Topinamburová polievka
Topinamburová polievka

Topinamburový krém s treskou

Michal Takács a Christián Betka
z reštaurácie Fou Zoo v Bratislave, 1. novembra 2019
Topinamburový krém s treskou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

500 g
50 g
50 g
6 g
30 g
25 g
1 l
 (maldon)
30 g
120 g




Postup

  1. 1

    Do nádoby dáme riasu, 1 liter studenej vody a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň ju vyberieme, vodu prelejeme do hrnca, zohrejeme, vypneme tesne pod bodom varu, vložíme vločky, granuly dashi a necháme lúhovať pol hodiny.

  2. 2

    Tresku nakrájame na väčšie kocky a marinujeme 30 minút v teriyaki omáčke.

  3. 3

    Medzitým v hrnci roztopíme maslo a šalotku urestujeme tak, aby nezmenila farbu. Vložíme očistené a na kocky pokrájané topinambury, zľahka restujeme a zalejeme precedeným vločkovým vývarom. Privedieme do varu a varíme asi 20 minút alebo kým topinambury nie sú úplne mäkké. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, prepasírujeme cez jemné sitko a dochutíme morskou soľou.

  4. 4

    Marinovanú tresku bez šťavy opečieme z každej strany na masle, položíme na topinamburový krém a dochutíme koriandrovým olejom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia