Syrové perece (praclíky)
Autor receptu: cici21
Pred rokmi som dostal od kamaráta formičku na vykrajovanie cesta na perece aj s receptom a robievam to dvakrát do roka na sviatky
55 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180-200 °C |
Postup
- Z mlieka a droždia pripravíme kvások. V múke rozdrvíme Heru.Pridáme postrúhaný syr, soľ a prilejeme pripravený kvások.Vypracujeme hladké cesto, ktoré nenecháme kysnúť, ale ihneď zhotovujeme perece (praclíky). Ja mám na to prípravok
- Cesto vyvaľkáme asi na 0,5 cm hrúbky a vykrajujeme praclíky
- Pomocou formičky vykrajujeme praclíky a to tak,že formičku pritlačíme na cesto, potom cesto v malých stredových troch otvoroch zatlačíme dovnútra.Takto nám zostane praclík vo formičke a ľahko sa vytlačí
- Potom ho pomocou tlačítka na pružinách vytlačíme na nepomastený plech.Potrieme vajíčkom a ľubovoľne posýpeme (soľ,mak, sezam,kmín,strúhaný syr).Pečieme pri obvyklej teplote 180-200°C do zlatista,to kontrolujeme.