Mandľová torta

Torta Frankopan

Autor receptu: redakcia

Torta či zákusok Frankopan je typickým dezertom pre región Crikvenice a pochádza ešte z čias vládnutia rodiny Frankopan.* Recept sa spomína prvýkrát v kuchárskej knihe z roku 1686 a dodnes sa pripravuje tradičným spôsobom.

12
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Smotanu na šľahanie zohrejeme a zašľaháme do nej žĺtky, cukor a škrob. Zohrievame za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Dáme vychladnúť a potom mixujeme spolu s maslom izbovej teploty a koreninami. Nakoniec pridáme nasekané opražené mandle a hrozienka.
  2. Lístkové cesto rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme na rozmer plechu na pečenie. Vyvaľkané cesto posypeme hladkou múkou, navinieme ho na valček a prenesieme na vodou vypláchnutý plech na pečenie a rozvinieme na celý plech. Dôkladne popicháme vidličkou, pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút. Takto upečieme tri pláty.
  3. Na jeden vychladnutý plát cesta rozotrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým plátom upečeného cesta a rozotrieme naň druhú vrstvu plnky. Položíme tretí plát cesta a vrch ozdobíme odkvapkanými pokrájanými marhuľami a hrubou vrstvou dotuha vyšľahanej smotany na šľahanie.