Foto: alexola
Klasická piškóta s inováciou náplne a ozdobenia.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Piškóta: | |
3 ks |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1/2 PL |
|
1 ČL |
|
Plnka orechová: | |
100 g |
|
30 g |
|
3 PL |
|
Plnka maslová: | |
250 ml |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
40 g |
|
80 g |
|
20 g |
|
Ďalej: | |
|
|
|
|
|
|
naložené v rume |
|
|
Postup
-
1
Vyšľaháme bielky s cukrom, žĺtka s olejom. Žĺtka vlejeme do pevného snehu z bielkov a ďalej miešame, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Pečieme v malej tortovej forme (alebo si množstvo prispôsobte) - dno formy vystielam papierom na pečenie, cesto lejem iba do stredu formy, neuhládzam. Pečiem pri teplote cca 175°C, 15-20 minút, treba skúsiť špajdlou, či je korpus prepečený.
- 2
Po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme na požadovaný počet plátov. V mojom prípade, keďže som robila malú tortičku z troch vajec, tak na dva pláty. Spodný plát som natrela domácim džemom a naň som naniesla orechovú hmotu. Orechovú hmotu som vyrobila v mixéri s nožmi, kde som orechy posekala a zmiešala s ostatnými surovinami. Na orechovú hmotu som ukladala polovičky višní, ktoré nám zostali z výroby griotky. Môžu sa použiť aj zavárané višne.
- 3
Na maslovú plnku som v studenom mlieku rozmiešala múku a cukor a uvarila som z neho hustú kašu. Do vychladnutej kaše som vmiešala maslo a postrúhanú čokoládu. Maslovú plnku som navrstvila na višne a tiež som s ňou natrela celú tortu. Tortu som následne ozdobila plátkami domácich sušených fíg, slimákmi z ovocnej kože (podľa šikovnej Pani Kuchárky Čistinky:), hviezdičkami z kandizovaných tmavých čerešní/višní, ktoré som robila podľa receptu http://varecha.pravda.sk/recepty/kandizovane-ceresne/17660-recept.html a plátkami mandlí.
- 4
Hviezdičky z presladzovaných čerešní/višní som robila obrezávaním "dužiny" od kôstky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ty hrávaš piškvorky ?