Mandľová torta
Torta Frankopan
Autor receptu: redakcia
Torta či zákusok Frankopan je typickým dezertom pre región Crikvenice a pochádza ešte z čias vládnutia rodiny Frankopan.* Recept sa spomína prvýkrát v kuchárskej knihe
z roku 1686 a dodnes sa pripravuje tradičným spôsobom.
12 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Smotanu na šľahanie zohrejeme a zašľaháme do nej žĺtky, cukor a škrob. Zohrievame za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Dáme vychladnúť a potom mixujeme spolu
s maslom izbovej teploty a koreninami. Nakoniec pridáme nasekané opražené mandle a hrozienka.
- Lístkové cesto rozdelíme
na tri časti, každú vyvaľkáme na rozmer plechu na pečenie. Vyvaľkané cesto posypeme hladkou múkou, navinieme ho na valček a prenesieme na vodou vypláchnutý plech na pečenie
a rozvinieme na celý plech. Dôkladne popicháme vidličkou, pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút. Takto upečieme tri pláty.
- Na jeden vychladnutý plát cesta rozotrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým plátom upečeného cesta a rozotrieme naň druhú vrstvu plnky. Položíme tretí plát cesta a vrch ozdobíme odkvapkanými pokrájanými marhuľami a hrubou vrstvou dotuha vyšľahanej smotany na šľahanie.