Torta ku Dňu matiek s netradičným obložením

Autor receptu: alexola

Klasická piškóta s inováciou náplne a ozdobenia.

5
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Vyšľaháme bielky s cukrom, žĺtka s olejom. Žĺtka vlejeme do pevného snehu z bielkov a ďalej miešame, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Pečieme v malej tortovej forme (alebo si množstvo prispôsobte) - dno formy vystielam papierom na pečenie, cesto lejem iba do stredu formy, neuhládzam. Pečiem pri teplote cca 175°C, 15-20 minút, treba skúsiť špajdlou, či je korpus prepečený.
  2. Po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme na požadovaný počet plátov. V mojom prípade, keďže som robila malú tortičku z troch vajec, tak na dva pláty. Spodný plát som natrela domácim džemom a naň som naniesla orechovú hmotu. Orechovú hmotu som vyrobila v mixéri s nožmi, kde som orechy posekala a zmiešala s ostatnými surovinami. Na orechovú hmotu som ukladala polovičky višní, ktoré nám zostali z výroby griotky. Môžu sa použiť aj zavárané višne.
  3. Na maslovú plnku som v studenom mlieku rozmiešala múku a cukor a uvarila som z neho hustú kašu. Do vychladnutej kaše som vmiešala maslo a postrúhanú čokoládu. Maslovú plnku som navrstvila na višne a tiež som s ňou natrela celú tortu. Tortu som následne ozdobila plátkami domácich sušených fíg, slimákmi z ovocnej kože (podľa šikovnej Pani Kuchárky Čistinky:), hviezdičkami z kandizovaných tmavých čerešní/višní, ktoré som robila podľa receptu http://varecha.pravda.sk/recepty/kandizovane-ceresne/17660-recept.html a plátkami mandlí.
  4. Hviezdičky z presladzovaných čerešní/višní som robila obrezávaním "dužiny" od kôstky: