Tekvicová polievka proti depresii fotorecept
Foto: conscientia
Mám rada jeseň i zimu práve pre ich chlad a tmu. No občas sa stane i mne, že kombinácia dažďa, vetra, zimy a tmy Zobraziť celý popisMám rada jeseň i zimu práve pre ich chlad a tmu. No občas sa stane i mne, že kombinácia dažďa, vetra, zimy a tmy neurobí duši či hlave dobre a potrebujem teplo. Metódou "pokus-omyl" som sa dopracovala k polievke, ktorá zohreje v sychravých dňoch, chutí takmer všetkým a ktorá bola skupinou priateľov a rodiny označená ako "antidepšišková hokkaidovka."
Suroviny
Základ: | |
1 - 1,5 kg |
|
3 - 4 ks |
|
zemiaky kg |
|
250 ml |
|
3 dcl |
|
1 plechovka |
|
cca 1 cm |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo čierne či nové) |
|
podľa chuti |
|
Marináda: | |
12 strúčikov |
|
cca 1 dl |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Hokkaido tekvicu alebo tekvice poriadne umyjem, rozštvrtím a vypitvem. (Viem, neznie to príťažlivo, ale ja som praktický človek.) Potom ich nakrájam na menšie kúsky a poukladám na plech vystlaný alobalom či papierom na pečenie. Šupku neodstraňujem, jednak mám vlastné Hokkaidá a jednak mám skúsenosťami overené, že i tvrdá šupa zmäkne, keď jej doprajem teplo.
-
2
Pripravím si marinádu: v miske rozmiešam na plátky pokrájaný cesnak, olej a bylinky. Teraz mám svoju vlastnú zmes (rozmarín, tymian, oregano, levanduľu a saturejku), ale kedysi som bez problémov používala provensálsku zmes zakúpenú v našich obchodoch.
-
3
Lyžičkou, pierkom či tenším maliarskym štetcom (uprednostňujem to posledné) potriem kúsky tekvice marinádou. Plech dám do vyhriatej teplovzdušnej rúry (cca 180 °C na cca 15 - 20 min. Toto je veľmi individuálne, každý máme iný typ rúry. Pre mňa je zásadné, že keď vidličkou pichnem do tekvice cez kôru a tá sa poddá, tak je hotovo.)
-
4
Kým sa tekvica pečie, očistím zemiaky a mrkvu, nakrájam ich na menšie kúsky a dám variť do mierne osolenej vody. Zlaté pravidlo: čo vidlička prepichne, to je finito. Uvarené zemiaky s mrkvou scedím, ale vodu si ponechám - poslúži mi na zriedenie polievky.
- 5
Z plechu zhrniem kúsky tekvice, pridám DVE TRETINY zemiakovo-mrkvovej zmesi, na plátky nakrájaný zázvor, scedenú vodu - a šup s tým pod ručný mixér.
- 6
Prichádza do akcie kokosové mlieko (ja ho kupujem v originálnom ázijskom obchode, ale vraj sa dá v istom slovenskom nemenovanom supermarkete kúpiť počas "týždňa Ázie" i v light verzii (skúsila som, dá sa), 3 dl mlieka a smotana. Nechám zmes prevrieť.
- 7
Do polievky vrátim zvyšnú tretinu zemiakovo-mrkvovej zmesi, dochutím ju soľou, cukrom, korením, citrónovou šťavou - a pretože sa to zdá niektorým členom rodiny málo ostré, vystrčím pazúry v podobe poctivo vyrobenej chilli pasty, ktorú vyrába bratov kolega (čo však nie je podmienka).
- 8
A potom už len snáď dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Diskusia k receptu