Foto: pusta
Tabouleh je populárny ľahký osviežujúci šalát v arabských krajinách, veľmi obľúbený v Maroku, Libanone, Palestíne a iných krajinách, pripravuje sa z bulguru alebo couscous Zobraziť celý popisTabouleh je populárny ľahký osviežujúci šalát v arabských krajinách, veľmi obľúbený v Maroku, Libanone, Palestíne a iných krajinách, pripravuje sa z bulguru alebo couscous so zeleninou a množstvom zelených vňatí, ochucuje sa citrónovou šťavou a koreninami, je rýchlo hotový a veľmi chutný. Podáva sa ako šalát, príloha i samostatné jedlo. Tento recept bol na ChefParade, pochádza z Maroka.
porcie
príprava
Suroviny
1 šálka á 250 ml |
|
1/2 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 hrsť |
|
1 zväzok |
|
z 1 citróna |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL |
|
1,5 šálky á 250 ml |
|
Postup
-
1
Pokrájala som na kocky červenú cibuľu,
-
2
...červenú papriku,
-
3
...paradajky, ktoré som zbavila jadierok,...
-
4
...a listy piepornej na malé kúsky.
-
5
Do pohára som odmerala potrebné množstvo couscous,...
-
6
...nasypala som ho do misy,...
-
7
...zalliala 1,5 šálkou horúcej vody, misu som prikryla alobalom a dookola utesnila, aby sa couscous dobre napučal, nechala som stáť asi 20 minút.
-
8
Zatiaľ som posekala na drobno petržlenovú vňať.
-
9
K napučanému couscous som pridala soľ, rímsku rascu,...
-
10
...papriku, cibuľu,...
-
11
...paradajky,...
-
12
...mätu piepornú,...
-
13
...petržlenovú vňať,...
-
14
...pripravila som citrónovú šťavu,...
-
15
..ktorú som priliala ku couscous aj s olivovým olejom, ktorý šalát zjemní i ochutí...
-
16
...premiešala a "načechrala" pomocou vidličky.
-
17
Podávala som v mise, z ktorej si každý nabral sám podľa vlastnej chuti na tanier, mali sme tento šalát ako ľahký obed.
-
18
Záber zblízka: dobre vidno, ako couscous napučal, je ľahký a nadýchaný, ľahko stráviteľný, plný vitamínov, má veľmi osviežujúcu príjemnú chuť po mäte, citrónovej šťave a petržlenovej vňati, býva rôzne korenený s rôznou zeleninou, podľa krajiny, v ktorej sa podáva ako šalát, príloha k hlavnému jedlu alebo ako samostatné jedlo na obed či večeru. Tabouleh je veľmi obľúbeným jedlom v Maroku, Libanone, Sýrii, Palestíne a inde, pripravuje sa z bulguru alebo couscous s rôznou zeleninou a s veľkým množstvom vňate, podáva sa vlažný alebo vychladený, ktorý je po prepojení chutí ešte lepší.
tento recept som spravila podľa ChefParade,ako bol tam a uviedla som to v úvode..ja som pridala len navyše mätu piepornú, inak som sa držala ich receptu. viem, že napr. v Libanone sa pridáva práve uhorka a strašne, strašne veľa petržlenovej vňate.
pozrela som si aj viac receptov, kde som našla aj uhorku a to nie hadovku, ale šalátovú, dokonca aj iné suroviny, každý z nich sa v niečom odlišuje, obsahujú aj cibuľu.
viem,že aj na Labužnik.cz je viac receptov a sú odlišné :-)
na nete tiež nájdeš rôzne.
podotýkam, že to nie je môj recept.
záleží na tom, či je z Libanonu, či z Palestíny...odinakiaľ.
však pridaj ten svoj recept, budem len rada. :-)
dakujem za tvoj príspevok.
ja viem, že sú aj iné predpisy na prípravu.
echt to nie je ani v arabských krajinách, skoro všade nejaký iný variant, kto už lenn dokáže povedať, ktorý je ten ECHT?
však pridaj svoj recept, len sa poteším.
potom aj ty budeš len kopírovať určitý recept, nič v zlom.
bude to len tvoja variácia a snaha.
nielen to, čo považuješ ty za Tabouleh, je to pravé Tabouleh.
videla som už aj zo Sýrie a tiež ho majú za pravý originál.
netvrdila by som, že je to snaha o čosi... zdroj som dala.
tiež to bude len akýsi tvoj tebe známy variant.
tiež mávam.
práve preto je veľmi odvážne tvrdiť, že ten alebo onen recept na Tabouleh je jediný originál :-)
osobne som nikde netvrdila, že recept, ktorý som pridala, je jediný, pravý "originál, len jedna varianta z tých mnohých a aj zdroj som uviedla.
áno, mohla som aj drobnejšie krájať tú papriku.
videla som však už Tabouleh aj so šalotkou.
každá arabská krajina má svoj charakteristický recept a ten sa ešte môže líšiť aj dom od domu.
a čo sa týka Libanonu a Tabouleh, šalátová uhorka je tam typická. Libanon vôbec je uhorkou povestný a jeho recepty sa prenášajú často aj do Francie, nie nadarmo obe kuchyne sa považujú za najlepšie kuchyne sveta,
Tabouleh je typický najmä pre štáty severnej Afriky, ale je známy nielen tam, je to vynikajúce jedlo ako šalát, príloha či hlavný chod, úžasne chutný, ľahký a osviežujúci, ideálny práve v horúčavách.
ako píšeš, práve Maroko je okrem Tabouleh vyhlásené svojimi paprikami a pastou Harisa, známou a obľúbenou aj v Tunise, a inde
čítala som o Tabouleh aj o pridávaní hrozienok, mandlí, granátového jablka, o melase som nevedela. áno, arabský svet je veľmi rozmanitý a pestrý vo svojej kuchyni - súhlasím s tebou a čo sa Tabouleh týka, má skutočne veľa variant :-)
dakujem za tvoj prínosný komentár v diskusii.
vôbec som nevedela, kedy si sa len včera zaregistrovala, ale kedže to už viem, pekne ťa vítam na vareche, nech ti to dobre varí a nech sa ti darí vo všetkom čo najlepšie.
väčšina varecháčov je veľmi slušná a milá, preto sa nedaj znechutiť !
vôbec som nevedela, kedy si sa len včera zaregistrovala, ale kedže to už viem, pekne ťa vítam na vareche, nech ti to dobre varí a nech sa ti darí vo všetkom čo najlepšie.
väčšina varecháčov je veľmi slušná a milá, preto sa nedaj znechutiť !
správne tvary písania sú:
Z Wikipédie slobodnej encyklopédie
TabboulehCookbook: Tabbouleh Tabbouleh
Tabbouleh ( arabsky : تبولة tabūlah , tiež Tabouleh alebo karta (b) Ouli )
dakujem za odpoved vopred.
Pri tomto recepte sme dospeli k záveru, že téma počtu registrácií a pod. už je skôr obťažujúca ako vtipná. Zúčastnení boli o 22:04 hod. upozornení, všetky ďalšie komentáre netýkajúce sa priamo témy tohto receptu budú vymazané.
to je síce pravda, že by ste s tým mali veľa práce. :-(
lenže sami ste to pred časom napísali.
len citujem vás:
@redakcia , člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 21. júla 2014 o 13:38
Všetky komentáre a reakcie na ne, boli odstránené, nakoľko nesúviseli s receptom. Každý ďalší komentár podobného charakteru bude odstránený.
presne tak, ako píšeš. súhlasím s tebou.
dakujem za objektívne zhodnotenie komentárov, za uznanie mojej práce,za pochvalu i za 5*. poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
recepty budem pridávať aj nadalej pre všetkých slušných varecháčov . sľubujem. :-)
tvoja pochvala ma veľmi teší :-)
dakujem ti.
som rada, že tebe sa recept páči. verím, že by si rada ochutnala aj ty :-)
dakujem za pochvalu i 5*
Tarama, Hummus, Zaalouk
dakujem za pekné a doplňujúce posledné komentáre od @slavka2012 ,
@marika21 , @jozka2 a @2010 - tebe aj za úžasné foto, ktoré si k receptu pridal :-)
no vidíš, ako krásne sa dá tento úžasný šalát varírovať.
verím, že na pohľad, vyzeral ako tento tu.
dakujem za pochvalu.
znamená to obmieňať.