Syrové pečivo fotorecept

evusik - fotkaevusik, 29. septembra 2010
Syrové pečivo (fotorecept)
Foto: evusik

Toto sú moje najobľúbenejšie slané keksíky :-)

60 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

380 g
220 g
150 g
2 ks
1 ČL
1/4 ČL
Na posypanie:
 na potretie
  plátky
 celé




Postup

  1. 1

    Syr si nastrúhame na jemno a spolu z ostatnými ingredienciami zamiesime. Zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky. Odporúčam použiť kvalitný syr, nie 30% náhražku.

  2. 2

    časť cesta odoberieme a vyvaľkáme asi na 0,5 cm, vykrajujeme kolieska, potrieme vajíčkom a posypeme najemno nastrúhaným syrom. Uložime na plech, na pečiaci papier, môžeme na husto, idú do výšky nie do šírky

    Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ďaľšiu časť cesta vyvaľkáme na tenšie, 3 mm a vykrajujeme kolieska, potrieme vajíčkom a na vrch naaranžujeme arašidy. Z duhej časti vykrojíme kosoštvorce, potrieme vajíčkom a posypeme arašidovými lupienkami.

    Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vykrajovať môžeme aj kvietky, potrieme vajcom. Na tanierik si dáme sézamové semienka a kvietky "máčame" v sézame.

    Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    alebo vykrajujeme väčšie kolieska a zo stredu vykrojíme malé kolieska. Potrieme vajíčkom, väčšie máčame v ľanových semienkach, alebo v zmesi ľanových a sézamových semienok, malé posypeme strúhaným syrom, alebo zmesou semienok. Pečieme na 200°C cca 10 minút.

    Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tieto syrové keksíky sa dajú aj zamrazovať. Ja ich dávam do plastovej krabice. Jednotlivé vrstvy prekladám desiatovým papierom, uzavriem a v mrazáku vydržia - no u nás do najbližšej návštevy. Stačí vyložiť na misku a za 10-15 minút môžete ponúkať.

Diskusia k receptu

cvikla
Velmi mam rada slane pecivo. Robievam ho kazdy tyzden lebo moj zat mi ho vzdy zje. Bola by som radsej keby ich jedli moji vnuci{7,8 rokov} ale oni maju svoje zemiakove chips. Tieto sami velmi pacia, su jednoduche v sobotu sa budu piect. Ukladam do KK.
laurisia
V sobotu budeme oslavovať narodeniny syna a keďže on je na slané, tak takéto viacvariantné sa u neho stretne určite s úspechom :-)))
2010
Aj ja mam take to rad , som na slane.Uz su v KK.
zasterka
Opečené sezamové semienka sú vynikajúce, takže v kombinácii s týmito syrovými keksíkmi je to isto delikateska, mňam, obľubujem slané pečivo, takže tiež mi neostáva nič iné iba KK :-)))
palokuchki
Aj ja som si ich pridala do KK, Urcite su chutne ale aj velmi dobre vyzeraju.
evia
Musia byť určite chutné. Chcem sa spýtať, či tam nejde aj prášok do pečiva, keď píšete, že idú do výšky.
valeri
výborné, potrebujem piecť na nedeľu niečo slané, hodí sa mi toto pečivo, ukladám, ale ten prášok do pečiva by ma tiež zaujímal.
valeri
po upečení sú mäkké alebo ako slané sušienky?
evusik
@evia do cesta nejde prášok do pečiva, zas až tak moc sa nedvihnú... @samanka v mrazáku vydržia niekoľko mesiacov, ja ich pravidelne pečiem tak 2 týždne pre Vianocami a napečiem si tak aby som mala aj na Silvestra.... @valeri sú mäkučké ale skutočne to záleží od kvality syra, mám to odskúšané
1x dolyka
mikat
Vyzerajú krásne, myslím, že ich vyskúšam na mamine narodeniny...
jody
@evusik !!!! Ty si nasla moj strateny a horko oplakany recept na syrove pecivo!!! Dakujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem!!!
evusik
@jody vážne? tento recept mám hádam aj 20 rokov.... som rada, že som ti pomohla :-)
jody
Hej, aj my sme ho mali tak dlho. Bol to recept zo Zivota a my sme vzdy piekli trojnasobnu davku. :-))) Fakt, dakujem, ked sme sa stahovali, recept sa stratil a nevedeli sme si spomenut na tie pomery surovin, ale ked som toto uvidela, hned som vedela, ze je to on! :-)))
evusik
@jody máš dobrú pamäť, je to skutočne recept zo Života a ja mám odložený ešte pôvodný recept, v Živote boli dobré recepty :-)
jody
A my sme to vzdy volali syrove kolecka, nemalo to aj taky nazov? Alebo tam bolo nieco so syrovym pecivom na tri sposoby? @evusik , som nadsena, spravila si mi dnes vianoce :-)
evusik
@jerica volá sa to Syrové pečivo, tie tri spôsoby sú síce neni uvedené v názve, ale na obrázku sú paličky, vykrojené kolieska posypané makom a malé kolieska, takto vykrajované kolieska (ako na poslednom obrázku) som videla iba v tomto recepte a odvtedy ich robím a vždy mali veľký úspech. Aj receptov som rozdala neúrekom. Som veľmi šťastná, že som ti spravila takú radosť :-)
mamina2
ja tam do cesta davam tvaroh a posypem syrom su take nadychane a take kyselkave...ale tieto vyzeraju dobros... ukladam do KK
bozulka
Keď ste spomenuli Život tiež mám pár originálov,aj tento tvoj vystrihnutý a recept čo mám Pečivo kysnuté pod vodou to je tiež zo Zivota.Stále majú úspech hoci výstrižok je už pekne "zubatý".
iboja
je nádherné to pečivo ,nečudo že ho zatko zje aj ja by som si dala
tanya2210
Akurat som ich dopiekla a su vyborné:-) Dik za recept..chutia mi najviac tie syrové..:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia