Čokoládová torta
Čokoládová torta

Torta pre Sofinku fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 6. februára 2019
Torta pre Sofinku (fotorecept)
Foto: luwinka

Tortu som upiekla pre našu Sofinku, ktorá mala sviatok. Piekla som ju vo forme s priemerom 22 cm.

16
porcií
70 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
150 g
160 g
1 bal.
4 PL
50 ml vlažná
2 PL
Plnka:
300 ml
200 g
20 g
250 g
100 g
Ozdoba:
1 bal.
1 bal.




Postup

  1. 1

    Vymiešame žĺtky s cukrom do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Múku rozmiešame s práškom do pečiva a s kakaom. Pridáme do cesta a vymiešame. Nakoniec primiešame zľahka tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.

  2. 2

    Formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Dáme do nej cesto. Pečieme na 180 stupňov vo vyhriatej trúbe 35 minút. Hotový korpus necháme chvíľu vychládnuť a potom ho vyklopíme z formy. Vychladený prerežeme na 2 diely.

  3. 3

    Plnka: V hrnci si uvaríme 2,5 dcl mlieka so 100 g kryštálového cukru. Pudingový prášok zmiešame so zvyšným mliekom do hladka. Potom prilejeme k horúcemu mlieku, polámeme do toho čokoládu na varenie a prilejeme rumovú arómu. Uvaríme na polotuhý krém. Odstavíme a postavíme do studenej vody schladiť a miešame pokiaľ sa nám to úplne nevychladí. Maslo vymiešame a pridávame po častiach do neho čokoládovú masu, aby nám vznikla hladká plnka.

    Torta pre Sofinku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na spodný diel korpusu natrieme plnku, ktorú rovnomerne uhladíme. Prikryjeme vrchným dielom a zatlačíme.

    Torta pre Sofinku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šľahačku si spravíme podľa návodu na obale.

    Torta pre Sofinku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Parížsku tak isto podľa návodu na obale.

    Torta pre Sofinku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ozdobíme celú tortu, ktorú dáme stuhnúť aspoň na 5 hodín do chladničky, aby sa dobre krájala.

    Torta pre Sofinku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Torta v reze.

    Torta pre Sofinku (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

grejsy
Torta je krásna. Pekne je ozdobená. Čo už len ty tu môžeš hodnotiť @Mirop , nemáš žiadne skúsenosti, to prezrádza tvoja mrkvová torta, najskôr sa zamysli co si ty vytvoril jeden nechutný otras. Hrôza pozriet.!!celé zlé blee!!
sonulienka
Torta je náhodou pekná, čo sa týka zdobenia každý si ozdobí podľa seba. Podľa mňa hodnotenie, že vyzerá príšerne je prehnané.
Ja som tiež v pondelok piekla tortu vnučke pre kamarátky, vyslovene chceli poťahovanú hmotou ale nefotila som postup. Síce ma lákalo dať sem krém robila som nový aby som si ho sem uložila no ale asi pri takýchto komentároch to sem ani nedám. Pridám sem len foto a čakám tie negatícne hodnotenie.
@Luwinka nedaj sa odradiť.
A teraz obrázok mojej torty.


danda3
@Grejsy (7.2.2019 12:11)

Myslím, že komentovať recepty majú právo všetci zaregistrovaní varecháči, či už tu majú recepty alebo nie, to neznamená, že doma nevaria alebo nepečú. Keď sem niečo pridám, idem s kožou na trh, čí uz sa mi to páči, alebo nie. Nezvyknem sa zapájať do takýchto diskusií, ale už mi to nedalo. Pekný deň všetkým.
sonulienka
@Danda3 máš 100% pravdu ale trochu by sme pri komentároch mohli aj vyberať slová. Mne tiež prišlo za tú dobu ako som tu veľa negatívnych komentárov a nie len mne. No je fakt, že ak sa mi niečo nepáči tak nekomentujem alebo ak nevydržím a komentujem tak trochu primerane by nezaškodilo. Ale prežijeme to a ideme ďalej. Všetkých Vás pozdravujem a prajem krásny slnečný deň. Teda aspoň u nás v BB.
mirop
@45678 (7.2.2019 16:38)

Uznavam, kolac, ktory som pridal v roku 2013 a to uz to pevedenie a fotka bola tak 2 az 3 roky stara, je skaredy a dnes uz by som ho dekoroval inac
45678
@Mirop (7.2.2019 17:59)

Veď to je práve o tom,že každý sa zdokonaľuje :-) ale je to milé,že si sa k tomu tak postavil,si paťak:-)
cesminaz
Viem dobre,že s tortou je dost práce,najmä s precíznostou a detaily.Človek chce,aby sa vydarila čo najlepšie a dá si na tom záležat,aby bol aj pochválený :-) Tortu máš peknú a čo sa tyka ozdobenia,to si už fakt vie každý doozdobyt podla vkusu :-) Mne sa to srdce velmi páči,raz ho asi použijem aj ja na tortu ;-P