Čokoládová torta

Torta pre Sofinku (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Tortu som upiekla pre našu Sofinku, ktorá mala sviatok. Piekla som ju vo forme s priemerom 22 cm.

16
porcií
70 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vymiešame žĺtky s cukrom do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Múku rozmiešame s práškom do pečiva a s kakaom. Pridáme do cesta a vymiešame. Nakoniec primiešame zľahka tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
  2. Formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Dáme do nej cesto. Pečieme na 180 stupňov vo vyhriatej trúbe 35 minút. Hotový korpus necháme chvíľu vychládnuť a potom ho vyklopíme z formy. Vychladený prerežeme na 2 diely.
  3. Plnka: V hrnci si uvaríme 2,5 dcl mlieka so 100 g kryštálového cukru. Pudingový prášok zmiešame so zvyšným mliekom do hladka. Potom prilejeme k horúcemu mlieku, polámeme do toho čokoládu na varenie a prilejeme rumovú arómu. Uvaríme na polotuhý krém. Odstavíme a postavíme do studenej vody schladiť a miešame pokiaľ sa nám to úplne nevychladí. Maslo vymiešame a pridávame po častiach do neho čokoládovú masu, aby nám vznikla hladká plnka.
  4. Na spodný diel korpusu natrieme plnku, ktorú rovnomerne uhladíme. Prikryjeme vrchným dielom a zatlačíme.
  5. Šľahačku si spravíme podľa návodu na obale.
  6. Parížsku tak isto podľa návodu na obale.
  7. Ozdobíme celú tortu, ktorú dáme stuhnúť aspoň na 5 hodín do chladničky, aby sa dobre krájala.
  8. Torta v reze.