Mäsová nátierka
Mäsová nátierka

Topoľčianska domáca nátierka fotorecept

pilcik - fotkapilcik, 4. marca 2018
Topoľčianska domáca nátierka (fotorecept)
Foto: pilcik

Tento recept nám doniesol priateľ z Topoľčian, preto ju tak voláme. Je to recept na pomalý hrniec.

18-20
porcií
35 minút
príprava
480 minút
na 90-95 °C

Suroviny

1200 g
600 g
500 g (môže byť aj iná)
2 celé hlávky
2 ks
1 PL
6 ks
0,4 l (mlieko)
1/4 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové pliecko a slaninu pokrájame na menšie kusy. Cesnak ošúpeme a posekáme na kúsky. Čili krájame na malé kúsky. Všetko to spojíme aj s korením, trochu premiešame a dáme do pomalého hrnca. Zalejeme 0,2 dcl mlieka. Pozor nesolíme až na záver. Hrniec zapneme na LOW a na 8 hodín. To je 90 °C - 95 °C.

    Topoľčianska domáca nátierka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pol hodinu pred koncom pridáme pokrájanú pečienku. Po vypnutí hrnca necháme trochu vychladnúť a zomelieme dvakrát najemno. Teraz pridáme rozšľahané vajcia, mletý zázvor,z vyšok smotany a osolíme. Premiešame a naplníme poháre. Dáme do pary pri 90 °C na 120 minút.

    Topoľčianska domáca nátierka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme vychladnúť do druhého dňa a môžeme konzumovať. Mne vyšlo 9 pohárov 3,3 dcl.

    Topoľčianska domáca nátierka (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Nedávno som robila nátierku dokonca 2x za sebou ( mužovi chutila), ale len takú na rýchlu spotrebu a omnoho jednoduchšiu - z teľacej pečene a kuracích pečienok, no bola dobrá, stačili len pochutiny a šľahačková smotana, bez vajec. Ale táto tvoja sa mi tiež páči, aj keď ju robiť nebudem, aspoň zatiaľ.....
Pekný recept, ale aký je to pomalý hrniec - zapnutý na LOW na 8 hod ? Ešte som sa s takým hrncom nestretla,/ človek sa stále učí/ ale určite to môžem urobiť aj v inom hrnci, napr. v tlakovom ?
@Helena64 (4.3.2018 19:10)

Pomalé varenie je varenie v elektrickom hrnci, ktorý varí veľmi pomaly, tekutina sa neodparuje, takže sa jedlo nemôže pripáliť a preto ho netreba podlievať, miešať a ani inak sa o to starať. Varí sa pri nízkej teplote a dlho ... zrejme, aby sa zachovalo viac živín ako pri normálnom varení. Ale ja si myslím, že ak to upečiete, tak aj tak si pochutíte na dobrej nátierke. Svokor robil podobnú a ten to mäso piekol.
Ďakujem za vysvetlenie, myslela som, že to nejak tak bude. Nesledujem už veľmi novinky, mám kopu všelijakých hrncov, ktoré ani nepoužívam. Recept sa mi páči a ukladám si ho do KK. Ďakujeeeem.
Vyskúšajte! Ozaj dobrá. Keď som chcela zobrať na dovolenku do Chorvátska, len tak na prilepšenie, napr. k raňajkám, tak moji sa ohradili, že oni nebudú jesť na dovolenke konzervy. Vzala som iba štyri malé poháre a keby som zobrala viacej, aj tak by bolo málo. Ďakujem

Pridaj komentár k receptu: