Torta di pane alebo čo so suchým chlebom fotorecept
Foto: zuzkabluzka
Poznate to. Hoci sa clovek akokolvek snazi odhadnut mnozstvo chleba pri nakupe, nie vzdy sa to vsak na sto percent podari a suchy chlieb Zobraziť celý popisPoznate to. Hoci sa clovek akokolvek snazi odhadnut mnozstvo chleba pri nakupe, nie vzdy sa to vsak na sto percent podari a suchy chlieb sa aj tak nahromadi. Mozno vam pride vhod recept na jeho zuzitkovanie, pochazajuci z talianskeho regionu Kampania a kedze moj svokor pracoval prave v Neapoli 30 rokov, naucil sa tam dat aj starsiemu chlebu "druhy zivot" vo forme torty, vhodnej na veceru, obed aj ranajky. Ponukam vam dve verzie,paradajkovo-mozzarellovu a moju oblubenu ricottovo-cibulovu :)
Suroviny
Paradajkovo-mozzarellova verzia: | |
(tvrdý, suchý) |
|
1 konzerva |
|
2 strúčiky |
|
|
|
(rukola) |
|
250 g |
|
2 ks |
|
1/2 pohára |
|
(grana, pecorino) |
|
|
|
pár plátkov |
|
|
|
Cibuľovo-ricottova verzia: | |
(tvrdý, suchý) |
|
3 ks (ančovičky) |
|
|
|
2 - 3 ks |
|
250 g (mozzarella, pecorino) |
|
2 ks |
|
|
|
(grana, pecorino) |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najskor si pripravime salsu z lupanych paradajok. Na olivovom oleji osmazime nakrajany cesnak, ked zavonia, pridame paradajky, popucime, osolime, okorenime a povarime, kym sa rozvaria a salsa nezhustne. Na zaver pridame cerstvu bazalku(u mna rukola) a nechame vychladnut. Medzitym si spodok mensej tortovej formy(20cm) vystelieme papierom a celu plochu vyplnime krajcami chleba tak, aby nam zostalo co najmenej volneho miesta...
-
2
Na chlieb navrstvime najskor polovicu pripravenej salsy, a polovicu mozzarelly nakrajanej na kocky. Mozme pridat aj nakrajanu cerstvu bazalku a vsetko znova zakryjeme chlebom.
-
3
Postup zopakujeme so zvysnymi surovinami a zakoncime tretou vrstvou chleba. Dve vajicka rozslahame s miekom a cca dvoma lyzicami struhaneho syra a vylejeme na celu plochu, snazime sa, aby vajicka stiekli aj po bokoch. Na vrch mozme pridat par tenkych platkov masla a dame zapiect asi na 45 minut na 160° do zlatova.
-
4
Chlebova torta v tomto prevedeni je ta povodna, mozno si ju vsak upravit surovinami podla vlastnej chuti... Je fajnova este tepla, ale ak vam z vecera zostane kusok, rano chuti tiez vyborne. ;)
-
5
Na tortu s cibulou a ricottou som sa inspirovala mojou oblubenou pizzou -Sfincione di Bagheria. Najskor nakrajame cibulu na kolieska a na olivovom oleji(musi byt cela zaliata) ju zakrytu udusime, nemala by sa smazit. Asi po 15 minutach, ked je cibula makka, pridame ancovicky a scedime olej...
-
6
Teraz pripravime do formy chlieb ako v prvom pripade, kedze som mala chlieb tvrdsi, vajicka s mliekom a syrom som vyslahala uz v tomto bode a kazdy krajec chleba som vo vajicku bleskovo otocila. Niekedy chlieb len pokvapkam olejom z cibule. Na chlieb dame platky oblubeneho syra, napr. pecorino, alebo na kocky nakrajame mozzarellu. Na syr dame polovicu pripravenej cibule..
-
7
... na cibulu nanesieme vrtvu ricotty. Prikryjeme strednou vrstvou chleba a znova naplnime...
-
8
Prikryjeme tretou vrstvou chleba a na zaver zalejeme vajickami zmiesanymi s mliekom a syrom, ktore nam zostali. Dame upiect rovnako ako pri paradajkovej chlebovej torte :)
-
9
Myslim, ze tento recept je naozaj variabilny, celkom by ma zaujimalo, ake by bolo podla vas jeho cisto slovenske zlozenie...;)
@kukulienka71 , @eviana som rada, ze sa Vam recept paci :)
@tiginko , Zuzi, presne, s bryndzou, mletou cervenou paprikou a jarnou cibolkou, ako ked sa robi pomazanka..inak, uz som robila aj z cerstveho chleba, ked som potrebovala hosti nasytit, ma to vzdy uspech
@caterina dakujem Ti,Katka, mne hovor, ja sa snazim tento mesiac obmedzovat chleba, kupujem rovnako, tak ho mame kopu...aspon vidim, kolko toho obycajne do seba vpracem :D
urcite zuzitkujeme, dakujem :-)
v slovenskej verzii si viem predstavit okrem bryndze aj hrudkovy syr ci v stedrych casoch ostiepok, klobasku, zaudenu slaninku,cesnak, ale aj mlete skvarky :-)
v skromnejsich casoch zase zvysky maska ci nátierok , proste co dom da :-)
naozaj vynikajuci recept :-)
*****.
@ampara , ta forma je naozaj s farebnymi mackami, vyzera naozaj dobre, ale nestoji za nic... Objednala som tuto macaciu sadu(dve okruhle a jedna srdcova), tu v Taliansku cez internet, tusim euronova, ale vsetky 3 formy "tecu" takze ak dobre nevysteliem papierom, su uplne nepouzitelne...
Inak 5*****