Thajské oranžové karí ala Baska

barborao - fotkabarborao, 29. apríla 2010
Thajské oranžové karí ala Baska
Foto: barborao

Suroviny na pripravy thajskych pochutok kupujem v azijskom/thajskom obchodiku, kde som si vypytala recept na thajske cervene kari. Inspirovana ich originalnym recpetom, pridavam Zobraziť celý popisSuroviny na pripravy thajskych pochutok kupujem v azijskom/thajskom obchodiku, kde som si vypytala recept na thajske cervene kari. Inspirovana ich originalnym recpetom, pridavam vseliaku "europsku" zeleninu (sampiony, cukety, paprika, cele stuciky hrasku, ci fazule) obmienam podla toho co je v chladicke. Tento recept je vegetariansky, kedze som dneska nemala chut na masko. A preco oranzove? Lebo farba tohto kari je oranzova ;)

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

25 g
1 PL
1 ks
250 ml
100 g
150 9
150 g
150 g
1 ks
100 g
4 ks
25 g
200 ml
10 kvapiek
4 ks




Postup

  1. 1

    V hrnci rozohrejeme olej a pridame nadrobno nakrajanu cibulku a cerstvy zazvor, osmazime a pridame kari (curry) pastu, premiesame a osmazime.

    Thajské oranžové karí ala Baska - obrázok 1
  2. 2

    Prilejeme kokosove mlieko a rozmiesame, pridame hrncek vriacej vody. Prilozime bambusove klicky a vsetku zeleninu, ktoru sme pokrajali na kusky. Teda: hriby, cukety, papriku, thajske baklazany a chilli papricky v celku a vsetko premiesame. Varime na strednej teplote za neustaleho premiesavania 8 az 10 minut, aby nam zeleninka ostala trosku chrumkava.

    Thajské oranžové karí ala Baska - obrázok 2
  3. 3

    Do kari na zaver pridame struhany kokos (alebo kokosovy krem, ten som pouzila ja), thajske bazalkove listky v celku, kafir limetkove listy a rybiu omacku. Premiesame a odstavime.

    Thajské oranžové karí ala Baska - obrázok 3
  4. 4

    Servirujeme s ryzou. Dobru chut vegetarianom!

    Thajské oranžové karí ala Baska - obrázok 4

Diskusia k receptu

barborao
mam malinku pripomienku, k tej kari (curry) paste- ona je vlastne zaklad chutovej palety tohto jedla, tj, vsetkych thajskych kari a obsahuje tieto ingrediencie: citronovu travu, cervene chillia papricky, salotku, cesnak, galangal, kafir limetkovu koru, koriander, a cierne korenie. Ak budete mat chut zacat experimentovat s thajskymi curry, staci si zajst do azijskeho obchodu (viem ze v napriklad v bratislave je ich viac) zadovazit si takuto kari pastu, a tam vam vydrzi aj na 10- 20 pouziti, taktiez sa tam da zohnat rybia omacka, ktoru ja mam 200 ml flasku uz skoro dva roky. Tiez cerstve suroviny (tj, bazalkove listky, limetkove listky a thajske baklazany) nie je vzdy lahke zohnat, no recept sa kludne da uskutocnit aj bez nich. Ako som uz spominala, zaklad je ta kari pasta a rybia omacka na dochutenie. Len tolko
bozulka
Prečo len vegetariánom?Aj my všežravci si radi pochutnáme na takomto jedle.Chcem sa opýtať aký je to thajský baklažán?Nieje taký viac dogulata bledofialový?Ďakujem.
barborao
@bozulka , som to napisala z impulzu, kedze zvacsa pridavam do tohto jedielka kuracie, hovadzie alebo bravcove masko, no tu som pridala vegetariansku verziu a poukazujem tym aj na to ze aj vegetarianske jedlo moze byt nasiaknute chutou.
Jasnacka ze: dobru chut vsetkym! ;)
barborao
co sa tyka thajskeho baklazanu ja som pouzila tento typ:



su to mini baklazaniky, o nieco vascie ako hrasky, maju velmi prenikavu chut, dodaju jedlu autenticku thajsku esenciu.
Bledofialove baklazany zatial nepoznam, avsak kludne ich mozes do tohto receptu supnut! :)
2010
barborao,
super ze ides uplne presne do detailov ako v Thajsku, ich bazalka , kaffir lime a pea eggplant no a bez fish sauce by to nebolo tak ako to ma byt s tou spravnou aromou.
PS:
Ja mam vyhodu mne rastie kaffir lime v zahrade
cheers
barborao
@2010 tak ten kaffir lime tree ti hlasno zavidim! ;) kedze ja tu za par mrazenych listkov zaplatim riadne.. No co uz so mnou ked mi to chuti! ;)
katka78
Trochu som improvizovala, ale s výsledkom som spokojná. Najbližšie sa chystám zase na zelené. Ďakujem za recept @barborao :-)


tiginko
som rada @katka , že si vďaka tebe môžem tento recept uložiť na vyskúšanie. Dobre vidím, ty tam máš naozaj tie thajské baklažániky? Kde si ich zohnala prosím ťa?
katka78
@Tiginko , poteším ťa, majú ich v Yeme. Ešte si nebola pozrieť? Nielen tieto "pea" thajské baklažány majú, ale aj také väčšie. Takéto:  blog.fatfreevegan.com/images/thai-eggplants.JPG....
Okrem toho som tam videla aj galangal, mangostan, rambutan, plantains, niekoľko druhov čili, fialové zemiaky, citrónovú trávu, jedlé kvety, bylinky, koreniny od výmyslu sveta, prekrásnu čakanku (ktorú ľúbim vďaka @janger ) a veľa iného na čo si teraz nespomeniem. Skúsila som aj ich kváskový chlieb, pečú veľké 2,2kg pecne, dá sa však kúpiť aj polovica, alebo štvrtka. Ak si tam už bola, možno si si baklažániky len nevšimla, alebo ich práve nemali. Ak si ešte nebola, vrelo odporúčam, ako ťa poznám, prídeš si na svoje :-)
tiginko
tak doteraz som sa len rozhodovala, že sa tam mám ísť pozrieť, len ma odrádzalo (ako vždy keď otvoria niečo nové), že tam bude veľa ľudí a vraj aj tie kváskové chleby sú furt vypredané. Reku počkám, kým prvý ošiaľ pominie. Ale to čo si práve vymenovala ma neskutočne láka. V piatok letíme až do Veľkej noci preč, namôjdušu po sviatkoch tam hneď nabehnem. Páči sa mi, že aj byliniek si môžeš nastrihať len množstvo aké práve potrebuješ. Fakt sa teším a ďakujem ti dobrá víla @katka :-)
katka78
@tiginko ozaj nie je za čo :-) Tiež som tam pre obavy z davu zašla až po pár dňoch od otvorenia, bolo to OK. S tým chlebom je to všelijak. Raz som tam bola v piatok okolo 17tej, to už nemali, ale napr. v nedeľu okolo obeda ho mali dosť - celé pecne, aj krájané. Potešil aj výber rôznych "alternatívnych" múk, mak z jarnej, slovenské jabĺčka. Je ale vidieť, že ešte nemajú odhad ako sa bude čo míňať, napr. reďkovka bola trochu zvädnutá, alebo naopak niečo sa minulo rýchlo, regál zostal prázdny. To časom vychytajú, uvidíme :-) Som zvedavá aj na tvoje dojmy potom. Príjemnú dovolenku zatiaľ, nech vám vyjde počasie :-)
katka78
To whom it may concern: Dnes som našla thajské baklažány (väčšie aj tie mini) tiež v Korean food (v BA na Bajkalskej za Slovnaft pumpou). Samozrejme výber čerstvej exotickej zeleniny a ovocia je obmedzený, ale čo sa týka ostatných surovín, najmä korenín, dochucovadiel, sušených a trvanlivých potravín, je to asi naj obchod v BA pre tých, ktorí koketujú s ázijskou kuchyňou. Dlhšie som tam nebola, zväčšili sortiment a niektoré menej štandardné suroviny sa dajú aj doobjednať.
mijaita
@barborao navsteva na ceste, kari pripraveno. Je vyborne! Rada varim "Asii" a tvuj recept je skvela inspirace. Uvarila jsem vse podle receptu a jsem moc spokojena. Krasny a neotřelý recept , díky !


mijaita
@barborao do casti jsem pridala marinovane, nasucho opecene kousky kuřecího, tak tomu ríkam vegetarianske kari s kuretem :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia