Foto: babkamt
Prišiel mi Receptár č.31 od Dr.Oetkera. Upútala ma Jarná šumienková torta. Ja som si ju trochu upravila. Nemala som doma šumienku. Tak som Zobraziť celý popisPrišiel mi Receptár č.31 od Dr.Oetkera. Upútala ma Jarná šumienková torta. Ja som si ju trochu upravila. Nemala som doma šumienku. Tak som miesto nej použila domáci nevarený jahodový sirup. Včera som obrala trochu jahôd, tak som spravila jahodovú tortičku.
na 180 °C
Suroviny
2 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
50 ml |
|
50 ml |
|
1 čl |
|
Náplň: | |
250 g |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
Na zdobenie: | |
1 ks |
|
250 ml |
|
150 ml |
|
Postup
-
1
Večer som si prezerala receptár. Upútala ma táto tortička.
-
2
Pripravila som si potrebné suroviny. Rúru som zapla na 180°C. Použila som tortovú formu s priemerom 26 cm.
-
3
Bilelka som dala šľahať so štipkou soli. Najprv som ich šľahala samotné, potom som pridala 100 g cukru, do vyšľahaných bielok som striedavo po kvapkách dávala 50 ml oleja a 50 ml vody.
-
4
Dobre som zmes prešľahala. Potom som po jednom dávala žĺtka.
-
5
Formu som vystlala papierom na pečenie.
-
6
Nakoniec som metličkou zľahka zapracovala 100 g osiatej polohrubej múky spolu s 1 čl kypriaceho prášku.
-
7
Cesto som vyliala do formy. Rúra bola pripravená na pečenie. Nastavila som si čas 25 minút. Ja som čas pečenia predĺžila ešte o 5 minút.
-
8
Po tomto čase bola torta upečená. Nechala som ju vychladnúť vo forme.
-
9
Medzitým som si pripravila 200 ml kyslej smotany, stužovač šľahačky, 1 pl práškového cukru, 250 g jemný tvaroh - lebo taký som mala doma. V rozpise píšem podľa predpisu. Oproti receptu som pridala jeden vanilkový cukor. Všetko som to v miske metličkou dobre premiešala.
-
10
Zmes som dala na vychladnutý korpus,
-
11
povrch som uhladila .
-
12
Na vrch som nakrájala čerstvé jahody. Nie sú veľké. Slimáky sa hostia na veľkých, mne sa ujdú len malé. Tortu som vložila do chladničky.
-
13
Teraz by som potrebovala šumienku. No ja to nepoužívam. Spomenula som si, že som robila jahodový sirup. Tak som si z neho odmerala 250 ml, tie som vyliala do hrnca, kde budem variť puding - želatínu, ktorá pôjde na vrch torty.
-
14
V 150 ml vody som rozmiešala jeden Zlatý klas 40 g. Uvarila som hustý puding. Najprv to vyzeralo, že bude želetína moc bledá.
-
15
No ako začala hustnúť, menila sa aj jej farba. To už prišla Terezka. V studenom vodnom kúpeli miešala želatínu aby schladla a výdatne ju chutnala:-) Čo zostalo, sme dali na tortu. Tortu sme vrátili do chladničky.
-
16
Ani nie po 15 minútach sme ju vybrali, čo bolo ešte skoro, a pustili sme sa do ochutnávania. Toto je jej druhý kúsok:-)
@radost chvíle strávené s deťmi sú krásne. Škoda, že s ostatnými vnúčatkami ich trávim len na skype.
@evanaaa tiež mi dlho chodia recepty od Dr.Oetkera.Ten najnovší som ukladala do šanónu. Prezrela som si staršie a natrafila som na túto tortičku. Vraví sa, že každý človek na svete má svojho dvojníka.