Točené plnené briošky fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 8. októbra 2012

Veľmi chutná a zaujímavá brioška..vyskúšala som ju už s rôznymi plnkami,,s nutelou,orieškami,orechami,lekvárom aj vanilkovým krémom..teraz vám ju predstavujem s makovou plnkou..

6
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
1 čl
3 lyžice
1 ks
3 dl
60 g
2,5 dkg




Postup

  1. 1

    pripravila som cesto: preosiala som 300g.hladkej múky,pridala som 1,5 lyžice cukru,30g.masla,1vajce+žltok,soľ..

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    k tejto pripraveným surovinám som pridala vykysnutý kvások..

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vymiesila som vláčne, nelepivé cesto...cesto som prikryla a nechala 30 minút vykysnúť..

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vykysnuté cesto som rozdela na 6 bochníčkov...upozorňujem, že som dnes piekla iba z polovičnej dávky, lebo sme mali sladkú nedeľu...z celej dávky treba urobiť 12 bochníčkov..takto rozdelené cesto som zakryla utierkou a znova nechala podkysnúť 10 minút..

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    každý bochníček som rozdelila na 2 rovnaké časti...obidva kusy som rozvaľkala na podlhovasté rovnako veľké pásy...položila som oba na seba, aby som sa presvedčila, či sú rovnaké...fotené sa zdajú že nie sú, ale je to fotené z blízka...

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    jednu časť som potrela na tenko makovou plnkou..

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    položila na ňu jej rovnakú časť a radielkom som urobila 1 cm. široké pásy...pozor..netreba pokrájať až do konca, treba nechať 2 cm, od kraja cesto neprekrojené...neuvádzam recept plnky, pretože tú si urobí sám podľa svojej chuti...ako som uviedla na začiatku, robila som ich už s rôznymi plnkami a so všetkými sú aj pekné a veľmi chutné..

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pred tým, než začnete cesto rolovať, presvedčte sa, či je cesto celkom prekrojené a či sú pásy uvoľnené..cesto sa roluje v protismere...pravú časť do prava a ľavú opačne...

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    z rolovaného cesta treba vytvarovať briošku...takto:položila som na plech vystlaný pečiecim papierom..

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pripravila všetky na plech, trúbu zapla na 180 st. a briošky som nechala 30 min. podkysnúť...

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    po uplynutí času a podkysnutí som ich dala trúby...nepotierala som ich ničím...až po upečení, som ich potrela roztopeným maslom a posypala práškovým cukrom...dobrú chuť...

    Točené plnené briošky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marijanka712
@izabella929 no super Izka prekrásna práca a velmi dobre to môže byť istotne si aj ja urobím manžel má rád takéto pečivka ku kakau , dobrý nápad s tým stočením je to aj pekné aj chutné....
marijanka712
Ešte som ti zabudla pochváliť tvoj prekrásny postup aj nafotenie si šikulka to už každý vie , ale tvorivá šikulka...
izabella929
@marijanka712 , výborná brioška, nemusíš si potierať maslom ku kakavku, už je hotová a môžeš si ju urobiť s akoukoľvek plnkou..) veľmi pekne ďakujem za milý komentár.-))
dajanca
utešené... láka ma to vyskúšať, hoci nie som v práci s kysnutým cestom zrovna preborník :-) a keby som dala lekvár nevytečie mi cez tie zárezy?
afataga
pekne si sa vyhrala, vyzera to krasne, hned by som si dala, obdivujem tvoju trpezlivost, ja taku nemam :-)
izabella929
@dajanka , neboj sa toho, nie je to nič zložité...na to potrebuješ hustý lekvár, ktorý netečie ako džem,,,používam slivkový...veľa šťastia.-)) dík za komentár.-)
matata1
jéééj @izabella929 máš môj obdiv nad tým, koľko vyváraš a vypekáš a popri tom stíhaš aj záhradku, rodinu atď.... Normálne nad tvojimi receptami slincem. Asi sa v Lučenci zastavím :o)))
vanilka111
krásne a iste aj veľmi chutné,ale možno mi to pomaly myslí...ako je to stým točením v protismere? jeden kruh pokrájaný na pásy sa stáča z obidvoch strán súčasne,či ako je to? škoda,že si to neodfotila uprostred rolovania :-(
gabculka
Tak toto určite vyskúšam, moja rodina má takéto receptíky veľmi rada...
fialka49
Práve včera som ich robila a nečakaná návšteva bola unesená zaujímavým tvarovaním "obyčajného" kysnutého cesta. Dobre si pochutili, o čom svedčilo ubúdanie koláčikov.
orchidea
briošky sú veľmi pekné len to rolovanie mi nie je akosi jasné...:)))
izabella929
@valika111 , pravou rukou si roluj cesto od seba smerom k okraju dosky, ľavou rukou roluj cesto od okraja dosky k sebe...tak do polovice dĺžky celého cesta...vyskúšaj si to s papierovým pásom...nie je to zložité...dík za komentár...)
izabella929
@orchidea , napísala som postup rolovania valike111...ja som to skúšala najprv s papierom, aj briošku som s s papierom skúšala...to už bolo dávno...takéto veci je najlepšie vyskúšať na papieri...ďakujem pekne za komentár.-)
lusinkab
....a dalsi do zbierky brioskovych,mas ich nadherne :-) ukladam mnam uz sa na nich tesim,minule som akurat nasla v obchode uz urobenu makovu plnku takze uz viem na co ju vyskusam :-) KK
izabella929
@lusinkab , prosím ťa, nepoužívaj ani mletý mak ani hotový mak, ktorý ponúkajú obchody...je v nich veľa konzervačných látok a do takého už pomletého maku môžu pomiešať kadečo..nedoporučujem...a veľmi pekne ďakujem za komentár.) mak si doma pomel sama...
spetkasoli
jéjej izka, tak toto vyzerá naozaj moc dobre. Hneď zajtra idem na to,všetko makové zbožňujem. Krásne si to zaplietla, len mne sa to takto pekne asi nepodarí. Máš tu vela dobrých receptov a všetky si ukladám, už som ich zopár aj odskúšala a vždy bol úspech. Díky a pekný deň
cica2
veľmi pekne spracovaný recept a výsledok na 1*
danda3
Mňamka, hneď by som si jeden uchmatla, vydarili sa Ti nádherne, si proste šikulka!♥
stacy77777
Izabelka, briošky hotové,ešte stíham,kým pôjdem na poobednú do práce. Urobila som makové a s vlašskými orechami. Všetko išlo hladko, až na to, že prvé tri som urobila také veľké,že by mal aj drevorubač dosť.... ale ostatné už som spravila menšie. Vďaka za recept,moja.
izabella929
@stacy77777 , no , veď na veľkosti nezáleží, ale na chuti.-)) a s orieškami sú tiež vynikajúce, robila som už aj s nutelou, tiež sú výborné.-) díky moja milá za komentár:-)) potešila si ma...
lusinkab
@izabella929 no ja viem,ze to nie je ta najzdavsia moznost ale iny napad akosi nemam,kedze normalne kupujem do chlebikov alebo peciv klasicke makove zrnka kde mi to vobec nevadi kedze mak mam velmi rada ale zas neviem ako vytvorit fajnu chutnucku makovu zmes bez toho aby som to pomlela,kedze neni ani mixer ani mlyncek :-( keby si mala nejaky dobry napadik ako sa k tomu dopracovat tak to by bolo super,kedze mak v celku kupujem za zmiesne peniaze a ta plnka je 10 krat drahsia :-) dakujem ty si vymyselnik tak som si ista,ze nejaku dobru radu od teba dostanem :-)
izabella929
@lusinkab , keďže nemáš na čom pomleť makové zrnká, je dostať v obchodoch už aj pomletý mak..inak, zvyknem pomletý mak miešať miesto cukru aj s džemom,alebo lekvárom..inak miesto maku môžeš použiť aj nutelu,orechy, kakao, škoricu, čo máte radi..aj ja mak málo používam do pečiva...radšej dávam domáce lieskové oriešky, lebo viem, že nie sú chemicky ošetrené...ale je výborná aj tvarohová plnka, len tak pridám troška cukru a citr.šťavy ..ak máš dobrý domáci džemík alebo lekvár urob ich s tým, trošku bude pracné, lebo sa lepí, ale to nič na chuti neuberie.-)) veľa šťastia..)
hubata
Krásne, ako vždy @Izka ! Pekné foto aj popis, navyše všetkým poradíš aj v diskusii, nenecháš si dobré rady len pre seba.

Ešte mi nedá aby som zasa nereptala na mak kúpený v obchode: minule som si prečítala čo taký mletý mak obsahuje a dostala som šok - môže totiž obsahovať orechové jadrá..... A prečo? No len asi preto, aby ho bolo viac aj za cenu že tam primelú plesnivé orechy. Prečo ja musím platiť za plesnivé orechy a nie za mak keď chcem mak? Mak sa predsa s plesnivými orechami nedopestoval. Čo majú robiť orechy v maku? Keď chcem orechy kúpim si orechy bez maku a naopak keď chcem mak ho chcem bez orechov.
stacy77777
Izabelka,briošky mali úspech aj v práci,vzala som ochutnať aj kolegyniam, všetkým sa páčilo
izabella929
@hubata. Jarka moja, veľmi pekne ďakujem za milý komentár..) poradila som lusinkab, ako sa dostať k pomletému maku, je mi veľmi ľúto, že žijeme v takom štáte, kde je každému úplne jedno, čím nás kŕmia..keď vidím s TV tie otrasné správy , čo všetko sa tu dá pokaziť, len aby to nebolo zdravé, neviem čím by som nazvala takých ľudí..som z toho veľmi smutná...viem, že nie každý si dopestuje vo svojom domove zdravé potraviny..je pravda, že aj mak patrí medzi tie nebezpečné...a ten mletý je katastrofa...v yhýbam sa maku , ako sa to dá...náhrada za mak sú u nás doma oriešky..dostávam týždenne od farmára tvaroh, mlieko,vajíčka, smotanu..tieto veci nekupujem v obchode...čo sa týka mäsa, tiež mám farmára, ktorý mi dodáva výrobky z bravčoviny...robím si sama bravčovú masť,slaninu, klobásy aj surové aj údené...radšej si dám mastný chlieb, ako paštiku z obchodu..vo všetkom, čo píšeš, máš úplnú pravdu..bohužiaľ, my o tomto iba píšeme, ale nič v legislatíve nezmeníme..nie každý má záhradu a spoľahlivých farmárov...
izabella929
@stacy77777 , veľmi sa tejto správe teším.-) recepty sem dávam preto, aby ste potešili aj vy svojich najbližších.-)prajem ti veľa úspechov vo varení a pečení.-)
izabella929
@lusinkab , ke´d som dopísala môj príspevok, ma napadlo, že ani orechy si nebudeš mať na čom pomlieť...nasyp ich do útierky, ztoč a poklepkaj po nich tĺčikom na mäso...pekne sa ti rozpadnú aj bez mlynčeka...) nech sa ti dielo podarí.-)
lusinkab
@izabella929 velmi pekne dakujem za tvoju odpoved tak ja to nejako vymyslim :-),vies ono s tym maskom je problem ja som bola zvyknuta este ked som bola na SK na bravcove masko z domacej svinky a ked som potom v zahranici ochutnala z obchodu tak som nechapala ten rozdiel chuti.Potom som si stale pekne nabalila slaninku,klobasky,tlacenku,jaternice,masko a modlila sa aby ma nezastavili na kontrole ale chvalabohu nikdy sa to nestalo.Napriklad tu v Australii som zostala velmi milo prekvapena,hlavne co sa tyka surovin kedze tato krajina je velka a snazia sa mat co najviac veci zo svojej krajiny.Masko kupujem v jednom rodinnom masiarstve kde ma pan measiar uz pozna a stale mi prihodi nieco navyse alebo mi da zlavu,par krat sa mi stalo,ze mi povedal pockaj chvilocku a ja ti donesiem cerstve maso zo zadu kedze to na pulte uz stalo niekolko hodin :-).Niektore veci nakupujem v supermarkete ale vacsinu ako muky,syry,maso,zeleninu a ovocie na farmarskych trhoch,su lacnejsie a hlavne chutnejsie :-)
izabella929
@lusinkab , veľmi pekne ďakujem a teším sa, že máš prístup cez farmárov k zdravým produktom...) to je niečo, čo má dnes cenu zlata.-))nech to tak dlho aj zostane.-) prajem ti krásny večer.-)
majuma
Izzabela ahoj chcela by som sa ta opytat ale sukromne kde byvaš často chodim do Lc dačo by som ti chcela ukazat jeden obrazok či by si nevedela prist na to ako sa to robi dakujem
izabella929
@majuma , pošli mi ten obrázok na moju emailovú adresu, určite tii pomôžem, lebo ja všetky recepty mám...ak budem vedieť, čo to je , určite pošlem aj recept..adresu mám v mojom profile..Ďakujem a som rada, že sa ti moje recepty páčia.-)
salinka
@izabelka , ďakujem za recept. Koláčiky sú chrumkavé a vo vnútri mäkučké. Som rada, že som ich vyskúšala, ostanú u nás :-))))


smejkad
a ja som toto ako mohla prepast?
velmi pekne, urcite vyskusam :-)
alex37
aj ja som prepásla, ale 2012 so ešte nebola varecháčka :-) takže ukladám :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia