Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 13. mája 2014
Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy (fotorecept)
Foto: cesminaz

Zemiakový šalát plný jarných vitamínov ;-)

Suroviny

5 ks
1 ks
15 ks
7-8 ks
Stava:
5 dcl
1-2 PL
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme v šupe 5 väčších zemiakov,necháme vychladnúť a potom očistíme..

    Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo záhrady si donesieme mladé listy hrozna a púpavy..

    Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z hroznových listov zobereme dole stopku a potom ich nakrájame spolu s pupavovými listami na menšie kúsky..

    Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si pripravíme nálev.Treba spraviť obyčajný sladkokyslý nálev,presne ako na zemiakovo-cibulový šalát.Ja som dala citron a med,podľa našej chuti.Niekto dáva cukor a ocot,takže nechám na vás s čím si nálev spravíte.Hlavne aby bol sladkokyslý,no viac kyslý než sladký.A sol pravdaže tiež,musí to byť slanšie,lebo zemiaky ešte popiju dost soli.Ja som dala 1kl soli.Nakrájala cibulu na menšie tenké štvrťmesiačiky a dala do nálevu..

    Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme nakrájané listy,premiešame a necháme 30 minut postáť.

    Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým čakáme,si pokrájame zemiaky na polmesiačiky :-) a potom ich zalejeme nálevom,ktorý sme si pripravili..

    Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opatrne premiešame,ak treba dosolíme,dosladíme,dokyslíme...;-)) Dáme pár lyžíc oleja a necháme pred podávaním,aspoň 30 minut postáť,aby sa tie chute pospájali..

    Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pred podávaním ešte ochutnáme,či netreba dochutit,lebo zemiaky mohli popit sol atd. Podávame tak isto,ako aj iný zemiakový šalát ;-) Chuťovo je výborný,nieje vôbec horký od listov,nebojte sa! Kto chce,si môže doňho nakrájať aj trocha čerstvej mäty. Dobrú chuť ;-D

    Svieži zemiakový šalát s mladými listami hrozna a púpavy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@cesminaz...toto je veľmi zaujímavé, hlavne ma zaujali listy z hrozna...nechutnala som ich ešte, ale určite ochutnám hned zajtra...dobrý nápad...si šikuľka.-)
eviana
@cesminaz , paráda, toto sa mi veľmi páči... a tiež mi ako Izabelke hneď napadlo, že tie hroznové listy veru musím ísť ochutnať, ale aj tento šalát veru stojí za pokus... veľmi chválim skvelú inšpiráciu :)
kukulienka71
to mám smolu, takýto dobrý nápad a naše hrozno bolo práve dnes postrekované:-( Uložím si recept, vďaka :-)
safran
listy z hrozna sú úplne super chuť :-) (aj plnené (po grécky), aj do zaváranín @izabella ) len mi akosi nedošlo doteraz, žeby toto "dvojolístie" mohlo ísť dohromady a dokonca v rovnakom čase... v akej nadmorskej výške žiješ @cezmina ? dokonca by som ho spokojne prehlásila za ájurvédsky recept, obsahuje všetky chute, vrátane horkej a trpkej :-) Dnes som videla v ponuke už nové zemiaky - vyzerali vcelku lákavo, ale smrdeli :( Kto nenakupuje čuchom, asi mu prekážať nebude.
frezia68
Hroznové listy som jedla len ak bolo v nich zabalené mleté mäso( ponúkli nás domáci v Bulharsku),alebo som pridávala do kvasenej kapusty,ale do šalátu ma nenapadlo,ale prečo nie?Všetko treba vyskúšať a tak iste vyskúšam,lebo poznám zdroj hroznových listov :-)))
pusta
veľmi osviežujúci zemiakový šalát s harmonizujúcimi chuťami navzájom, zálievka s medom a s citrónovou šťavou,hroznové a púpavové l listy tomu dodávajú ten správny šmrnc.
cesminaz
@izabelka @eviana :-) hroznove listy maju kyslovkavu citronovu chut,ako soska.Takze ich v tom salate ani necitis..len "vidis" ;-)) Pouzivaju sa aj cerstve do salatu,alebo sa z nich robi sarma,ci ine hlavne jedlo.Vyskusajte ;-) je to naozaj chutne! @kukulienka :-(( no vidis..teraz musis pockat :-)) @safran V tomto salate necitis vobec tu horku chut tych pupavovych listov! Kedze tam mas aj kyslovkave hroznove listy,cibulu,med a este plus citron.Len to musis nechat urcite postat,lebo ono to je na zaciatku horkaste,ale cim dlhsie stoji cca.30-40 minut,tym sa straca horkost.A potom to stoji znova aj so zemiakmi...Po dalsich 30minutach so zemiakmi,bol salatik super!!-deti mi ho chvalili ;-D
cesminaz
@frezia68 :-) len vyskusaj,salatik je velmi chutny.Skoro vobec tie listy necitit,len "vidis vies" ze v nom mas aj extra vitamin :-)) @pusta :-) ano,tie chute sa naozaj vyvazuju navzajom..dakujem vam za komentik :-)
alena45
cítim tú chuť jemnú arómu viničných listov! Pri čítaní vianočných zvykov varecháčov vybehol v ponuke tento recept, no neviem, ako mi mohol uniknúť. Hrozno nestriekam a keďže nemám ten sterilný trávnik, ale pravidelne kosím burinu, proste to, čo rastie na dvore, tak máme čerstvú púpavu celý rok a množstvo iných užitočných rastliniek, ktorým hovoríme síce burina, ale ja viem, že mnohé sú jedlé a dokonca liečivé.