Talianske rizoto

matus113 - fotkamatus113, 16. novembra 2009
Talianske rizoto
Foto: matus113

Talianska kuchyňa zachutí každému labužníkovi.

4
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 l
2 ks
1 ks
100 ml
200 g
200 g
20 g




Postup

  1. 1

    2 zeleninové bujóny rozvaríme v 1 litri vody.

  2. 2

    Prepláchneme približne 500 g ryže. Nakrájanú cibuľku nakrájame s cesnakom v hrnci. Opražíme do sklovita. Pridáme neuvarenú ryžu. Opražíme. Pridáme 1 dcl bieleho vína a štipku soli. Ryžu dáme do jenskej misy. Zalejeme vývarom, tak aby bol vývar minimálne 2 cm nad ryžou. Dáme do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov na 20 min.

  3. 3

    Okorenené nadrobno nakrájané kuracie mäso opražíme na olivovom oleji s cibuľkou (7 min). Na druhej panvici osmažíme s cibuľkou šampiňóny. Mrazenú zeleninku narýchlo opražíme.

  4. 4

    Ryžu zmiešame s maslom, pridáme smotanu. Posypeme parmezánom. Dobre premiešame.

  5. 5

    Na takto pripravený základ rizota pridáme buď pripravené osmažené kuracie mäso, dusenú zeleninu, šampiňóny alebo tuniaka.

Diskusia k receptu

Vymazať
honestka
MATUS 113, tak nazov tohto receptu by si asi mal zmenit na:
"nakyp, alebo salat", lebo od Talianskeho RIZOTA je toto velmi daleko.
Rizoto musis varit pomaly asi 35 minut za staleho miesania a prilievania vyvaru nakoniec je kasovite (nieco medzi hustou polievkou). Nesmie v nom chybat SAFRAN , ktory nilelnze doda specialnu CHUT, ale aj FARBU!
Inac vieda od teba su fajn, hlavne pre zaciatocnikov.
Varenia by sa nemal bat nikto.
Vymazať
matus113
ahoj - diky za poznamku... recept sme trochu modifikovali z internetu a z dobreho jedla....
Vymazať
jarco
No, ak to porovnám s klasickým slovenským rizotom (s bravčovým mäsom a paprikou, dusené v tlakovom hrnci), ktoré som jedával v detstve, tak toto má určite bližšie k talianskemu. Ale je fakt, je konzistencia by mala byť iná, takmer tekutá.
Vymazať
santik5
prosím ťa videl si už .. alebo jedol si už risotto? asi ne ... a pochybujem že si mal ryžu carnaroli :) inak vo všetkom suhlasim s kolegami. ale neber to zle !
Vymazať
borgir
no ja neviem ale toto talianske rizoto nieje a to mi ver talianske je mazlave a kasovite toto je skor priprava do jaterniciek




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia