Čokoládová torta
Torta pre Sofinku (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Tortu som upiekla pre našu Sofinku, ktorá mala sviatok. Piekla som ju vo forme s priemerom 22 cm.
16 porcií |
70 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Vymiešame žĺtky s cukrom do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Múku rozmiešame s práškom do pečiva a s kakaom. Pridáme do cesta a vymiešame. Nakoniec primiešame zľahka tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
- Formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Dáme do nej cesto. Pečieme na 180 stupňov vo vyhriatej trúbe 35 minút. Hotový korpus necháme chvíľu vychládnuť a potom ho vyklopíme z formy. Vychladený prerežeme na 2 diely.
- Plnka: V hrnci si uvaríme 2,5 dcl mlieka so 100 g kryštálového cukru. Pudingový prášok zmiešame so zvyšným mliekom do hladka. Potom prilejeme k horúcemu mlieku, polámeme do toho čokoládu na varenie a prilejeme rumovú arómu. Uvaríme na polotuhý krém. Odstavíme a postavíme do studenej vody schladiť a miešame pokiaľ sa nám to úplne nevychladí. Maslo vymiešame a pridávame po častiach do neho čokoládovú masu, aby nám vznikla hladká plnka.
- Na spodný diel korpusu natrieme plnku, ktorú rovnomerne uhladíme. Prikryjeme vrchným dielom a zatlačíme.
- Šľahačku si spravíme podľa návodu na obale.
- Parížsku tak isto podľa návodu na obale.
- Ozdobíme celú tortu, ktorú dáme stuhnúť aspoň na 5 hodín do chladničky, aby sa dobre krájala.
- Torta v reze.