Postup
-
1
Na Jána, 24. júna, oberieme zo stromu vlašského orecha 15 zdravých zelených orechov /kôra nesmie byť poškodená/, umyjeme ich, osušíme a nakrájame na milimetrové plátky ostrým nožom.
- 2
Plátky orechov nasypeme do 3 l pohára od uhoriek, pridáme škoricu, klinčeky, borievky a postrúhanú citronovú kôru. Všetko zalejeme vodkou, pohár uzavrieme viečkom. Pohár necháme na teplom mieste /v kuchyni na okne/ najmenej 6 týždňov.
- 3
Po 10. auguste obsah fľaše precedíme cez husté cedidlo, tmavú tekutinu vlejeme späť do pohára a zalejeme sladkým roztokom /1/2 l vody+1/2kg cukru prevariť - vychladiť/. Dobre premiešame a necháme stáť na teple ešte mesiac. Prípadné nečistoty a zakalenie sa za ten čas usadia na dne.
- 4
Likér potom stiahneme do fliaš hadičkou, fľaše uzavrieme zátkou a necháme v pivnici v chlade uležať, najlepšie do jari.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Otázka je preto lebo som sa až teraz dozvedel o orechovej palenke.
Dakujem
Áno môžeš urobiť aj teraz ,určite sú miesta,kde ešte drží zelená časť pevne na orechu,avšak,nemôžeš prerezat,iba dobre popichat.
Ostatné podľa postupu,aký si si našiel, no predĺž dobu maceracie o jeden tyzden.Mam skúsenosť ak sa robí orechová s takmer vyzretý mi skupinami,je účinná aj proti kašľu,ako keď sa robí čaj zo skupín.
Držím palce,nech sa ti vydarí:-)
Dakujem pekne