Talianska Mortadella

pusta - fotkapusta, 11. marca 2011
Talianska Mortadella
Foto: pusta

V Taliansku sa stretnete s Mortadellou na každom kroku, ale aj mimo Talianska.Vyrába sa priemyselne v rôznych obmenách vo veľkom a je to veľmi Zobraziť celý popisV Taliansku sa stretnete s Mortadellou na každom kroku, ale aj mimo Talianska.Vyrába sa priemyselne v rôznych obmenách vo veľkom a je to veľmi chutná a známa delikatessa. Dá sa však vyrobiť aj doma a možno povedať, že snád v každej domácnosti má trocha odlišný spôsob prípravy.

30 + 12 h v chladnič minút
príprava
90 minút
na 90 °C

Suroviny

1000 g alebo
5 ks
3 strúčiky
100 g, pokrájané na kolieska
1 PL
1 čl
1 čl
1 čl
1 PL
p.p  čerstvá posekaná
1 ks




Postup

  1. 1

    Mäso pomelieme do misy, dobre premiešame s ostatnými ingredienciami a odložíme na 12 hodín do chladničky.

  2. 2

    Mäsovú hmotu naplníme do tlačenkového rukáva, dobre uzavrieme oba konce a varíme 90 minút pri 90 stupňoch.

  3. 3

    Po vychladnutí odstránime z Mortadelly tlačenkový rukáv, obalíme v posekanej bazalke, pokrájame na plátky a podávame ako studený nárez. Doplníme chlebom, pečivom a sezonnou zeleninou.

Diskusia k receptu

zinnajdha
Máme radi mortadellu. Urobím, len neviem, či sa mi podarí udržať teplotu po celú dobu tých 90° C. Voda nemá vrieť ? A keď sa to bude variť ??
kata50
@zinnajdha Ja ju stále varím v pomalom vare. A je vynikajúca. Mortadela sa dá položiť aj zohriata na špagety a poliať paradajkovou omáčkou na špagety. :-))
@Pusta máš ju zaujímavo ochutenú , ukladám si...
pusta
zinnajdha, voda vrie pri 100 stupňoch Celzia, nemusíš mať variť v hrnci s teplomerom, stačí, ak budeš vodu udržiavať pod bodom varu, v ktorej mortadellu varíš. správne, voda nesmie vrieť, aby obal nepraskol. podobnme ako ked varíš tlačenku, jaternice...ked sa voda začne variť, jednoducho znížiš plameň
pusta
kata50, mortadella má množstvo ochutení, asi preto je jej toľko rôznych druhov a ani v samotnom Taliansku snád nie je domácnosť, kde by bolo jej ochutenie navlas rovnaké, o priemyselne vyrobenej ani nehovoriac...
zinnajdha
ďakujem, len to som chcela vedieť, lebo píšeš že variť. A pri 90 ° sa nevarí. Výsledok je, že nevariť, len udržiavať...):-((
2010
pusta, neviem preco to volas talianska mortadella ??? ,TO NEMA ABSOLUTNE TOTALNE nic s tialianskou mortadellou, je to tvoja mortadella ktoru nekritizujem po chutovej stranke.
Tu mas recept na talianslu mortadellu bez kuracieho masa a vegety cervenej papriky.
 www.coquinaria.nl/english/recipes/06.2histrecept.htm...
pusta
2O10, rada by som ti povedala, že to nie je môj recept, je z Talianska, v názve som nenapísala, že "Pravá talianska mortadella", v úvode som napísala v surovinách kuracie mäso a dalšiu možnosť som uviedla bôčik. Ani v samotnom Taliansku ti nikto nepovie, ktorý z množstva receptov je ten pravý, skôr každý Talian bude tvrdiť, že ten jeho. Líši sa príprava doslova dom od domu, ako aj ochutenie mortadelly. tiež sa používa miesto olív na hrubo drvené čierne, zelené alebo farebné korenie, rôzne sa obaľuje, tiež sa vyrába v tvare šunky, teda možností je neúrekom. My dve to asi nerozhodneme, aj na samotnom nete nájdeš nespočetne množstvo predpisov, ako je napr. tebou vložený link, a je to naozaj dobrý recept. záverom len toľko, že to nie je moja mortadella, ale talianska mortadella, ktorú som odskúšala podľa talianskeho receptu, chutil mne aj iným, ja som ho len vložila. inak vlastné recepty prakticky ani nevkladám, takže žiaden z nich nie je "moja" mortadella a pod. ešte by& som rada vedela, ako si na to prišla, že práve tebou vložený link z netu je práve tá "Pravá talianska mortadella", aj ked môže byť chutná. Predpis mnou vložený som nazvala Talianska mortadella preto, lebo recept mám naozaj z Talianska, ale kto určí, či je to práve ten pravý, ked v tom nemajú jasno práve samotní Taliani. Asi je to niečo podobné, ked sa u nás hovorí o kapustnici, ktorá je zaručene tá pravá.
pusta
zinajdha, ľutujem, ale nevarí sa iba vo vriacej vode, ale aj tak , ako som uviedla. si presvedčená, že tvoj názor o varení je správny a varí sa len vo vriacej vode pri 100 stupňoch Celsia ? - ak áno, bude to len tvoj názor.
hubarka35
nechápem-aká hamba...aj ja by som mazala komentár ktorý mi nie po vôli......a receptik si ukladám do KK.o čom to tu je o receptoch,radách a vareni či o haneni.....výborný receptik...nerobila som to ešte ale skusim.....
hubarka35
a k vareniu pri 100stupnoch voda vrie...takže sa vari aj pri menej stupnoch.....
evanaaa
Ja by som nikdy žiadny komentár, ani negatívny nemazala, práve naopak, nechala by som, nech si iní utvoria mienku, mne by to neublížilo. Tak prečo.....
pusta
evanaaa, aj negatívny komentár je komentár, pokiaľ súvisí s jedlom..
jarunka
Toto je nieco nove pre mna. Mortedellu poznam len z obchodu. Recept som si ulozila. Lakave.
pacik
Podobný recept mám už roky od kamarátky, je to chutná vecička
pusta
@sebo , čítala som tvoj príspevok, dakujem za pridaný link a obohatenie mojich vedomostí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia