nechame chvilu postat,potom ju zahrejeme na horuce, ale nevarime! Gastanove pyre dochutime rumom, praskovym cukrom podla chuti. Ak pouziteje madarske, ktore je u nas dostat, tak to uz je ochutene,staci mozno iba trosku dochutit. Moje bolo v konzerve bez dochutenia, takze som pridala aj praskovy cukor aj rumovu esenciu ( nemala som rum)
- Slahacku vyslahame a 1-2 PL pridame do ochuteneho gastanoveho pyre. Trochu tym pyre zriedime. Potom pridame zbytok slahacky do gastanoveho pyre. Opat odoberieme 2 PL tejto zmesi (gastanove pyre a slahacka) a primiesame do zelatinoveho mlieka a rozmiesame. Tuto zelatinovu zmes za staleho miesania postupne pridavame do gastanoveho pyre, az kym vznikne kompaktna zmes.
- Zacneme skladat tortu. Na tanier dame kakaovy korpus, natrieme trochou gastanovej plnky. Pripneme okraj tortovej formy. Vlozime roladky do vnutra asi 2cm od okraja formy a spojime ich, aby nam vznikol vencek. Ja som odrezala asi 2 cm z kazdej rolady, aby mi pekne konce sadli k sebe.
- Zakryjeme zbytkom kremu.
- Prilozime druhy kakaovy korpus a odlozime do chladnicky.
- Vyslahame slahackovu smotanu a potrieme tentkou vrstvou slahacky celu tortu. Lubovolne ozdobime. Moja slahackova vrstva nie je pekna. V UK je velmi silna slahacka a "trochu" som ju preslahala. Mala chybicka krasy,ktora vsak na chuti rozhodne neubrala:))
- Piekla som ju manzelovi k narodeninam, tak preto aj to zdobenie je take narodeninkove:)))
- Dobru chut !