Jablkový koláč

Sypaný jablkový koláč s karamelovou zmrzlinou

Autor receptu: redakcia

40 minút
príprava
35 minút
na 155 °C

Suroviny

Postup

  1. Jablká umyjeme, očistíme, nastrúhame nahrubo, pridáme cukor, škoricu a necháme, aby pustili šťavu. V druhej miske zmiešame suché suroviny.
  2. Plech vymastíme maslom, nasypeme polovicu zmesi suchých surovín, na ne nasypeme jablká a na ne druhú časť suchej zmesi. Navrch nastrúhame tuhé maslo a dáme piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na 155 stupňov.
  3. Karamelová zmrzlina: Do hrnca dáme cukor a urobíme karamel. Keď je hotový, pridáme smotanu, mlieko a na malom plameni za stáleho miešania rozpustíme. Odstavíme z ohňa a do ešte teplej hmoty vmiešane želatínu vopred namočenú v studenej vode. Všetko dobre rozmiešame a dáme do zmrzlinovača alebo do mrazničky, kde každých 30 minút premiešavame. Zmrzlinu podávame k jablkovému koláču.