Kváskový chlieb
Toastový kváskový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: monikamartin
Tento recept je inšpirovaný stránkou coolinari, prerobený na kváskovú verziu.
Postup
- V miske zmiešame vlažnú vodu, kefír, kvások lievito madre natrhaný na menšie kúsky, cukor a rozmiešame metličkou.
- Pridáme preosiatu múku, zamiesime a necháme odpočívať asi 30 minút (kľudne aj hodinu).
- Medzitým vytiahneme z chladničky maslo, aby troška povolilo.
- Po polhodinke k oddýchnutému cestu prisypeme soľ a počas miesenia pridávame aj maslo po častiach.
- Vymiesené cesto necháme odpočívať dve hodiny, počas ktorých ho môžeme dva-tri krát poprekladať.
- Po dvoch hodinách cesto rozvaľkáme na obdĺžnik približne do dĺžky formy na chlebík a zarolujeme. Uložíme do formy spojom na dno. Formu si môžete poprípade aj vymastiť a vysypať.
- Chlebík necháme vo forme kvasiť najlepšie na teplom mieste 2 hodiny. Zavisí od sily kvásku. Ja ho potom ešte odložím dokysnúť do chladničky na hodinku-dve, no kľudne aj na noc.
- Predhrejeme rúru na 180 °C. Pečieme približne 30- 40 minút.
- Po upečení ho zvyknem vyklopiť a dať na mriežku.
- Dobrú chuť!