Torta s čokoládovým krémom

Autor receptu: sonka1307

ako som prestala robiť nepečené torty...

9-12 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cesto: dáme rozpustiť maslo, primiešame vajcia, med, mlieko, cukor ( ja som dala kryštálový a zohrievala som zmes do jeho rozpustenia) odstavíme z ohňa, dávame pozor, aby sa bielky nezrazili! Zmiešame múku ( ja používam T650 zmiešanú s celozrnnou), sódu a škoricu a prilejeme tekutú zmes. Vypracujeme cesto a upečieme pláty na obrátenom plechu s papierom na pečenie ( vyšli mi 4 pláty pri torte na spodnom obrázku) na 180°C 9 minút
  2. plnka čokoládová: dáme si variť 200 ml mlieka, pridáme k nemu čokoládu polámanú na kúsky, zmiešať vanilkový cukor, puding, žĺtky ( môžme pridať 1 PL kakaa) a zvyšok mlieka a vliať do vriaceho mlieka s čokoládou. ( miešame tri minúty od "pískania" ( varím zásadne v "pískači") dáme vychladiť, vyšľaháme šľahačku, vychladnutú čokoládovú masu a nakoniec i všetko spolu.
  3. plnka maslová: iba ak poťahujeme tortu - toto množstvo je pre tortu poťahovanú iba na vrchu. vyšľaháme maslo s cukrom a instantnou kávou ( dávam, lebo s kávou sa stratí maslová chuť, ktorú nemáme moc radi) pridám pár kvapiek umu - nemusí byť
  4. pláty vyrežeme podľa chceného tvaru torty ( odrezky používam do guliek, prípadne pri knihe na vytvarovanie otvorených listov) spodný plát mierne navlhčíme ( my máme radi uvarenú kávu s malinovým sirupom a kvapkou umu alebo sirupom zo zavarených jahôd) potrieme pikantným džemom, natrieme čokoládovým krémom ( 0,7 cm) poukladáme scedené jahody nakrájané na polovice a uhladíme trochou krému (torta v reze)
  5. uložíme druhý plát, ten navlhčíme riadne aby bol šťavnatý, potrieme vrstvou krému, (ak robíme knihu, naznačíme si stred obdĺžnika a 2 cm od stredu na každú stranu a 2 cm od kraja uložíme odrezky aby nám vznikol dojem otvorených listov a opäť potrieme krémom).
  6. mierne navlhčíme spodnú časť vrchného plátu a potrieme džemom ( kniha- mierne narežeme cez stred plátu zo spodu a na krajoch z vrchnej strany plátu na ľahšie tvarovanie) uložíme na tortu, potrieme maslovou plnkou vrch torty ( ak poťahujeme i boky, tak i boky maslové aby sa netopila hmota na poťahovanie, ak boky nepoťahujeme, potrieme ich čokoládovým krémom a posypeme orechami, kokosom, alebo poprikladáme napr. orieškove trubičky) ak nepoťahujeme, potrieme vrch i boky torty čokoládovým krémom a posypeme-dozdobíme podľa chuti ( obrázky)
  7. ak poťahujeme na pracovnej doske posypanej škrobom si rozvaľkáme poťahovú hmotu ktorú sme si predtým podľa priania nafarbili potravinárskymi farbami a valčekom prenesieme na tortu, orežeme podľa potreby a dozdobíme