Sviečkovica „au poivre” fotorecept

Jakub Röder a Juraj Mlynek
z reštaurácie Tarpan v Bratislave, 29. januára 2016
Sviečkovica „au poivre” (fotorecept)
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks (po 200 g)
5 g
Na koňakový jus:
50 ml
50 g
100 ml
Na pyré:
400 g
 (môžu byť rôzne farby)




Postup

  1. 1


    Najprv očistíme fialové zemiaky, nakrájame ich na kocky a varíme v osolenej vode. Po uvarení scedíme vodu a cez jemné sitko prepasírujeme, aby bolo pyré jemné. Pridáme soľ podľa chuti.

  2. 2


    Mäso vyberieme z chladničky a necháme ho odstáť na doske, aby nešlo na panvicu úplne studené. Mäso z oboch strán osolíme, obalíme v drvenom korení a vložíme ho na rozohriatu panvicu s trochou oleja. Opekáme na rozohriatej panvici asi 2 minúty z každej strany (podľa želaného stupňa prepečenia). Po vybratí mäso okoreníme a necháme odpočívať na teplom mieste.

  3. 3


    Na panvicu, kde sme pripravovali steak, pridáme vývar a necháme redukovať. Potom pridáme koňak a prevaríme (aby sa odparil alkohol, ale zostala chuť koňaku). Na záver zjemníme maslom. Baby mrkvu jemne oblanšírujeme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia