Teľací paprikáš s haluškami

Tibor Márik
šéfkuchár hotela Kormorán v Čilistove, 30. októbra 2009
Teľací paprikáš s haluškami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1600 g
250 g
250 g
50 g
1 strúčik
3 ks
2 ks
5 dl
3 dl




Postup

  1. 1

    Najemno nakrájanú červenú cibuľu opražíme na masti, pridáme pretlačený cesnak, posypeme mletou paprikou. Zalejeme trochou vody a necháme zovrieť.

  2. 2

    Pridáme umyté, na kúsky nakrájané teľacie mäso. Osolíme, na rýchlom ohni dusíme, občas zamiešame, keď sa šťava zredukuje, podlejeme trochou vody. Keď mäso trocha zmäkne, pridáme na pásiky nakrájanú papriku a paradajky.

  3. 3

    Predtým, ako mäso úplne zmäkne, vymiešame kyslú smotanu a smotanu na šľahanie s trochou múky a pridáme do perkeltu. Varíme, kým mäso úplne zmäkne. Podávame s haluškami, ozdobíme trochou kyslej smotany, nakrájanou paprikou a paradajkou.

Diskusia k receptu

nielaik
Nerozumiem - čo je "rýchly oheň".
Pre mňa novinka, že mäso dovárame po pridaní smotany. Vážne - prečo nie "zátrepku" pridať, až keď je mäso hotové a iba nechať prejsť varom?
Tepelná úprava sa dá v tlakovom hrnci zvládnuť za 20 - 25 minút.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Podľa mňa sa múka v zátrepke musí uvariť. Tej smotane sa nič nestane ak mäso dovárame aj so smotanou. Môžeme pritom ustrážiť telacinu, aby sa nerozvarila. Ja pridávam papriku a paradajky neskôr, alebo lečo nakoniec. Papriku nerováram.
retig
Výborne administrátor, maž príspevky ďalej!
Čo je na tom nepekné, že som napísala, že sme v reštaurácii Kormorán nedostali 4 porcie z 1 600 g mäsa, ako je to v recepte? Ani smotany tam určite nebolo 0,8 litra.
marik
ako "autor"recepturi, sa ospravedlnujem. ta receptura je trosku inac napisana tu,ako som to odovzdal. nezahustujem zatrepkou,nepouzivam 2druhy smotany,a na 1 porciu nedam 400g masa. a kazde jedlo sa zahustuje az ked je maso makke. medzi mojou a medzi tou recepturou je obrovsky rozdiel.
grandma
Názov jedla je teľací paprikáš a v texte sa píše - do perkeltu pridáme. Tak čo to je paprikáš či perkelt - to sú dve rozdielne receptúry. Podľa mňa tam tá kyslá smotana vôbec nepatrí.
dobryhrncekvar
ale no ľudia, prečítajte si receptúru, a berte to ako inšpiráciu na najbližší obed, veď teľacie je dobré mäsko....nechytajte sa za slová, v každej domácnosti sú rozdielne formy prípravy a zahusťovania podľa chute kuchára.
oldomachac
pani grandma mate pravdu, paprikas je so smotanou, perkelt je bez smotany, dokonca aj bez muky, ano je to len recept(navod), ale aj ten nech ma hlavu aj patu, inac, ci paprikas ci perkelt, oba su velmi chutne, jedla, ktore sa casto objavuju aj vnasom jedalnicku, dobru chut




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia