Timen Kelem [ryža s kalerábom a kuracím mäsom]

hjarta - fotkahjarta, 29. júna 2013
Timen Kelem [ryža s kalerábom a kuracím mäsom]
Foto: hjarta

Recept arabska kuchyna. Irak. patri medzi oblubene jedlo. Pripravuje sa bezne, na obed., navstevy.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
4 hrnček
1 kg
3 ks
1 viazanička (podľa chuti)
podľa potreby
1 - 2 ks
podľa chuti
1 PL
1 - 2 ČL
podľa potreby
4 ks
1 - 2 ks




Postup

  1. 1

    priprava- Kurca si umyjeme. 1 ks cibule si pokrajame na drobno a dame do hrnca a osmazime na troske oleja. Pridame kurca a osmazime z kazdej strany. Zalejeme vodou a dame varit. Pridame kari korenie, kurkumu, sol. Nechame varit, kym nebude kurca makke. Ocistime si kaleraby a pokrajame na vacsie kusky a dame varit. Pridame troska kurkumi, a nechame varit do makka.

  2. 2

    Priprava ryze- Ryzu si umyjeme a podla druhu si namocime do vody. Cibulu si nasekame na drobno, osmazime na troske oleja. Pridame ryzu, sol a vodu. Vody pridame v pomere ryze. [ 4 hrnceky ryze= 8 hrncekov vody]. Nieto ryzu vari vo vode a potom scedi. Zalezi na kazdom aky ma zvyk. Ked sa nam zacne varit ryza, pridame kopor nasekany. Ryzu uvarit do makka. cca 10-15 minut. Ked sa nam uz kurca uvarilo, vyberieme na tanier a nechame ochladnut. Do vyvaru dame osupane zemiaky, ocistene male cibulky a nechame varit do makka. Nakoniec pridame nume basra- suseny citron, alebo limetku. Ochutime solou a odstavime.

  3. 3

    Uvarene kaleraby si scedime, osmazime na oleji do hneda. Cibulu si pokrajame na tensie mesiaciky a osmazime. Vsetko osmazene si dame na jeden tanier. Ked uz mame ryzu uvarenu, pridame kaleraby, cibulu osmazenu a zamiesame. Kurca mozete odkostit a rozobrat na mansie kusky alebo nechat v celku, len kazdy kus osmazit na oleji z kazdej strany. Mozeme podavat. Dobru chut.

Diskusia k receptu

marienka44
@Hjarta ,pekny recept, mozno vyskusam. Len neviem, co je to nume basra. Pouzit limetkovu stavu? Aku to ma mat chut? Dakujem za odpoved a pozdravujem. :-)
hjarta
@marienka44- Dakujem za komentar, Nume basra- sucha limetka. V arabskych statoch sa to velmi pouziva. Mame to aj tu vo Svedsku. kludne si dajte troska citronu alebo limetku. Ten vyvar ma mat taku troska kyslu chut. Dakujem a pekny den.
marienka44
@Hjarta , uz nedelny obed pripravujem podla Tvojho receptu. Mam vsak len 1/4 kurcata, ale pre 1 osobu to staci. Stale odbehujem od sporaka k NB a citam Tvoj recept, aby som bola presna. :-)
Kopor mam cerstvy, ale sa mierne vysusil v chladnicke. Neviem, ci ho mam posekat alebo len celu viazanicku ponorit k ryzi. Cakam, ze sa mi ozves, aby si ma usmernila. Dakujem, posielam pozdravy do Svedska.
marienka44
@Hjarta , recept treba trochu upresnit. V postupe sa nepisa, ci uvarene zemiaky pridat k ryzi a zamiesat. Spravim tak podla svojho uvazenia.
Na Tvojej fotke ma zaujima ta salka vlavo. Je to ten kysly vyvar, kde sa varilo kura a zemiaky? To sa serviruje k tomu alebo ako polievka? Dakujem za odpoved, ahoj.
hjarta
@marienka44- Dakujem krasne za komentar. ospravedlnujem sa ze som neodpovedala. Len som nebola doma. Samozrejme kopor musi byt nasekany, to hned dopisem. A zemiaky idu do toho vyvaru z kurcata. Podava sa to k ryzi ako omacka. Niekto to je aj ako polievku s chlebom. Velmi pekne dakujem a som rada ze ste varila tento recept. Chcem sa opytat ako chutilo? Dakujem a krasny vecer.
hjarta
@marienka44- chcela by som vam este dopisat, ten postup je jasny, ja mam napisane ze zemiaky idu do vyvaru. Mozno ste si nevsimla. Dakujem a pekny vecer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia