Orechová torta

Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Túto super dobrotu som upiekla pre vnúčika Danielka. Poteší celú rodinu...

16-20
porcií
180 minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Svetlý korpus: Bielky vyšľaháme do hustej peny postupne po lyžiciach pridávame vanilínový a kryštálový cukor. Šľaháme na vysokých otáčkach mixéra pokiaľ sa cukor nerozpustí a vyšľaháme tuhý, lesklý sneh.
  2. Do snehu postupne po jednom zašľaháme žĺtky, striedavo vmiešame olej a teplú vodu.
  3. Múku hladkú a polohrubú preosejeme a zľahka vmiešame do vaječného základu. Formu 24x24 cm boky vymastíme maslom, vysypeme múkou a spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie. Vylejeme pripravené cesto, uhladíme, rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30-35 minút. (Kontrola korpusu upečenia špajľou).
  4. Orechový korpus pripravíme a pečieme rovnakým spôsobom, len vmiešame do vaječného základu okrem múky aj mleté vlašské orechy.
  5. Švajčiarsky krém: Bielky s cukrom vyšľaháme metličkou v mise, ktorú dáme nad paru a ručným šľahačom šľaháme, pokiaľ sa cukor nerozpustí (netrvá to dlho). Bielky šľaháme na teplotu od 60-70 stupňov (kontrola teploty snehového základu teplomerom na potraviny). Zložíme z kúpeľa, prelejeme do misy mixéra. Šľaháme na strednom stupni mixéra, aby bielky vychladli.
  6. Po vychladnutí po kúskoch vmiešame pokrájané zmäknuté maslo.
  7. Hotový bielkovo-maslový krém na použitie.
  8. Pripravíme orechový krém: čerstvé zmäknuté maslo, vanilínový a práškový cukor vymiešame do hladka, vsypeme mleté vlašské orechy a dobre premiešame. Vrch svetlého a orechového korpusu upravíme a prekrojíme pomôckou - svetlý korpus na 3 rovnaké časti, orechový na 2 časti (viď foto).
  9. Svetlý korpus preložíme na podnos, potriem ríbezľovým lekvárom, rozotrieme 1/3 švajčiarskeho krému, uhladíme.
  10. Položíme orechový korpus, potrieme marhuľovým džemom, nanesieme orechový krém.
  11. Tortu vrstvíme a striedavo ukladáme korpusy a plníme krémom.
  12. Boky potrieme krémom, vrch zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  13. Odstránime zaťaženie a vrch torty potrieme zvyškom krému. Opäť dáme do chladničky stuhnúť. Po zatuhnutí zdobíme podľa seba... U mňa zdobenie z fondánu, ktoré som si vytvorila...
  14. Rez torty a ochutnávka... Dobrú chuť....