Sviečková na smotane po mojom fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 20. januára 2011
Sviečková na smotane po mojom (fotorecept)
Foto: dorisa

Sviečkovú na smotane robievam vždy takto isto, nemením recept, máme radi takú chuť,aká vznikne. Kúpila som roštenku a tak som kuchtila.

3
porcie
10 minút
príprava
45-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g, (roštenka)
1 ks
1 ks
1 ks
2 PL, (moje)
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, mäso umyjeme a nakrájame na plátky. Naklepeme ho, osolíme a okoreníme.

    Sviečková na smotane po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom mäsko poprášime hladkou múkou.....

    Sviečková na smotane po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..... a dáme na panvicu na rozpálený olej osmahnuť,aby sa zatiahlo.

    Sviečková na smotane po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do kastróla na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, a tieto osmahnuté mäská dáme do kastrola.....

    Sviečková na smotane po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...podlejeme vodou, posolíme mierne, a necháme dusiť, prikyjeme pokrievkou.

    Sviečková na smotane po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa mäsko dusí, pripravíme si zeleninu. Mrkvu a petržlen očistíme a nastruhame. Pripravíme si aj zeleninocvé dochucovadlo z vlastnej koreňovej zeleniny.

    Sviečková na smotane po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je mäso na polovicu udusené,pridáme nastruhanu zeleninu. Ochucovadlo je so soľou, tak zas skonrolujeme, či nie je šťava slaná.

    Sviečková na smotane po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec, ked je už mäso mäkkučké, pridáme do šťavy kyslú smotanu spolu s hladkou múkou na zahustenie. Ja nemám rada ,keď je omáčka rozmixovaná, mám rada,keď trocha vidno aj zeleninu v omáčke. Pridáme trocha cukru a citronovú šťavu, ak treba dosolíme. Ak nevieme robiť knedlu,ako ja, tak vyložíme kúpenú knedlu , ohrejeme ju a možeme servírovať obed. Prajem dobrú chuť.

    Sviečková na smotane po mojom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

klaura
Sviečkovú robím úplne inak, ale toto za vyskúšanie stojí ...
tinca
presne ako píše@klaura ,aj ja robím inak @dorisa toto nie je sviečková, ja osobne by som to nazvala hovädzie na divoko. Ja robím sviečkovú zo sviečkovice, keď nie vždy pravej, tak falošnej. Ale na tanieri to vyzerá fajn, hlavne, že chutilo
jerica
@dorisa dobre robíš , len si pekne rob po svojom , ja si tiež budem robiť po svojom , ale keby som prišla k tebe určite by som neodmietla túto Tvoju po tvojom , mňam , ja zjem čo mňa nezje , len to musí byť finom prestreté, jedno viem keby som videla ako to ochutnávaš a strkáš lyžicu do sósu , a znova a znova , tak si píš že by som sa jej nedotkla,robil to Golonka keď bol v TV relácii , bŕŕŕ. chacha :-) ahoj!
alexdidi
Moja sviečková je síce pripravovaná tiež úplne ináč, v celku prešpikovaná slaninkou, ale nepochybujem o tom, že toto Tvoje jedlo je výborné...dávno som ju nerobila, asi preto, že skúšam aj stále nové recepty z Varechy...
anina43
presne tak isto robim ako ty, tiež nemám rada rozmixovanú omáčku, u nás sa takéto jedlo volá mäso na kyslo a podávam k nemu hrnčekovú rožkovú knedľu, ktorú máme radšej než kysnutú. narobila si mi chuť , takže bude u mňa v nedeľu na obed, dik, to bude dobrota
dorisa
@alexididi , ja práve to nemám rada na hovädzinke, že je prešpikovaná a robená v celku, a neviem, či nie mimo omáčky. Takto "sviečkovu na smotane" robila moja mama a tak sa traduje. To,ako ty píšeš som si užila v jedálňach podnikových až-až. Ale spapám aj to, ja zjem všetko, okrem morských príšer. @jerica ,nie neochutnávam tak, vlastne skoro vobec, každy moj recept je vždy skoro rovnaký, nakoniec, samozrejme,keď dochucujem, ale to naozaj len osobnitnou lyžičkou na tanierik. Kľudne sa zastav:) na moju vviečkovú. @tinca , to je jedno,ako sa jedlo volá, ako ho nazývame v rodine takto, hlavne, že chutí a myslím si, že to je najdloležitejšie. Vieš, napíšem" na divoko", tak zas mi tu budete písat, že som mala dat bobkový list, brusnice a neviem, čo ešte. Ďakujem vám všetkým za komentáre, vážim si to. @anina43 , mňam, aj nám chutí, poslala som link aj dcere do Rakuska, vraj jej mám nechať potrciu, tak dnes zas robím hovädzie na hríboch a tarhoňu. Len neviem,ako to nazvem, haha. @klaura , @janger , ďakujem za komentár.
cica2
samé dobroty, ja si ukadám aj tento receptík a rada vyskúšam:) Dobre vyzerá!
cica2
...a kde chodíte na tie originálne fotky? xixixi nemáte chybu:D...myslím ,@janger ,@jerica ,@klaura bombovééééé:)).....sa tu rehlím, xixi
jerica
Dori ,teším sa že si nad vecou,(aj ja) okorenené to je moje, len musí byť pohoda:-))
torticka
Dori, Ty bojuješ? Ale takúto sviečkovú by som si dala.
gittka
@dorisa ,aj ja robím sviečkovú ináč,ale toto určite vyskúšam!!!už mi tečú slinky...
dogagador
zvlastne, nenapisala Dorisa, ze svieckova PO MOJOM? preco nenapisete aj vy vase recepty, zajtra by tu mohlo byt aspon 15 roznych svieckovych a bolo by to super, nie? aj ja robim svieckovu inac a dokonca mi minule ktosi povedal, ze to je perkelt, hahaha, no nie je. fakt vsetko zavisi od toho, kto je ako zvyknuty, kto co ma rad...
evanaaa
Či so sviečkou, akebo bez, ak sa to dá jesť, je to o.k. Nik nerobí sviečkovú ako tá, tá zasa ako oná, ani ja nerobím ako vy, no, nevadí.Marienka, ja celer dávam, to je moja trojka - mrkva, celer, petržlen.
vavan
vyzerá super niekedy vyskúšam ukladám do KK
dorisa
@dogagagor , ja som už taká popletená, že keby som naozaj chcela ulahodiť každému komentáru, tak to bude "diviak na divoko", veru, ani jedno jedlo nie je rovnaké, ved v jedlách su odzrkadlené zvyky rodín,krajov a obmieňaju sa podla chuti členov rodiny. Nozaj neviem, či niekto robí Svičkovú na smotane zo sviečkovice. Takže.....vydržať,povedala som si a varím ďalej, ved jest sa musí. Všetkým vám dakujem za komentáre, aj priaznivé,a menej priaznivé, vážim si to.
dorisa
@janger , ty tak suprovo vyzeráš, aj si niekedy myslím, že si si naozaj dala toho mojho čuda.Keby sa odmenovalo za masku, tak dam tebe prvu cenu,papa
sonijamt
dorisa, dogagador, prikláňam sa na vašu stranu. V názve je jasne napísané " sviečková PO MOJOM". Ako sa hovorí: Koľko ľudí, toľko chutí. Treba si konečne uvedomiť, že jeden recept je robený na stovky spôsobov, a každý si recept prispôsobí tak, aby chutil hlavne JEHO RODINE. Príklad: "Maďarský guľáš". Je to môj recept, ktorý som s týmto názvom prebrala od mojej mamy pred 25 rokmi a NIKDY som sa nezaoberala, či je to pravý alebo nepravý , či také mäso alebo nie také.... Je to NÁŠ guľáš, takto nám chutí roky rokúce a keď sa povie ideme variť toto, každý vie o čo ide. Toľká kritika a vulgárnosť, až sem jeden dobráčisko začal zaťahovať p.Slotu, rozum sa mi zastavoval! No nehnevajte sa, musela som niektoré diskusie vymazať a hneď mi bolo napísané, aká som uražlivá.To si hovoríme dospelí ľudia? To má niečo spoločné s varením? Zaujímalo by ma, koľko receptov-SVOJICH receptov ten frajer sem poslal!!! Každý máme iné chuťové bunky a už len to je odvaha, keď sem niekto recept pošle, dá si tú námahu ho nafotiť , aby ste to mali po lopate všetko ukážkovo vysvetlené, podelí sa s Vami oň a vy len kritizujete, veď je to v prvom rade jeho kuchyňa...... Inak tá kritika vážení naozaj dobre padne, to mi verte:-( A nehovorím len o tomto recepte, ale všeobecne. Sedíte hodinu za PC, kým to všetko ponahadzujete, a nakoniec príde kritika. Dorisa, len si varte po svojom, podstatné je, aby ste v prvom rade ulahodila svojej rodinke:-)) Ja sviečkovú robím tiež inak, ale určite by som nepohrdla ani tou vašou :-) A verím tomu, keby tu bolo 50 receptov na sviečkovú, v každom by bola nejaká odchylka :-)
janger
@doriska , ja sa tiez vzdy na tych fotkach musim smiat, ked citam tie seriozne komentare...Ale sranda musi byt, no nie?
tothka
Ja tiež robím sviečkovú úplne inak, ale keď je táto podľa teba, ja nič nenamietam, určite je chutná a možno aj na tvoj spôsob niekedy spravím obmenu. A veselo pridávaj recepty podľa teba aj naďalej.
jody
@dorisa , my varíme sviečkovú z bravčoviny alebo kuraciny a všetci doma vieme o čo ide. Toto je recept tvojej rodiny a keď si ho nazveš ako sama chceš, nikoho do toho nič. Ide o to, že chutí. Mne sa tiež páči. :-)
hombrero
ma rad recepty z varechy, mam len jeden dotaz, ja by som viac uvital komentare ludi, ktori niertore z tych receptov skusili a napisali k tomu nieco, vsetci si to len ukladame do knihy a pravdepodobne to nikdy neskusime, ja som poslal zopar komentarov na recepty potom co som to pripravil podla receptu, myslim ze je to dobre aj pre autora pocut nazor na ten ci onen recept alebo postup pripravy...
ketty3811
Aj ja si ukladám túto sviečkovú,vyzerá super.My tiež ako @jody varíme "sviečkovú"aj z bravčového alebo kuracieho mäsa.A chutí skvelo.:-)
bozulka
@hombrero ,nieje pravda že sa neozývajú.Ja napríklad keď varím podľa receptu niekoho tak aj po roku sa ozvem. @dorisa , píšeš že je to tvoja sviečková,samozrejme tak to aj berieme,ináč by nebola Varecha až taká zaujímavá.Veď sme tu aby sa každý z nás pochválil tým svojim receptom.Ja napríkad tiež robím sviečkovú podľa klasického receptu bez špikovania slaninou lebo mi to nechutí,ale slaninku opečiem na cibuľke a koreninovú zeleninu pridávam komplet aj s celerom.@tinca , aj @klaura , to nemysleli v zlom len chceli doplniť ako to robia oni.A to je treba zobrať do úvahy.
dorisa
@bozulka , ja sa nehnevám , nemám sa začo. Beriem, aj kritiku, len sme trocha polemizovali :), pekný večer prajem
enge149
sviečková podľa každého receptu je tá "jeho naj"aj ja dávam všetku zeleninu a rozmixovanú,nakoniec ozdobiť domácimi čučoriedkami a citronom,mňam to je slávnostné jedlo ale aj veľa roboty,súhlasím aj to pridanie receptu je "fuška",nemusí sa toľko kritizovať"...
dorisa
@enge149 , ďakujem za komentár, ani som sa nenazdala, že sa takáto debata vyvinie z mojho jedla, vidíš je na čele TOP15. Som rada, že moje jedlo vyvolalo tolko diskusie,možno sa niečo aj vyriešilo vo vztahu medi varechačmi. Je tu treba velmi velká tolerancia a taktika, pri vyjadrovaní názoru na každe jedlo, nie každy človek je prístupný kritike. Vareške zdar!
zdezda
Dorisa, predstav si, ja robievam aj bravčové srdce či hovädzí jazyk presne ako ty voláme to "mäsko alá sviečková", hlavne, že nám chutí, dík za pripomenutie :-)
nataluka
Nedá mi nenapísať svoju skúsenosť so sviečkovou na smotane.Zo sviečkovice som ju ešte nerobila, vždy z hovädzieho stehna, aj tak ho po opečení dusím v tlakovom, takže je dosť mäkké. Spolu s mrkvou a zelerom. Zeleninu mixujem a neopekám na cibuľke. Keď som nemixovala, musela som pridávať na zahustenie múku. Takto len dolejem sladkú smotanu, tú na varenie ale môže byť aj šľahačková.Nakoniec dochucujem- citrón, cukor,soľ, vegeta a nakoniec nastrúham muškátový oriešok.
havino
ja tiež varím sviečkovú inak,ale tento tvoj sposob mi už kolegyna spomínala a veru,že ho vyskúšam, spoločné budeme mať to,že skusim to s pokrájaným masom a zeleninu si už podla seba rozmixujem, robím v tlakovom hrnci, masko vyberiem a dorobím omáčku
havino
zabudla som, krásne to vyzerá, velmi pekne
dorisa
@havino , nazdravie, a ďakujem. @nataluka , určite je aj tvoja chutná a hlavne ste na takú"od teba" zvyknutí. Ďakujem za komentár.
jerica
@dorisa no a čo ja by som si dala tvoju , hlavne že si sadnem k hotovému prestretému stolu,ale keď budem robiť sviečkovú budem robiť ako mne vyhovuje , to s tou zeleninkou ako ty,možno budem robiť kuracinu , len si spomeniem na to tvoje nemixované, mne nevadia zeleniové slížiky v omáčke:-))
jerica
@dorisa keď budeš čítať môj koment , daj si to do nôty a pospevuj si to pri čítaní, ja si sem tam zanôtim , čo povieš:-))Veď sú fašiangy:-))
tinca
@bozulka ďakujem,že aspoň ty si to pochopila. Všetci si tu píšu svoj názor, tak som ho napísala aj ja s tým, že na tanieri to vyzerá fajn, hlavne že chutilo. Ja som rcp nekritizovala. Nebuďte ješitní a bolo by dobre, keby sme sa vy jadrovali k rcp a nie k tomu čo kto napísal. Alebo tu bude cenzúra, alebo nevydarený tlačový zákon ako v Maďarsku ? :-))
danca39
ak mozem doplnit,kazdy robi inac co je v poriadku a milujem taketo jedla,dokonca zakazdim ked robim svieckovu na smotane vzdy inac chuti ale vzdy je vyborna!ale ponuknem jednu fintu,uz ked dovarate svieckovu ja este na koniec pridam skaramelizovany cukor,jednoducho na panvici cukor roztopim a vlejem do omacky azamiesam a vypnem.da neskutocnu chut.vyskusajte!
danca39
ak mozem doplnit,kazdy robi inac co je v poriadku a milujem taketo jedla,dokonca zakazdim ked robim svieckovu na smotane vzdy inac chuti ale vzdy je vyborna!ale ponuknem jednu fintu,uz ked dovarate svieckovu ja este na koniec pridam skaramelizovany cukor,jednoducho na panvici cukor roztopim a vlejem do omacky azamiesam a vypnem.da neskutocnu chut.vyskusajte!
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
aj ja robievam takto,budeme ju mat zajtra,uz sa tesim!!!!krasny recept!!!!!! :)
dorisa
@pn..tak sme dve s týmto receptom..mne iná sviečková...ani nechutí..prajem zajtra dobrú chuť. Ďakujem.
roli
Ja dávam ešte horčicu, nové korenie a bobkový list
labor1
Toto je recept od našich starých mám a inú ani nezjem, lebo sa tu tá sviečková vyvarí a pridá dobrú chuť. V reštaurácii už nevedia, že čo majú pýtať za sviečkovú na smotane a pritom je evidentné, že sa tá sviečková ani nevarila v základe tej omáčky a okrem toho je to tam hodené ako podošva z kožených topánok nehovoriac o tom, že ak je zelenina rozmixovaná, tak preto, že je to robené z mrazenej zeleniny a nie z čerstvej. Súhlasím aj s rolim a ja tiež dávam trocha horčice, lebo som sám a dlhšie to vydží a nové korenie a bobkový list pre chuť. Rád používam aj sušený rozmarín, lebo vytiahne dobré chute z mäsa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia