Teľacie na víne a koreňovej zelenine fotorecept

jarco - fotkajarco, 13. marca 2010
Teľacie na víne a koreňovej zelenine (fotorecept)
Foto: jarco

V mojej rodine mäso konzumujeme len výnimočne, ale keď už, tak sa snažím, aby to stálo za to. Kura a bravčové sme prakticky úplne Zobraziť celý popisV mojej rodine mäso konzumujeme len výnimočne, ale keď už, tak sa snažím, aby to stálo za to. Kura a bravčové sme prakticky úplne vylúčili, no raz za týždeň si doprajeme nejakú mäsovú špecialitku. Túto som vymyslel na tento víkend.

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1000 g
300 g
300 g
200 g
1000 g
200 ml
500 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Mäso je dobré marinovať aspoň 24 hodín, ja som mu dal až dva dni. Marinádu som pripravil z olivového oleja, bieleho vína, francúzskej horčice, sušeného rozmarínu, čerstvo namletého farebného korenia a soli. Koreňovú zeleninu som nastrúhal na hrubom strúhadle, resp. nadrobno nakrájal, a zmiešal s marinádou. Polovicu zmesi som dal na dno misky z varného skla, na to položil mäso a zakryl druhou polovicu zmesi zeleniny s marinádou tak, aby mäso bolo celé zakryté. Uzavrel som misku vrchnákom a odložil do chladničky.

  2. 2

    V deň prípravy jedla som si najskôr zapol rúru. Vybral som mäso a očistil ho od kúskov zeleniny. Prudko som ho opiekol na oleji zo všetkých strán a vložil späť do misy, zakryl zeleninou. Dal som piecť na 200 stupňov na 60 minút.

  3. 3

    Kým sa mäso pieklo, uvaril som na pare skoré zemiaky.

  4. 4

    Upečené mäso som vybral, zeleninu so štavou premiestnil do hrnca. Mäso som vrátil späť do chladnúcej rúry. Zeleninu som trochu povaril so smotanou a rozmixoval ponorným mixérom, dochutil soľou. Vznikla krásna hustá omáčka.

  5. 5

    Teľacie som podával nakrájané na tenké plátky na omáčke, so skorými zemiakmi a bielym vínom. Mäso bolo šťavňaté, voňavé a v chuti bolo zreteľne cítiť zeleninu, rozmarín aj víno. Ak vezmem do úvahy, že som si tento recept vymyslel len pred pár dňami, som s výsledkom spokojný :-)

Diskusia k receptu

frezia68
Fantázia! Nie len chutne vyzerá,ale aj zdravé.Má to len jednu chybu pre mňa-teľacinku asi nedostanem.
cistinka
Perfektný recept....gratulujem....dobrá voľba na podráždenie chuťových buniek :-))
babidka
chute si mi narobil , akurat aj ja mam problem zohnat telacinu . ale recept si ukladam , mozno sa zadari a najdem niekde telacie .
sjuz
Fíha - vyzerá to úžasne :) Tiež sa chystám na teľacie, ale akosi sa neviem dostať k peknému a čerstvému...a stále sa na niečo vyhováram:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia