Torta di pane alebo čo so suchým chlebom fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 10. februára 2014

Poznate to. Hoci sa clovek akokolvek snazi odhadnut mnozstvo chleba pri nakupe, nie vzdy sa to vsak na sto percent podari a suchy chlieb Zobraziť celý popisPoznate to. Hoci sa clovek akokolvek snazi odhadnut mnozstvo chleba pri nakupe, nie vzdy sa to vsak na sto percent podari a suchy chlieb sa aj tak nahromadi. Mozno vam pride vhod recept na jeho zuzitkovanie, pochazajuci z talianskeho regionu Kampania a kedze moj svokor pracoval prave v Neapoli 30 rokov, naucil sa tam dat aj starsiemu chlebu "druhy zivot" vo forme torty, vhodnej na veceru, obed aj ranajky. Ponukam vam dve verzie,paradajkovo-mozzarellovu a moju oblubenu ricottovo-cibulovu :)

Suroviny

Paradajkovo-mozzarellova verzia:
 (tvrdý, suchý)
1 konzerva
2 strúčiky
 (rukola)
250 g
2 ks
1/2 pohára
 (grana, pecorino)
pár plátkov
Cibuľovo-ricottova verzia:
 (tvrdý, suchý)
3 ks (ančovičky)
2 - 3 ks
250 g (mozzarella, pecorino)
2 ks
 (grana, pecorino)




Postup

  1. 1

    Najskor si pripravime salsu z lupanych paradajok. Na olivovom oleji osmazime nakrajany cesnak, ked zavonia, pridame paradajky, popucime, osolime, okorenime a povarime, kym sa rozvaria a salsa nezhustne. Na zaver pridame cerstvu bazalku(u mna rukola) a nechame vychladnut. Medzitym si spodok mensej tortovej formy(20cm) vystelieme papierom a celu plochu vyplnime krajcami chleba tak, aby nam zostalo co najmenej volneho miesta...

    Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na chlieb navrstvime najskor polovicu pripravenej salsy, a polovicu mozzarelly nakrajanej na kocky. Mozme pridat aj nakrajanu cerstvu bazalku a vsetko znova zakryjeme chlebom.

    Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postup zopakujeme so zvysnymi surovinami a zakoncime tretou vrstvou chleba. Dve vajicka rozslahame s miekom a cca dvoma lyzicami struhaneho syra a vylejeme na celu plochu, snazime sa, aby vajicka stiekli aj po bokoch. Na vrch mozme pridat par tenkych platkov masla a dame zapiect asi na 45 minut na 160° do zlatova.

    Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Chlebova torta v tomto prevedeni je ta povodna, mozno si ju vsak upravit surovinami podla vlastnej chuti... Je fajnova este tepla, ale ak vam z vecera zostane kusok, rano chuti tiez vyborne. ;)

    Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na tortu s cibulou a ricottou som sa inspirovala mojou oblubenou pizzou -Sfincione di Bagheria. Najskor nakrajame cibulu na kolieska a na olivovom oleji(musi byt cela zaliata) ju zakrytu udusime, nemala by sa smazit. Asi po 15 minutach, ked je cibula makka, pridame ancovicky a scedime olej...

    Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz pripravime do formy chlieb ako v prvom pripade, kedze som mala chlieb tvrdsi, vajicka s mliekom a syrom som vyslahala uz v tomto bode a kazdy krajec chleba som vo vajicku bleskovo otocila. Niekedy chlieb len pokvapkam olejom z cibule. Na chlieb dame platky oblubeneho syra, napr. pecorino, alebo na kocky nakrajame mozzarellu. Na syr dame polovicu pripravenej cibule..

    Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... na cibulu nanesieme vrtvu ricotty. Prikryjeme strednou vrstvou chleba a znova naplnime...

    Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prikryjeme tretou vrstvou chleba a na zaver zalejeme vajickami zmiesanymi s mliekom a syrom, ktore nam zostali. Dame upiect rovnako ako pri paradajkovej chlebovej torte :)

    Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Myslim, ze tento recept je naozaj variabilny, celkom by ma zaujimalo, ake by bolo podla vas jeho cisto slovenske zlozenie...;)

    Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kukulienka71
Čisto slovenské by bolo bryndzovo-cibuľové(alebo+ slaninka)@zuzkabluzka ,tento náad sa mi nesmierne páči.Chlieb vo vajci máme radi,tento je dokonca plnený fajnotkami a nie je nasiaknutý olejom.Dávam ti preto 5* a ďakujem za recyklačný tip:-)
tiginko
no Zuzi, toto je bomba recept! To sa mi určite zíde a to ani nehovorím, ako zbožňujeme všetky odtiene talianskej kuchyne. A slovenská verzia? Nejaká tá bryndza namiesto ricotty, slaninka, cibuľa, oštiepok...určite by sa dalo niečo naskladať. Chválim ťa za zverejnenie pekného receptu a hneď putuje do KK. Už aby zostali nejaké chlebové zvyšky :-)
eviana
@zuzkabluzka , tak toto sa isto zíde... recept za 100 bodov, plný počet - rozumej :) Ďakujem za super inšpiráciu, nesmierne variabilnú, veľmi chválim, ukladám a isto niekedy vyskúšam a veľmi rada :)
caterina
Zuzka, perfektne! To ja iste zuzitkujem, lebo akosi mi v poslednom case stale ostava nespotrebovany chlieb (pricom ho zboznujem).
zuzkabluzka
dakujem Vam ,damy, za mile komentare:)
@kukulienka71 , @eviana som rada, ze sa Vam recept paci :)
@tiginko , Zuzi, presne, s bryndzou, mletou cervenou paprikou a jarnou cibolkou, ako ked sa robi pomazanka..inak, uz som robila aj z cerstveho chleba, ked som potrebovala hosti nasytit, ma to vzdy uspech
@caterina dakujem Ti,Katka, mne hovor, ja sa snazim tento mesiac obmedzovat chleba, kupujem rovnako, tak ho mame kopu...aspon vidim, kolko toho obycajne do seba vpracem :D
jerica
@zuzkabluzka vynikajúce , neostane len v kk , určite sa zíde pri zužitkovaní chleba , keď nám zostane :-) Perfektne spracovanéé:-)
jozka2
no a ranajkova torta je na svete,vyborny recept pouzitelny na ktorukolvek cast dna,hlavne ak pride necakana navsteva a vy sedite na zahrade,musim to urobit hned zajtra manzelovi na ranajky.
smejkad
genialny recept , hlavne ked clovek potrebuje trosku upratat chladnicku :-)
urcite zuzitkujeme, dakujem :-)
v slovenskej verzii si viem predstavit okrem bryndze aj hrudkovy syr ci v stedrych casoch ostiepok, klobasku, zaudenu slaninku,cesnak, ale aj mlete skvarky :-)
v skromnejsich casoch zase zvysky maska ci nátierok , proste co dom da :-)
naozaj vynikajuci recept :-)
evusik
niečo nové čo nepoznám... výborný spôsob ako zužitkovať nielen starší chlieb ale aj zvyšky z chladničky :)
medovnicek
nielenže človek zúžitkuje starší chleba, ale ešte má aj chutnú večeru, super receptík:):):)
ampara
vynikajúci nápad,určite vyskúšam a mne sa veľmi páči tá tortová forma, myslím,že s mačičkami, dobre vidím? Kde si ju zohnala,ak to nie je tajomstvo?
marikafil
nám teda chlieb nezostáva, lebo si pečiem sama a hneď z čerstvého jednu -dve raňajkové dávku dávam do mrazničky, ale ako teplé predjedlo pri väčšej návšteve to musí byť úplne super. musím pohľadať takú malú tortovú formu, recept ukladám a až zase nastanú časy grilovačiek, isto urobím.
afataga
super napad, ani neviem, ktora sa mi paci viac, vsetko co si tam dala, mam rada, do slovenskej asi slanina, bryndzu ja moc nemam rada
lyali
Priam až rozumný nápad a namiešateľné podľa svojej chuti - ale Tvoje verzie určite stoja za to :-) Kedysi som videla na tento spôsob chlebíkovú - toastovú pizzu.
elixir
Vyzerá fantasticky... až si prajem, aby som tu mala dáky suchý chlieb :)
zuzkabluzka
dakujem velmi pekne, som naozaj velmi rada, ze Vas recept zaujal...este chcem pripomenut, ze ked mam naozaj suchy chlieb, zvyknem este pred pecenim cvrknut do bokov formy mlieko(alebo pridam viac rozmiesanych vajicok) aby zmakol, treba si to odhadnut od "veku" chleba :)
@ampara , ta forma je naozaj s farebnymi mackami, vyzera naozaj dobre, ale nestoji za nic... Objednala som tuto macaciu sadu(dve okruhle a jedna srdcova), tu v Taliansku cez internet, tusim euronova, ale vsetky 3 formy "tecu" takze ak dobre nevysteliem papierom, su uplne nepouzitelne...
izabella929
akvelý nápad,,,) aj tak zvyknem starší chlebík napokon vypražiť vo vajci..a používam aj do polievk miesto cestovín..
ampara
ďakujem za odpoveď,"potešila" si ma, že forma je nanič, lebo ako sa poznám, tak by som ju zháňala, kým by som ju nemala doma! takto si mi ušetrila čas aj peniaze.
hannah22
ozaj velmi dobrý a rozumný recept, teším sa ako to skúsim, hlavne bez vyprážania v masti či oleji, 100 bodov kytička a tuš, a upečiem to v malom pekáčiku .... 5*,... :D
dara2112
Nejem sice rok chlieb aj veskere pecivo /a schudla som/ ale moje decka miluju chlieb vo vajicku takze urcite vyskusam a ja dufam ze odolam lebo je to utcite fajnove ukladam do kk
mamatata2
Ja tiež nejem chlebík, a niekedy sa stáva, že neodhadnem potreby môjho muža, tak zvyšný potom ide kolegovým sliepkam, alebo každý druhý deň raňajkuje chlieb vo vajci. Tvoj recept je teda pre nás viac ako vhodný a užitočný a ďakujem, že si sa s ním s nami podelila.
tatranka
No Zuzanka,nemám slov! Všelijako využívam a spotrebúvam suchý chlieb,no toto je recept za milión.Už je v KK.
zuzkabluzka
dakujem vsetkym, som rada, ze sa recept paci a dufam, ze ak vyskusate, bude aj chutit :)
mariamka
ja sa na to chystam, lebo ma to velmi oslovilo, uz je v KK, talianska kuchyna nema chybu :)
mirkahuska
neviem ako originálne by som ešte pochválila tento skvelý recept, lebo všetko tu už bolo povedané :D torta je fantastická teplá aj studená, skrátka mňam!!!
tricia
Robievam - ale na kockato heh :)))
Inak 5*****
bembo
Keďže paradajky som v živote nejedol a ani po tom netúžim,vyskúšam tú druhú variantu.Neskôr možno vyskúšam s tou cibuľou aj žampiony podusiť,a možno aj s olivami vyskúšam.Ak to bude dobré,dám vedieť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia