Timen Kelem [ryža s kalerábom a kuracím mäsom]

Autor receptu: hjarta

Recept arabska kuchyna. Irak. patri medzi oblubene jedlo. Pripravuje sa bezne, na obed., navstevy.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. priprava- Kurca si umyjeme. 1 ks cibule si pokrajame na drobno a dame do hrnca a osmazime na troske oleja. Pridame kurca a osmazime z kazdej strany. Zalejeme vodou a dame varit. Pridame kari korenie, kurkumu, sol. Nechame varit, kym nebude kurca makke. Ocistime si kaleraby a pokrajame na vacsie kusky a dame varit. Pridame troska kurkumi, a nechame varit do makka.
  2. Priprava ryze- Ryzu si umyjeme a podla druhu si namocime do vody. Cibulu si nasekame na drobno, osmazime na troske oleja. Pridame ryzu, sol a vodu. Vody pridame v pomere ryze. [ 4 hrnceky ryze= 8 hrncekov vody]. Nieto ryzu vari vo vode a potom scedi. Zalezi na kazdom aky ma zvyk. Ked sa nam zacne varit ryza, pridame kopor nasekany. Ryzu uvarit do makka. cca 10-15 minut. Ked sa nam uz kurca uvarilo, vyberieme na tanier a nechame ochladnut. Do vyvaru dame osupane zemiaky, ocistene male cibulky a nechame varit do makka. Nakoniec pridame nume basra- suseny citron, alebo limetku. Ochutime solou a odstavime.
  3. Uvarene kaleraby si scedime, osmazime na oleji do hneda. Cibulu si pokrajame na tensie mesiaciky a osmazime. Vsetko osmazene si dame na jeden tanier. Ked uz mame ryzu uvarenu, pridame kaleraby, cibulu osmazenu a zamiesame. Kurca mozete odkostit a rozobrat na mansie kusky alebo nechat v celku, len kazdy kus osmazit na oleji z kazdej strany. Mozeme podavat. Dobru chut.