Torta di pane alebo čo so suchým chlebom (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Poznate to. Hoci sa clovek akokolvek snazi odhadnut mnozstvo chleba pri nakupe, nie vzdy sa to vsak na sto percent podari a suchy chlieb sa aj tak nahromadi. Mozno vam pride vhod recept na jeho zuzitkovanie, pochazajuci z talianskeho regionu Kampania a kedze moj svokor pracoval prave v Neapoli 30 rokov, naucil sa tam dat aj starsiemu chlebu "druhy zivot" vo forme torty, vhodnej na veceru, obed aj ranajky. Ponukam vam dve verzie,paradajkovo-mozzarellovu a moju oblubenu ricottovo-cibulovu :)

Suroviny

Postup

  1. Najskor si pripravime salsu z lupanych paradajok. Na olivovom oleji osmazime nakrajany cesnak, ked zavonia, pridame paradajky, popucime, osolime, okorenime a povarime, kym sa rozvaria a salsa nezhustne. Na zaver pridame cerstvu bazalku(u mna rukola) a nechame vychladnut. Medzitym si spodok mensej tortovej formy(20cm) vystelieme papierom a celu plochu vyplnime krajcami chleba tak, aby nam zostalo co najmenej volneho miesta...
  2. Na chlieb navrstvime najskor polovicu pripravenej salsy, a polovicu mozzarelly nakrajanej na kocky. Mozme pridat aj nakrajanu cerstvu bazalku a vsetko znova zakryjeme chlebom.
  3. Postup zopakujeme so zvysnymi surovinami a zakoncime tretou vrstvou chleba. Dve vajicka rozslahame s miekom a cca dvoma lyzicami struhaneho syra a vylejeme na celu plochu, snazime sa, aby vajicka stiekli aj po bokoch. Na vrch mozme pridat par tenkych platkov masla a dame zapiect asi na 45 minut na 160° do zlatova.
  4. Chlebova torta v tomto prevedeni je ta povodna, mozno si ju vsak upravit surovinami podla vlastnej chuti... Je fajnova este tepla, ale ak vam z vecera zostane kusok, rano chuti tiez vyborne. ;)
  5. Na tortu s cibulou a ricottou som sa inspirovala mojou oblubenou pizzou -Sfincione di Bagheria. Najskor nakrajame cibulu na kolieska a na olivovom oleji(musi byt cela zaliata) ju zakrytu udusime, nemala by sa smazit. Asi po 15 minutach, ked je cibula makka, pridame ancovicky a scedime olej...
  6. Teraz pripravime do formy chlieb ako v prvom pripade, kedze som mala chlieb tvrdsi, vajicka s mliekom a syrom som vyslahala uz v tomto bode a kazdy krajec chleba som vo vajicku bleskovo otocila. Niekedy chlieb len pokvapkam olejom z cibule. Na chlieb dame platky oblubeneho syra, napr. pecorino, alebo na kocky nakrajame mozzarellu. Na syr dame polovicu pripravenej cibule..
  7. ... na cibulu nanesieme vrtvu ricotty. Prikryjeme strednou vrstvou chleba a znova naplnime...
  8. Prikryjeme tretou vrstvou chleba a na zaver zalejeme vajickami zmiesanymi s mliekom a syrom, ktore nam zostali. Dame upiect rovnako ako pri paradajkovej chlebovej torte :)
  9. Myslim, ze tento recept je naozaj variabilny, celkom by ma zaujimalo, ake by bolo podla vas jeho cisto slovenske zlozenie...;)