Svätojánska orechovica

ailuj82 - fotkaailuj82, 20. júna 2011

Suroviny

15 ks
1 ks
4 ks
3 ks
1 ks
1 l
1/2 l
1/2 kg




Postup

  1. 1

    Na Jána, 24. júna, oberieme zo stromu vlašského orecha 15 zdravých zelených orechov /kôra nesmie byť poškodená/, umyjeme ich, osušíme a nakrájame na milimetrové plátky ostrým nožom.

  2. 2

    Plátky orechov nasypeme do 3 l pohára od uhoriek, pridáme škoricu, klinčeky, borievky a postrúhanú citronovú kôru. Všetko zalejeme vodkou, pohár uzavrieme viečkom. Pohár necháme na teplom mieste /v kuchyni na okne/ najmenej 6 týždňov.

  3. 3

    Po 10. auguste obsah fľaše precedíme cez husté cedidlo, tmavú tekutinu vlejeme späť do pohára a zalejeme sladkým roztokom /1/2 l vody+1/2kg cukru prevariť - vychladiť/. Dobre premiešame a necháme stáť na teple ešte mesiac. Prípadné nečistoty a zakalenie sa za ten čas usadia na dne.

  4. 4

    Likér potom stiahneme do fliaš hadičkou, fľaše uzavrieme zátkou a necháme v pivnici v chlade uležať, najlepšie do jari.

Diskusia k receptu

dajanca
zaujímavý recept...ale zabudla si v recepte pripísať koľko pevnej vôle treba, aby to človek vydržal do jari a neochutnal... :-)
ailuj82
asi sa to chutná každý deň až do jari :). Ale chcem to vyskúšať aspoň z 1/2 dávky, lebo liter vodky je dosť *zničiť* :D :)
sovka62
@ailuj82 , vodka sa určite nezničí. Vznikne z nej likér, ktorý síce nie je na bežné pitie (že by si k fľaši sadla partia a vypila ju naraz), ale je to výborný prostriedok na boľavý žalúdok. Mám ho od neterky už asi tri roky a ak si ublížim niečím síce dobrým, ale pre môj žalúdok problematickým, stačí za kalíšok a bolesti sú preč. Je výborný na trávenie, aj pre ľudí, ktorí majú žalúdok zdravý, len zjedli niečo, čo im nesadlo.
hubarka35
presne orechovicu robi i dedko no on tam dáva i pomaranč so šupkov-jasne že dobre umytý a robi to zo žitnej pálenky...a vela,máva
garanco
Ja tiež zbieram orechy na Jána, rozkrojím na štvrtinky, nechám vysušiť- najlepšie v sušičke ovocia, do 0,7 litrovej fľaše vodky dám 3-4 štvrtinky orecha, pridám 1 vanilínový cukor, nechám stáť, pokiaľ nemá "koňakovú" farbu, chutí dobre, najmä, ak je z kvalitnej vodky. Piť sa môže už o niekoľko /7-10 /dní ( netreba čakať do jari). Aj tento Tvoj recept chutí určite dobre, takému sladkému hovoríme, že: na bozkanie.
pacik
Len kde zobrať tie orechy, vodku by som neľutovala. Ale u nás sú zasa čučoriedky a likér z nich je mňam :-) @Ailuj82 vždy mi učarujú skýcovské červené strechy keď ideme okolo.
ailuj82
@pacik - veď Skýcov aj volajú Dedinka červených striech :). A môžme spraviť obchod- vymením orechy za čučoriedky :)
ziegelfeld1968
Orechy nazbierané včera presne na Jána, dnes sa ide nato. 1/2 kg cukru na 1 l vodky je ozaj veľa. Robil som takto vlani podľa receptu a bolo to presladené. Stáčí štvrťkila cukru. Odporúčam piť orechovicu po štamperlíku pre všetkých, ktorí majú zažívacie ťažkosti. Môj syn má s tým skúsenosti. Orechovica je prírodný žaludočný liek na tráviace ťažkosti. Ja to robievam z chlebovice, kupujem to od jedného majiteľa pálenice.
vladosevecka
Chcel by som sa vás opýtať či mi viete povedať alebo poradiť či je možné použiť aj orechy ešte zelené ale neskoršie napríklad teraz v auguste nikde som nenašiel relevantnú odpoveď.

Otázka je preto lebo som sa až teraz dozvedel o orechovej palenke.

Dakujem
45678
@Vladosevecka (30.8.2018 19:20)

Áno môžeš urobiť aj teraz ,určite sú miesta,kde ešte drží zelená časť pevne na orechu,avšak,nemôžeš prerezat,iba dobre popichat.
Ostatné podľa postupu,aký si si našiel, no predĺž dobu maceracie o jeden tyzden.Mam skúsenosť ak sa robí orechová s takmer vyzretý mi skupinami,je účinná aj proti kašľu,ako keď sa robí čaj zo skupín.
Držím palce,nech sa ti vydarí:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia