Foto: sonka1307
ako som prestala robiť nepečené torty...
na 180-200 °C
Suroviny
pláty: | |
2 |
|
120 g |
|
300 g |
|
7 PL |
|
2 PL |
|
2 KL |
|
750 g |
|
1 KL |
|
plnka: | |
300 ml |
|
30 g |
|
3 |
|
250 g |
|
2 |
|
300 ml |
|
na zvlhčenie plátov: | |
podľa chuti uvarená silná , um, sirup |
|
vrchný krém pod poťahovú hmotu: | |
100 g |
|
2 PL |
|
podľa chuti instantná |
|
trošičku |
|
okrem toho podľa potreby: | |
|
|
2 ks |
|
podľa potreby , orechy, farbivo potravinárske |
|
podľa potreby , lentilky |
|
Postup
-
1
Pripravíme si cesto: dáme rozpustiť maslo, primiešame vajcia, med, mlieko, cukor ( ja som dala kryštálový a zohrievala som zmes do jeho rozpustenia) odstavíme z ohňa, dávame pozor, aby sa bielky nezrazili! Zmiešame múku ( ja používam T650 zmiešanú s celozrnnou), sódu a škoricu a prilejeme tekutú zmes. Vypracujeme cesto a upečieme pláty na obrátenom plechu s papierom na pečenie ( vyšli mi 4 pláty pri torte na spodnom obrázku) na 180°C 9 minút
- 2
plnka čokoládová: dáme si variť 200 ml mlieka, pridáme k nemu čokoládu polámanú na kúsky, zmiešať vanilkový cukor, puding, žĺtky ( môžme pridať 1 PL kakaa) a zvyšok mlieka a vliať do vriaceho mlieka s čokoládou. ( miešame tri minúty od "pískania" ( varím zásadne v "pískači") dáme vychladiť, vyšľaháme šľahačku, vychladnutú čokoládovú masu a nakoniec i všetko spolu.
- 3
plnka maslová: iba ak poťahujeme tortu - toto množstvo je pre tortu poťahovanú iba na vrchu. vyšľaháme maslo s cukrom a instantnou kávou ( dávam, lebo s kávou sa stratí maslová chuť, ktorú nemáme moc radi) pridám pár kvapiek umu - nemusí byť
- 4
pláty vyrežeme podľa chceného tvaru torty ( odrezky používam do guliek, prípadne pri knihe na vytvarovanie otvorených listov) spodný plát mierne navlhčíme ( my máme radi uvarenú kávu s malinovým sirupom a kvapkou umu alebo sirupom zo zavarených jahôd) potrieme pikantným džemom, natrieme čokoládovým krémom ( 0,7 cm) poukladáme scedené jahody nakrájané na polovice a uhladíme trochou krému (torta v reze)
- 5
uložíme druhý plát, ten navlhčíme riadne aby bol šťavnatý, potrieme vrstvou krému, (ak robíme knihu, naznačíme si stred obdĺžnika a 2 cm od stredu na každú stranu a 2 cm od kraja uložíme odrezky aby nám vznikol dojem otvorených listov a opäť potrieme krémom).
- 6
mierne navlhčíme spodnú časť vrchného plátu a potrieme džemom ( kniha- mierne narežeme cez stred plátu zo spodu a na krajoch z vrchnej strany plátu na ľahšie tvarovanie) uložíme na tortu, potrieme maslovou plnkou vrch torty ( ak poťahujeme i boky, tak i boky maslové aby sa netopila hmota na poťahovanie, ak boky nepoťahujeme, potrieme ich čokoládovým krémom a posypeme orechami, kokosom, alebo poprikladáme napr. orieškove trubičky) ak nepoťahujeme, potrieme vrch i boky torty čokoládovým krémom a posypeme-dozdobíme podľa chuti ( obrázky)
- 7
ak poťahujeme na pracovnej doske posypanej škrobom si rozvaľkáme poťahovú hmotu ktorú sme si predtým podľa priania nafarbili potravinárskymi farbami a valčekom prenesieme na tortu, orežeme podľa potreby a dozdobíme
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu