Sypaný jablkový koláč s karamelovou zmrzlinou
Marko Boczek
zástupca šéfkuchára v reštaurácii Brasserie La Marine v Bratislave, 17. decembra 2020
zástupca šéfkuchára v reštaurácii Brasserie La Marine v Bratislave, 17. decembra 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
40 minút
príprava
príprava
35 minút
na 155 °C
na 155 °C
Suroviny
1,5 kg (Granny smith) |
|
5 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
125 g |
|
7 g |
|
100 g (navrch) |
|
Karamelová zmrzlina: | |
250 ml |
|
100 ml |
|
125 g |
|
1/2 plátka |
|
Postup
-
1
Jablká umyjeme, očistíme, nastrúhame nahrubo, pridáme cukor, škoricu a necháme, aby pustili šťavu. V druhej miske zmiešame suché suroviny.
- 2
Plech vymastíme maslom, nasypeme polovicu zmesi suchých surovín, na ne nasypeme jablká a na ne druhú časť suchej zmesi. Navrch nastrúhame tuhé maslo a dáme piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na 155 stupňov.
- 3
Karamelová zmrzlina: Do hrnca dáme cukor a urobíme karamel. Keď je hotový, pridáme smotanu, mlieko a na malom plameni za stáleho miešania rozpustíme. Odstavíme z ohňa a do ešte teplej hmoty vmiešane želatínu vopred namočenú v studenej vode. Všetko dobre rozmiešame a dáme do zmrzlinovača alebo do mrazničky, kde každých 30 minút premiešavame. Zmrzlinu podávame k jablkovému koláču.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu