Sviničný kapor fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 15. decembra 2015

Mam známeho rybára chodí chytať ryby na vodnú nádrž, neďaleko mňa, ktorá sa volá Svinica. Chodí tam na 3 až 4 dni, tak sa aj u mňa zastaví niečo teple zajesť. Pár krát doniesol kapra. Dali sme hlavy do kopy a recept na kapra bol hotový. Preto ten názov. Teraz ho robíme každý rok, keď je na rybačke a stále nám chutí.

3-4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

50 g
4 PL
1 KL
1 ks
kúsok
4 strúčiky
ako orech
1 ČL
3 PL
0,5 l
1 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer si kapra treba poriadne očistiť a nakrájať na podkovičky asi 2,5 až 3 cm hrubé. Do nádoby dám kapra a zalejem mliekom. Zakryjem alobalom a šup do chladničky. Kapor dosť razí od bahna a to mlieko ten zápach odstráni a zjemní mäso.

    Sviničný kapor (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred varením si vytiahnem kapra na mriežku nech odkvape z mlieka. Mlieko ešte nechám na riedenie omáčky. Pripravím si ostatne suroviny.

    Sviničný kapor (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom kapra pokvapkám šťavou z citróna a nasolím. Napokon posypem čerstvo pomletou rascou. Nechám postať asi desať minút nech to mäso do seba nasaje.

    Sviničný kapor (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Za ten čas si nastrúham citrónovú kôru, kapiu a zázvor. Kapiu tak za PL. Cesnak rozpučím a posekám. Zelene korenie čerstvo zomeliem. Tymián nasekám na drobno. Maslo pokrájam na plátky. Dám si to všetko na tanier to pôjde do panvice. Pripravím si aj smotanu.

    Sviničný kapor (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na veľkú panvicu dám olej a maslo zohriať. Do horúceho masla dám suroviny z taniera nechám chvíľu nech to pekne prevonia.

    Sviničný kapor (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rybie kúsky som obalil v hladkej muke a dal som opiecť na horúce maslo. Tak po päť minút z každej strany. Hotové som dával na plech. Potom som ich dal do horúcej rúry na 180°C tak na 5 minút pripiecť. Rúru som vypol a nechal ich tam. Za ten čas som urobil omáčku.

    Sviničný kapor (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do výpeku som dal múku a zvyšok šťavy z citróna. Stále to miešal nech sa múka nenalepí na dno panvice. Keď muka začínala hnednúť tak do panvice som vlial smotanu. Miešal stále až sa omáčka začala variť. Ak je moc hustá prilejeme mlieko. Po chvíľke varenia som omáčku odstavil zo sporáka. Ak sa v nej urobia hrudky tak ju rozmixujem a ešte raz nechám zovrieť.

    Sviničný kapor (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pred varením so dal robiť aj zemiaky. Tie som dal do hrnca očistené a zalial vriacou vodou z kanvice. Zakryl a nechal desať minút postať v horúcej vode. Potom som vodu zlial a v hrnci som ich riadne pohrkal. Teraz dám zemiaky na plech. Na ktorý som skôr dal papier na pečenie a potrel olejom. Napokon som zemiaky dal do rúry zapiecť, tesne pod vrch a zapol horné pečenie za pol hodiny boli eňo - ňuňo.

    Sviničný kapor (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tak a môžem servírovať a pomaly papať. Pozor na kostičky vedia sa v hrdle špatne vzpriečiť. Takže želám dobrú chuť. Ta omáčka nám veľmi chutí.

    Sviničný kapor (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
pochutila by som si na kapríkovi s pečenými zemiakmi a tou fajnovou omáčkou. Pri čítaní názvu som mala sprvu pochybnosti, či to nebude nejaká "bunda" -za rybu prezlečené svinské mäsko:-)

Pridaj komentár k receptu: