Točené plnené briošky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Veľmi chutná a zaujímavá brioška..vyskúšala som ju už s rôznymi plnkami,,s nutelou,orieškami,orechami,lekvárom aj vanilkovým krémom..teraz vám ju predstavujem s makovou plnkou..

6
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. pripravila som cesto: preosiala som 300g.hladkej múky,pridala som 1,5 lyžice cukru,30g.masla,1vajce+žltok,soľ..
  2. k tejto pripraveným surovinám som pridala vykysnutý kvások..
  3. vymiesila som vláčne, nelepivé cesto...cesto som prikryla a nechala 30 minút vykysnúť..
  4. vykysnuté cesto som rozdela na 6 bochníčkov...upozorňujem, že som dnes piekla iba z polovičnej dávky, lebo sme mali sladkú nedeľu...z celej dávky treba urobiť 12 bochníčkov..takto rozdelené cesto som zakryla utierkou a znova nechala podkysnúť 10 minút..
  5. každý bochníček som rozdelila na 2 rovnaké časti...obidva kusy som rozvaľkala na podlhovasté rovnako veľké pásy...položila som oba na seba, aby som sa presvedčila, či sú rovnaké...fotené sa zdajú že nie sú, ale je to fotené z blízka...
  6. jednu časť som potrela na tenko makovou plnkou..
  7. položila na ňu jej rovnakú časť a radielkom som urobila 1 cm. široké pásy...pozor..netreba pokrájať až do konca, treba nechať 2 cm, od kraja cesto neprekrojené...neuvádzam recept plnky, pretože tú si urobí sám podľa svojej chuti...ako som uviedla na začiatku, robila som ich už s rôznymi plnkami a so všetkými sú aj pekné a veľmi chutné..
  8. pred tým, než začnete cesto rolovať, presvedčte sa, či je cesto celkom prekrojené a či sú pásy uvoľnené..cesto sa roluje v protismere...pravú časť do prava a ľavú opačne...
  9. z rolovaného cesta treba vytvarovať briošku...takto:položila som na plech vystlaný pečiecim papierom..
  10. pripravila všetky na plech, trúbu zapla na 180 st. a briošky som nechala 30 min. podkysnúť...
  11. po uplynutí času a podkysnutí som ich dala trúby...nepotierala som ich ničím...až po upečení, som ich potrela roztopeným maslom a posypala práškovým cukrom...dobrú chuť...