Tepsi kebab (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Chutné jedlo z jedného plechu ;-P

5-6
porcií
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme cca 600 g telacieho mäsa, ktore si nasledne pokrajame na tenke pasiky. Je lepsie ak su to dlhe pasiky, ale mozu byt aj kratke :-) Dalej si zemiaky ocistime a pokrajame na hrubsie hranolky. Papriku si tiez pokrajame tak isto, ako zemiaky, cize na hrubsie pasiky. Paradajky budeme potom krajat na kruhy. Co sa tyka presneho mnozstva surovin, to zalezi vzdy odtoho, ze do akeho velkeho plechu robite :-)
  2. Suroviny v tomto pripade nezmiesame na plechu, ale ich budeme pekne po vrstvách ukladat. Ako prve,naukladame tesne vedla seba nase pasiky mäsa. Dobre ho osolime. Dalej na mäso naukladame tiez na tesno zemiaky a nasledne na zemiaky hned aj papriku. Paprika nemusi byt vsade, rozlozte ju horedole :-) Znova cele dobre osolime. Kto chce, si teraz prida aj nakrajanu cibulu. Ja raz dam, raz nedam, lebo s cibulou inak chuti a bez cibuli inak. Tak mate Tepsi Kebab stale s inou chutou ;-P No a napokon poukladame paradajky, ktore sme si nakrajali na hrubsie kruhy a maslo. Paradajky mozme osolit.
  3. Aby nam v pekaci stava trocha zhustla a bola aj este chutnejsia, si urobime takpovediac zalievku :-) Zmiesame 2 PL Salce (paradajkove pyre/pretlak) s 1/2 dl olejom a 3 dl vody. Mozme trocha osolit.
  4. Vylejeme ju do pekaca, aj horedole na zemiaky. Plech dame piect do rury na 200 °C, takyto nezakryty a to preto, aby sa rychlejsie cele prehrialo. Ked vidime, ze sa obsah pekaca zacal varit/vriet, pekac vyberieme a cele dobre zakryjeme alobalom, aj boky aby sa nedostal vzduch. Takto dame znova do rury a nechame "piect" kym mäso nezmäkne. U mna to trvalo 30 minut. Kontrolovala som tak, ze som kusocek mäsa vybrala spopod zemiakov a ochutnala...
  5. Po 30ich minutach, ked je uz mäso mäkkucke, zoberieme dole alobal, pofrkame vrch olejom a pekac vlozime naspät do rury a nechame Kebab este odokryty dopiect. U mna 15 minut. Za ten cas sa zredukuje trocha aj stava a cele sa to opecie. Ja som to posledne 2 minutky dala este na horny ohrev, aby to dostalo krajsiu opecenejsiu farbu.
  6. Uz hotovy Tepsi Kebab ;-P Mäsko je na spodku mäkkucke a vyborne. Zemiaky su presne dobre mäkke, vobec nie rozvarene. Celkovo je to velmi jednoduche, ale vyborne jedlo :-) Podava sa s dobrym chlebikom, alebo pečivom, ktore si mačkáme do šťavy ;-P Dobru chut :-)