Torta Napoleon (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
V Ruskej kuchyni sa táto torta teší veľkej obľube.Bola vytvorená v r.1912,pri 100 výročí osláv ruského víťazstva nad Napoleonom.Neskôr sa tento dezert stál štandardom v sovietskej kuchyni.V dnešnej dobe sa stáva Napoleon torta jednou z najobľubenejších dezertov v Ruských krajinách.Táto tortička je trochu náročnejšia na čas,no výsledok stojí za to.Je viac variantov na tento dezert.Ja si myslím,že v tejto podobe je najreálnejšia,čo sa týka pôvodného receptu.U nás v rodine je táto torta oblúbena. Postup- vajcia si rozšľahám vo vode so štipkou soli,octom a koňakom.
- na dosku si preosejem múku,do nej pridám na kocky nakrajané, dobré stuhnuté maslo.Nožíkom v múke rozdrvím na malinké kúsky a potom rukou ho rozmrvím na mrveničku tak,aby neboli kúsky masla.
- Do mrveničky-múky urobím jamku, postupne pridám vajcia rozšľahané vo vode a zahnetiem cesto.
- Cesto ešte na pomúčenej doske vypracujem na hladko.Zabalím do mikroténu a odložím do chladu na 1,5 hodiny.Nič sa nestane,ked postojí aj dlhšie.
- Potom cesto rozdelím na 12 rovnakých častí,/dobré je si odvažiť,/ a vytvarovať pekné hladké guľky.
- Nastrihám si mastný papier vo veľkosti plechu,/podľa toho koľko plechov máte,/a papier použijem opakovane.Každú guľku vyvaľkam na doske na priemer plytkého taniera + 1 cm naviac.Cesto preložím na papier,položím naň tanier a nožíkom orežem.Kruh husto popichám vidličkou,čím hustejšie,tým lepšie,aby sa cesto nevydulo.Orezaná kraj nechám tak,presuniem na plech a upečiem.Orezok bude slúžiť na dokončenie torty,ako mrvenička.Rúru si vyhrejem na 200-220 °C.Doba pečenia závisi od každej rúry inač,aby sa nespálilo.Cesto sa pečie rýchlo,preto je dôležité pečenie sledovať,no vždy je čas si další kúsok cesta za ten čas pripraviť.
- Upečené kolieska si ukladám na seba a orezky do misky.OPlnkurezky potom rozmrvím tlčikom na mäso,alebo valkom v mikrotenovom sáčku.
- Plnku si pripravím tak,že žltky si vyšľahám s cukrom do peny tak,aby sa cukor rozpustil.(Robila som už aj tak,že som si 4 vajcia vyšľahala s cukrom a bolo to tiež dobré.)
- Medzi tým si dám zovrieť mlieko s trochov cukru.Do vyšľahaných vajec pridámpostupne preosiatú múku a dobré vyšľahám.
- Ked mlieko vrie,znížim teplotu a za stáleho miešania pomaličky pridávam vyšľahané vajcia s múkou.uvarím krém.Krém za občasného miešania nechám vychladnuť.
- Maslo vyšľahám mixérom a počas šľahania postupne pridávam krém.Krém by mal byť jemnunky.
- Začnem plniť tortu.Na každý plat dám 3-4 PL krému,rozotriem a postupne ukladám platy jeden na druhý.Plnku si rozložím tak,aby mi ostalo aj na potretie celej torty.
- Natretú tortu odložím na 2-3 hodinky do chladničky,aby stuhla.
- Potom ju celú obsypem omrvinkami.Najprv boky,potom vrch.
- Hotovú tortu nechám odstáť aspoň z večera do rána,aby zmäkla.
- Dobrú chuť a neopakovateľný zážitok pri konzumácii tejto lahodnej tortičky.
|