Torta Biely Egypt fotorecept
Foto: pn
V Chorvátsku je táto torta veľmi populárna, volá sa Biely Egypt (neviem prečo). Kamarátka išla na oslavu a poprosila ma, či by som jej Zobraziť celý popisV Chorvátsku je táto torta veľmi populárna, volá sa Biely Egypt (neviem prečo). Kamarátka išla na oslavu a poprosila ma, či by som jej túto tortu spravila. Tak sa chcem s vami podeliť o recept.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Korpusy: | |
12 PL |
|
15 PL (pražené sekané) |
|
4 1/2 PL |
|
12 ks |
|
|
|
Plnka s bielou čokoládou: | |
12 ks |
|
8 PL |
|
100 g |
|
100 g |
|
2 dcl |
|
10 PL |
|
7 dcl |
|
2 bal. |
|
Oriešková plnka: | |
100 g (pražené sekané) |
|
4 dcl |
|
Na potretie torty: | |
4 dcl |
|
Postup
-
1
Korpusy: Zo 4 bielkov si vyšľaháme sneh, postupne pridávame cukor. Keď sú bielky tuhé, pridáme 5 PL pražených lieskovcov spolu s 1 1/2 PL múky a štipkou prášku do pečiva. Vymiešame varechou a cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom (ja som použila formu s priemerom 26 cm). Uhladíme a dáme piecť 180 °C na 12 minút. Takto si upečieme 3 korpusy.
-
2
Plnka s bielou čokoládou: Vymiešame Gustin s trochou mlieka, pridáme žĺtky. Ostatné mlieko dáme zovrieť s cukrom a vanilkou. Keď začne vrieť, pridáme Gustin so žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Potom pridáme nasekanú čokoládu a dobre vymiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše dáme zmäknute maslo a vymiešame krém. Do krému pridáme vyšľahanú šlahačku (ja používam rastlinnú) a krém dobre vymiešame.
-
3
Oriešková plnka: Vyšľaháme smotanu a pripravíme si 100 g nasekaných pražených lieskovcov. Začneme plniť tortu. Ja dám do vnútra formy okolo obruče mastný papier, aby sa potom torta lepšie oddelila od formy. Prvý korpus dáme na podnos a natrieme 1/3 plnky s bielou čokoládou. Na ňu natrieme 1/3 šľahačky a posypeme lieskovcami. Na lieskovce dáme druhý korpus. Tak pokračujeme 3x.
-
4
Vrch torty natrieme šľahačkou. Tortu necháme vychladnúť do druhého dňa.
-
5
Na druhý deň vyšľaháme smotanu a šľahačkou potrieme boky a vrch torty.
-
6
Ak tortu nechcete ozdobovať, môžete dať lieskovce aj na vrch. Ja som ozdobovala k narodeninám...
Torta úplne dokonalá, chuť priam cítim na jazyku a ten vzhľad! Asi by mi bolo ľúto načať ju. Blahoželám.
Ďakujem veľmi pekne
Keď som mala malé deti, tak som pekávala bielkovú bábovku, s orechami.. mňam ?
Tortička určite upečiem. Vďaka ti, za recept
Ja som sa hneď pýtala kamarátky tu v Chorvátsku prečo sa tak volá, a ani ona nevedela. Ale tu sa pod tým názvom robí už dlho taka torta. Ak to zistím, tak napíšem. Ale je lahucka, nadychana
Docela mě ta záhada názvu torty Bily Egypt oslovila. Vzhledem k tomu, že dříve některé /?! nevím jestli všechny.../ pyramidy byly obloženy bílým obkladem - zpravidla vápencovými deskami, do dáli zářily jasným bílým světlem, které se daleko široko šířilo. Tam by mohla být souvislost. Tak to cítím.... Chorvatsko není daleko Egyptu a cesty poznání, zaznamenané v povědomí lidu se mohou třpytit i v názvech a v tradicích napříč spektrem.