Foto: cesminaz
Chutné jedlo z jedného plechu ;-P
porcií
na 200 °C
Suroviny
5-6 ks väčšie |
|
600 g |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
2 PL (paradajkové pyré, pretlak) |
|
cca 100 g |
|
3 dl vlažná |
|
0,5 dl |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Potrebujeme cca 600 g telacieho mäsa, ktore si nasledne pokrajame na tenke pasiky. Je lepsie ak su to dlhe pasiky, ale mozu byt aj kratke :-) Dalej si zemiaky ocistime a pokrajame na hrubsie hranolky. Papriku si tiez pokrajame tak isto, ako zemiaky, cize na hrubsie pasiky. Paradajky budeme potom krajat na kruhy. Co sa tyka presneho mnozstva surovin, to zalezi vzdy odtoho, ze do akeho velkeho plechu robite :-)
-
2
Suroviny v tomto pripade nezmiesame na plechu, ale ich budeme pekne po vrstvách ukladat. Ako prve,naukladame tesne vedla seba nase pasiky mäsa. Dobre ho osolime. Dalej na mäso naukladame tiez na tesno zemiaky a nasledne na zemiaky hned aj papriku. Paprika nemusi byt vsade, rozlozte ju horedole :-) Znova cele dobre osolime. Kto chce, si teraz prida aj nakrajanu cibulu. Ja raz dam, raz nedam, lebo s cibulou inak chuti a bez cibuli inak. Tak mate Tepsi Kebab stale s inou chutou ;-P No a napokon poukladame paradajky, ktore sme si nakrajali na hrubsie kruhy a maslo. Paradajky mozme osolit.
-
3
Aby nam v pekaci stava trocha zhustla a bola aj este chutnejsia, si urobime takpovediac zalievku :-) Zmiesame 2 PL Salce (paradajkove pyre/pretlak) s 1/2 dl olejom a 3 dl vody. Mozme trocha osolit.
-
4
Vylejeme ju do pekaca, aj horedole na zemiaky. Plech dame piect do rury na 200 °C, takyto nezakryty a to preto, aby sa rychlejsie cele prehrialo. Ked vidime, ze sa obsah pekaca zacal varit/vriet, pekac vyberieme a cele dobre zakryjeme alobalom, aj boky aby sa nedostal vzduch. Takto dame znova do rury a nechame "piect" kym mäso nezmäkne. U mna to trvalo 30 minut. Kontrolovala som tak, ze som kusocek mäsa vybrala spopod zemiakov a ochutnala...
-
5
Po 30ich minutach, ked je uz mäso mäkkucke, zoberieme dole alobal, pofrkame vrch olejom a pekac vlozime naspät do rury a nechame Kebab este odokryty dopiect. U mna 15 minut. Za ten cas sa zredukuje trocha aj stava a cele sa to opecie. Ja som to posledne 2 minutky dala este na horny ohrev, aby to dostalo krajsiu opecenejsiu farbu.
-
6
Uz hotovy Tepsi Kebab ;-P Mäsko je na spodku mäkkucke a vyborne. Zemiaky su presne dobre mäkke, vobec nie rozvarene. Celkovo je to velmi jednoduche, ale vyborne jedlo :-) Podava sa s dobrym chlebikom, alebo pečivom, ktore si mačkáme do šťavy ;-P Dobru chut :-)
Dostala som poriadnu chuť. Vyzerá to veľmi, ale že, veľmi fajnové, chválim.
@Kukulienka71 (8.2.2017 10:19)
Aj na Liptove sa používa ťapša, alebo aj ťepša, ale aj ako nadávka pre hlúpu ženu - ty ťepša. Ktovie, či nás Turci cez Maďarsko obohatili o ťapše, alebo Liptáci, keď vraj ľudstvo pochádza z Liptova.
Tak ťapše potom na Liptov doniesli murári z Hýb, čo chodili za prácou po celom svete.
Je tam síce sójové "mäso", ale dá sa zameniť, akurát sa nevrství pekne ako tvoje, len zamieša. Veľká dobrota, viem si dokonale predstaviť aj chuť tvojho.. nuž, ale pri predstave dlho nezostane :-) Vďaka!
myslela som, že hlúpa žena je trúba:-DDD tak ešte aj tá nádoba, čo sa do trúby dáva?? nepočula som, hoci mám na Liptove tiež rodinu, v Hrádku.
Maďari píšu, že slovo tepsi je osmansko-tureckého pôvodu.
A keď tak rozmýšľam, ešte ma napadlo aj "ťapa", to som už počula viackrát. Možno aj to je z ťapše.
pozri si môj komentár vyššie, aj ja si to myslím..... a ťapa - to si pamätám z mladosti :))
hej, z historického hľadiska je to úplne logické;-)
:-)) neviem kto odkial čo doniesol,ale moja babka prisli s dedkom na Slovensko hned po vojne.A ktovie,mozno si tu nasla kamaratku z Liptova ;-)) @Kristina47 @Tricia :-) dakujem za milé slova. @Katka zlatá,budem rada ak vyskúsas ;-) a dakujem za link.
Kecemis prepáč,ale teraz čitam tvoj komentar znova a znova..a niesom si ista,ci som ti dobre odpovedala.Nedokázem sa rozhodnut..už si to uvaril či nie?? :-))) Mozno takto skoro rano mi este rozum tak nezapina :-))
Nie este nie ale coskoro budem pripraveny a dusevne vyrovnany. Prepac ak som to nanapisal tak jasnejsie, ale to vies tak neskoro v noci.....
Maďarskú kuchyňu mám rada, omama aj kyslé kumple uvarí lepššie, ako ja.
Velmi sa tesim,ze chutilo :-) Dakujem za odozvu.
Ale to je vzdy lepsie si to mäso na spodku skontrolovat.Ochutnaj po 20ich minutach a uvidis.Podla mna by to urcite malo stacit :-) Dakujem za koment a nech vam chutí.
V Maďarsku je aj dedina ktorá sa volá Slovenský Totkomlóš a tam sa dala počuť na ulici viac slovenčina ako maďarčina.Dnes je to naopak,prečo je to tak,to by som musel zabŕdnuť do politiky.Vychýrené sú komlóšske klbásy a každý rok v máji sa koná súťaž o najlepšiu klobásku
:-))) tak také ani nehovor! Ved aj toto je celkom zdravé a zeleninove :-) Budem sa tesit ak vyskusas a ak vam vsetkym bude chutiť :-) A ten názov sa mi páči ;-)) Pozdravujem.
Dakujem krásne, som rada že chutilo🙂