Foto: cici21
Pred rokmi som dostal od kamaráta formičku na vykrajovanie cesta na perece aj s receptom a robievam to dvakrát do roka na sviatky
porcií
príprava
na 180-200 °C
Postup
-
1
Z mlieka a droždia pripravíme kvások. V múke rozdrvíme Heru.Pridáme postrúhaný syr, soľ a prilejeme pripravený kvások.Vypracujeme hladké cesto, ktoré nenecháme kysnúť, ale ihneď zhotovujeme perece (praclíky). Ja mám na to prípravok
-
2
Cesto vyvaľkáme asi na 0,5 cm hrúbky a vykrajujeme praclíky
-
3
Pomocou formičky vykrajujeme praclíky a to tak,že formičku pritlačíme na cesto, potom cesto v malých stredových troch otvoroch zatlačíme dovnútra.Takto nám zostane praclík vo formičke a ľahko sa vytlačí
-
4
Potom ho pomocou tlačítka na pružinách vytlačíme na nepomastený plech.Potrieme vajíčkom a ľubovoľne posýpeme (soľ,mak, sezam,kmín,strúhaný syr).Pečieme pri obvyklej teplote 180-200°C do zlatista,to kontrolujeme.
Pekné Vianoce Ti želám.