Jablkový koláč
Jablkový koláč

Sypaný jablkový koláč s karamelovou zmrzlinou

Marko Boczek
zástupca šéfkuchára v reštaurácii Brasserie La Marine v Bratislave, 17. decembra 2020
Sypaný jablkový koláč s karamelovou zmrzlinou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
40 minút
príprava
35 minút
na 155 °C

Suroviny

1,5 kg (Granny smith)
5 g
50 g
100 g
100 g
125 g
7 g
100 g (navrch)
Karamelová zmrzlina:
250 ml
100 ml
125 g
1/2 plátka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jablká umyjeme, očistíme, nastrúhame nahrubo, pridáme cukor, škoricu a necháme, aby pustili šťavu. V druhej miske zmiešame suché suroviny.

  2. 2

    Plech vymastíme maslom, nasypeme polovicu zmesi suchých surovín, na ne nasypeme jablká a na ne druhú časť suchej zmesi. Navrch nastrúhame tuhé maslo a dáme piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na 155 stupňov.

  3. 3

    Karamelová zmrzlina: Do hrnca dáme cukor a urobíme karamel. Keď je hotový, pridáme smotanu, mlieko a na malom plameni za stáleho miešania rozpustíme. Odstavíme z ohňa a do ešte teplej hmoty vmiešane želatínu vopred namočenú v studenej vode. Všetko dobre rozmiešame a dáme do zmrzlinovača alebo do mrazničky, kde každých 30 minút premiešavame. Zmrzlinu podávame k jablkovému koláču.

Recept je zaradený do kategórií:
  • Ovocné
  • Slovenská kuchyňa
  • Dezerty
  • Na sladko
  • Koláče
  • Zmrzlina
  • Pečené
  • Diskusia k receptu