Topoľčianska domáca nátierka fotorecept
Foto: pilcik
Tento recept nám doniesol priateľ z Topoľčian, preto ju tak voláme. Je to recept na pomalý hrniec.
porcií
príprava
na 90-95 °C
Postup
-
1
Bravčové pliecko a slaninu pokrájame na menšie kusy. Cesnak ošúpeme a posekáme na kúsky. Čili krájame na malé kúsky. Všetko to spojíme aj s korením, trochu premiešame a dáme do pomalého hrnca. Zalejeme 0,2 dcl mlieka. Pozor nesolíme až na záver. Hrniec zapneme na LOW a na 8 hodín. To je 90 °C - 95 °C.
-
2
Pol hodinu pred koncom pridáme pokrájanú pečienku. Po vypnutí hrnca necháme trochu vychladnúť a zomelieme dvakrát najemno. Teraz pridáme rozšľahané vajcia, mletý zázvor,z vyšok smotany a osolíme. Premiešame a naplníme poháre. Dáme do pary pri 90 °C na 120 minút.
-
3
Necháme vychladnúť do druhého dňa a môžeme konzumovať. Mne vyšlo 9 pohárov 3,3 dcl.
Pomalé varenie je varenie v elektrickom hrnci, ktorý varí veľmi pomaly, tekutina sa neodparuje, takže sa jedlo nemôže pripáliť a preto ho netreba podlievať, miešať a ani inak sa o to starať. Varí sa pri nízkej teplote a dlho ... zrejme, aby sa zachovalo viac živín ako pri normálnom varení. Ale ja si myslím, že ak to upečiete, tak aj tak si pochutíte na dobrej nátierke. Svokor robil podobnú a ten to mäso piekol.