Torta Napoleon (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

V Ruskej kuchyni sa táto torta teší veľkej obľube.Bola vytvorená v r.1912,pri 100 výročí osláv ruského víťazstva nad Napoleonom.Neskôr sa tento dezert stál štandardom v sovietskej kuchyni.V dnešnej dobe sa stáva Napoleon torta jednou z najobľubenejších dezertov v Ruských krajinách.Táto tortička je trochu náročnejšia na čas,no výsledok stojí za to.Je viac variantov na tento dezert.Ja si myslím,že v tejto podobe je najreálnejšia,čo sa týka pôvodného receptu.U nás v rodine je táto torta oblúbena.

Suroviny

Postup

  1. vajcia si rozšľahám vo vode so štipkou soli,octom a koňakom.
  2. na dosku si preosejem múku,do nej pridám na kocky nakrajané, dobré stuhnuté maslo.Nožíkom v múke rozdrvím na malinké kúsky a potom rukou ho rozmrvím na mrveničku tak,aby neboli kúsky masla.
  3. Do mrveničky-múky urobím jamku, postupne pridám vajcia rozšľahané vo vode a zahnetiem cesto.
  4. Cesto ešte na pomúčenej doske vypracujem na hladko.Zabalím do mikroténu a odložím do chladu na 1,5 hodiny.Nič sa nestane,ked postojí aj dlhšie.
  5. Potom cesto rozdelím na 12 rovnakých častí,/dobré je si odvažiť,/ a vytvarovať pekné hladké guľky.
  6. Nastrihám si mastný papier vo veľkosti plechu,/podľa toho koľko plechov máte,/a papier použijem opakovane.Každú guľku vyvaľkam na doske na priemer plytkého taniera + 1 cm naviac.Cesto preložím na papier,položím naň tanier a nožíkom orežem.Kruh husto popichám vidličkou,čím hustejšie,tým lepšie,aby sa cesto nevydulo.Orezaná kraj nechám tak,presuniem na plech a upečiem.Orezok bude slúžiť na dokončenie torty,ako mrvenička.Rúru si vyhrejem na 200-220 °C.Doba pečenia závisi od každej rúry inač,aby sa nespálilo.Cesto sa pečie rýchlo,preto je dôležité pečenie sledovať,no vždy je čas si další kúsok cesta za ten čas pripraviť.
  7. Upečené kolieska si ukladám na seba a orezky do misky.OPlnkurezky potom rozmrvím tlčikom na mäso,alebo valkom v mikrotenovom sáčku.
  8. Plnku si pripravím tak,že žltky si vyšľahám s cukrom do peny tak,aby sa cukor rozpustil.(Robila som už aj tak,že som si 4 vajcia vyšľahala s cukrom a bolo to tiež dobré.)
  9. Medzi tým si dám zovrieť mlieko s trochov cukru.Do vyšľahaných vajec pridámpostupne preosiatú múku a dobré vyšľahám.
  10. Ked mlieko vrie,znížim teplotu a za stáleho miešania pomaličky pridávam vyšľahané vajcia s múkou.uvarím krém.Krém za občasného miešania nechám vychladnuť.
  11. Maslo vyšľahám mixérom a počas šľahania postupne pridávam krém.Krém by mal byť jemnunky.
  12. Začnem plniť tortu.Na každý plat dám 3-4 PL krému,rozotriem a postupne ukladám platy jeden na druhý.Plnku si rozložím tak,aby mi ostalo aj na potretie celej torty.
  13. Natretú tortu odložím na 2-3 hodinky do chladničky,aby stuhla.
  14. Potom ju celú obsypem omrvinkami.Najprv boky,potom vrch.
  15. Hotovú tortu nechám odstáť aspoň z večera do rána,aby zmäkla.
  16. Dobrú chuť a neopakovateľný zážitok pri konzumácii tejto lahodnej tortičky.