Torta s krajkou
Foto: nika168
Tak na tejto torte som si dala zvlášť záležať, príprava na ňu bola mesiac /niežeby som toľko času strávila nad prípravou surovín - ide Zobraziť celý popisTak na tejto torte som si dala zvlášť záležať, príprava na ňu bola mesiac /niežeby som toľko času strávila nad prípravou surovín - ide skôr o nápad a inšpiráciu/. Zvlášť záležať preto, lebo bola na spoločné narodeniny pre moju drahých rodičov :D Po prvý krát som pracovala aj s krajkou. Nenapadlo ma však v tom čase robiť fotopostup receptu, pretože ma ani nenapadlo, že raz svoje výtvory dám sem na Varechu. Ale pre tie, ktoré to chcú skúsiť pripájam videonávod ako sa krajka pripravuje :D
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Tmavý korpus: | |
140 g |
|
120 g |
|
200 g |
|
1 bal |
|
120 g |
|
1 bal |
|
6 ks |
|
Orechový korpus: | |
100 g mleté |
|
150 g |
|
4 ks |
|
50 ml vlažná |
|
1 bal |
|
1 bal |
|
1 dl |
|
120 g |
|
(alebo rumová aróma) |
|
Plnka orechová: | |
200 g |
|
3 PL mleté |
|
50 g |
|
Plnka karamelová: | |
150 g |
|
1 plechovka |
|
Plnka čokoládová: | |
250 g |
|
100 g |
|
Plnka ovocná: | |
(jahodový) |
|
|
|
|
|
Poleva: | |
|
|
150 g |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kakaový korpus: Zmäknuté maslo, práškový a vanilínový cukor zmiešame do peny, postupne pridáme žĺtky, roztopenú mierne vychladnutú horkú čokoládu, múku zmiešanú s PDP a na záver sneh z bielkov. Pečieme pomaly pri teplote 160 stupňov cca 50-60 minút. Skúšame podľa typu rúry.
- 2
Upečieme si orechovú piškótu: Žĺtky zmiešame s cukrom, vanilínovým cukrom do peny. Pridáme rum alebo arómu. Pridáme olej, múku zmiešanú s PDP. Na záver zamiešame sneh z bielkov a orechy. Pečieme pri teplote 170 stupňov cca 35-45 minút. Opäť sa riadime typom rúry.
- 3
Karamelovú plnku si pripravíme zmiešaním salka a masla a necháme mierne stuhnúť v chladničke. Čokoládovú si pripravíme zmiešaním mascarpone a mierne vychladnutej roztopenej čokolády nad parou. Orechový krém si pripravíme vyšľahaním práškového cukru, rumu alebo arómy so zmäknutým maslom a na záver primiešame mleté orechy. Ovocnú náplň urobíme tak, že si džem zohrejeme a naplníme jeden plát nahrubo vrstvou tohto džemu, je to chutné a zvláčni to korpusy. Ostatné pláty môžeme kvapkať uvarenou silnou kávou s brandy alebo rumom či amareto likérom. Takto postupne naplníme, ozdobíme tortu čokoládovou polevou navrch i po bokoch torty. Dáme stuhnúť do chladničky.
- 4
Ak nechcete zdobiť čokoládou a rady robievate s fondánovou hmotou, našla som vám také krátke video ako sa robí krajka na poťahovanú tortu. Ja viem, že u nás sa fondán moc nezje a je to skôr ozdobou pre oči :D a viem, že moja mamina má rada čokoládu, tak som si zvolila čokoládovú polevu. Nech sa páči link: http://www.akosatorobi.sk/video/2403/ruzova-torta-s-jedlou-krajkou-ako-si-vyzdobit-tortu Na krajku je množstvo fotopostupov i videí, skúste si to, je to zábava ale krajky robte deň vopred, je tam určitá doba schnutia. Silikónová forma ja kratšia takže ak ju chcete dať okolo celej torty, tak je potrebné urobiť si ich viac. Ja som robila 4 :D prajem príjemné pečenie a dobrú chuť
Tiež orechami:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Kazdy korpus sa pecie zvlašt. Su oba vysoké,takže ja som každy narezala na 3 pláty. Takze mala 6 vrstiev :) a vrstvila som ich striedavo,biely + cokoplnka, tmavy + orechova, biely+ coko,tmavy+karamel,atd. Atd.je to na vas,striedat korpusy plnky. Tortička je vysoka. Platy vlacne sami o sebe. A este poliate,natrete dzemom,mnam. Vysledny efekt zd
www.akosatorobi.sk/video/2403/ruzova-torta-s-jedlou-krajko...