Jablkový koláč
Sypaný jablkový koláč s karamelovou zmrzlinou
Autor receptu: redakcia
40 minút príprava |
35 minút na 155 °C |
Postup- Jablká umyjeme, očistíme, nastrúhame
nahrubo, pridáme cukor, škoricu a necháme,
aby pustili šťavu. V druhej miske zmiešame
suché suroviny.
- Plech vymastíme maslom, nasypeme polovicu zmesi suchých surovín, na ne nasypeme jablká a na ne druhú časť suchej zmesi. Navrch nastrúhame tuhé maslo a dáme piecť na
35 minút do rúry vyhriatej na 155 stupňov.
- Karamelová zmrzlina: Do hrnca dáme cukor a urobíme karamel. Keď je hotový, pridáme smotanu, mlieko a na malom plameni za stáleho miešania rozpustíme. Odstavíme z ohňa a do ešte teplej hmoty vmiešane želatínu vopred namočenú v studenej vode. Všetko dobre rozmiešame a dáme do zmrzlinovača alebo do mrazničky, kde
každých 30 minút premiešavame. Zmrzlinu podávame k jablkovému koláču.
|