Syrové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto sú moje najobľúbenejšie slané keksíky :-)

60 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Syr si nastrúhame na jemno a spolu z ostatnými ingredienciami zamiesime. Zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky. Odporúčam použiť kvalitný syr, nie 30% náhražku.
  2. časť cesta odoberieme a vyvaľkáme asi na 0,5 cm, vykrajujeme kolieska, potrieme vajíčkom a posypeme najemno nastrúhaným syrom. Uložime na plech, na pečiaci papier, môžeme na husto, idú do výšky nie do šírky
  3. ďaľšiu časť cesta vyvaľkáme na tenšie, 3 mm a vykrajujeme kolieska, potrieme vajíčkom a na vrch naaranžujeme arašidy. Z duhej časti vykrojíme kosoštvorce, potrieme vajíčkom a posypeme arašidovými lupienkami.
  4. vykrajovať môžeme aj kvietky, potrieme vajcom. Na tanierik si dáme sézamové semienka a kvietky "máčame" v sézame.
  5. alebo vykrajujeme väčšie kolieska a zo stredu vykrojíme malé kolieska. Potrieme vajíčkom, väčšie máčame v ľanových semienkach, alebo v zmesi ľanových a sézamových semienok, malé posypeme strúhaným syrom, alebo zmesou semienok. Pečieme na 200°C cca 10 minút.
  6. Tieto syrové keksíky sa dajú aj zamrazovať. Ja ich dávam do plastovej krabice. Jednotlivé vrstvy prekladám desiatovým papierom, uzavriem a v mrazáku vydržia - no u nás do najbližšej návštevy. Stačí vyložiť na misku a za 10-15 minút môžete ponúkať.