Teľacie na víne a koreňovej zelenine (fotorecept)
Autor receptu: jarco
V mojej rodine mäso konzumujeme len výnimočne, ale keď už, tak sa snažím, aby to stálo za to. Kura a bravčové sme prakticky úplne vylúčili, no raz za týždeň si doprajeme nejakú mäsovú špecialitku. Túto som vymyslel na tento víkend.
6 porcií |
15 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup
- Mäso je dobré marinovať aspoň 24 hodín, ja som mu dal až dva dni. Marinádu som pripravil z olivového oleja, bieleho vína, francúzskej horčice, sušeného rozmarínu, čerstvo namletého farebného korenia a soli. Koreňovú zeleninu som nastrúhal na hrubom strúhadle, resp. nadrobno nakrájal, a zmiešal s marinádou. Polovicu zmesi som dal na dno misky z varného skla, na to položil mäso a zakryl druhou polovicu zmesi zeleniny s marinádou tak, aby mäso bolo celé zakryté. Uzavrel som misku vrchnákom a odložil do chladničky.
- V deň prípravy jedla som si najskôr zapol rúru. Vybral som mäso a očistil ho od kúskov zeleniny. Prudko som ho opiekol na oleji zo všetkých strán a vložil späť do misy, zakryl zeleninou. Dal som piecť na 200 stupňov na 60 minút.


- Kým sa mäso pieklo, uvaril som na pare skoré zemiaky.

- Upečené mäso som vybral, zeleninu so štavou premiestnil do hrnca. Mäso som vrátil späť do chladnúcej rúry. Zeleninu som trochu povaril so smotanou a rozmixoval ponorným mixérom, dochutil soľou. Vznikla krásna hustá omáčka.

- Teľacie som podával nakrájané na tenké plátky na omáčke, so skorými zemiakmi a bielym vínom. Mäso bolo šťavňaté, voňavé a v chuti bolo zreteľne cítiť zeleninu, rozmarín aj víno. Ak vezmem do úvahy, že som si tento recept vymyslel len pred pár dňami, som s výsledkom spokojný :-)
