Syrové praclíky
Syrové praclíky

Syrové praclíky fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 15. marca 2020

Vhodné na rodinné oslavy a podobne. Recept mám od priateľky.

77
porcií
30 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
250 g
2 ks
4 trojuholníky (Lunex)
1 bal.
1 KL
Na potieranie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku a všetky ďalšie ingrediencie zmiesime rukou. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke. Ja som cesto pripravila deň vopred.

  2. 2

    Po dôkladnom vychladení cesto rozdelíme na 2-3 časti a postupne vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 3-4 mm. Praclíky vykrajujeme špeciálnou formičkou. Odrezky zase zmiesime, vyvaľkáme a vykrajujeme, kým neminieme všetko cesto.

    Syrové praclíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Praclíky ukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom, potrieme žĺtkom (ja som použila rozšľahané celé vajíčko).

    Syrové praclíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne ľubovoľne mierne posypeme, napr. makom, ľanovým semienkom ap. Pečieme v predohriatej rúre s ventilátorom na 180 °C asi 8 minút. Treba sledovať, každá rúra pečie inak. Vychladnuté uložíme na podnos. Praclíky sú mäkké a chutné, primerane slané, vhodné ako pochúťka k pohosteniu s pivom, aj vínom.

Diskusia k receptu

marienka44
Ďakujem za Vaše názory a uznanie. :-)
Treba dodržať výlučne syr Lunex, to mi prizvukovala priateľka. Tých je viac druhov, tak ten čistý, bez pímesí.
dvorka
Robila som podobné praclíky podľa receptu tu z Varechy kde sa pridával nie Lunex ale strúhaný syr, skúšala som aj s bryndzou a samozrejme bez kypriaceho prášku. Či už také, alebo onaké, praclíky krásne narástli a boli chuťovo výborné. Ďalší recept ktorý ma dostal bol s tvarohom a mrkvou a taktiež bez PDP a žĺtkov. Tie praclíky sú najlepšie zo všetkých, ktoré som kedy robila. Ja len preto píšem, že nie je pravda že sa musí robiť výlučne LEN z istého druhu syra.
používateľ nemá avatar
123
123
@dvorka (16.3.2020 13:49)

prosím, pridaj recept na tie s tvarohom a mrkvou, PDP cítim v pečive aj po dlhšom čase...
dvorka
@123 (16.3.2020 17:45)

Recept je tu na Vareche pod názvom: Mrkvovo-tvarohové praclíky. Stačí dať do vyhľadávača.
Ja tiež cítim PDP všade kde je a nerobí mi dobre, preto sa snažím takýmto kypridlám vyhýbať.