Sypaný jablkový koláč s karamelovou zmrzlinou
			   Marko Boczek
zástupca šéfkuchára v reštaurácii Brasserie La Marine v Bratislave, 17. decembra 2020
		   
		   zástupca šéfkuchára v reštaurácii Brasserie La Marine v Bratislave, 17. decembra 2020

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
40 minút
príprava
príprava
35 minút
na 155 °C
na 155 °C
Suroviny
| 1,5 kg (Granny smith) |  | 
| 5 g |  | 
| 50 g |  | 
| 100 g |  | 
| 100 g |  | 
| 125 g |  | 
| 7 g |  | 
| 100 g (navrch) |  | 
| Karamelová zmrzlina: | |
| 250 ml |  | 
| 100 ml |  | 
| 125 g |  | 
| 1/2 plátka |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Jablká umyjeme, očistíme, nastrúhame nahrubo, pridáme cukor, škoricu a necháme, aby pustili šťavu. V druhej miske zmiešame suché suroviny. 
- 2
Plech vymastíme maslom, nasypeme polovicu zmesi suchých surovín, na ne nasypeme jablká a na ne druhú časť suchej zmesi. Navrch nastrúhame tuhé maslo a dáme piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na 155 stupňov. 
- 3
Karamelová zmrzlina: Do hrnca dáme cukor a urobíme karamel. Keď je hotový, pridáme smotanu, mlieko a na malom plameni za stáleho miešania rozpustíme. Odstavíme z ohňa a do ešte teplej hmoty vmiešane želatínu vopred namočenú v studenej vode. Všetko dobre rozmiešame a dáme do zmrzlinovača alebo do mrazničky, kde každých 30 minút premiešavame. Zmrzlinu podávame k jablkovému koláču. Tiež jablkový koláč:
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
                                                        
                                                     
 


Diskusia k receptu