Svätojánska orechovica

Autor receptu: ailuj82

Postup

  1. Na Jána, 24. júna, oberieme zo stromu vlašského orecha 15 zdravých zelených orechov /kôra nesmie byť poškodená/, umyjeme ich, osušíme a nakrájame na milimetrové plátky ostrým nožom.
  2. Plátky orechov nasypeme do 3 l pohára od uhoriek, pridáme škoricu, klinčeky, borievky a postrúhanú citronovú kôru. Všetko zalejeme vodkou, pohár uzavrieme viečkom. Pohár necháme na teplom mieste /v kuchyni na okne/ najmenej 6 týždňov.
  3. Po 10. auguste obsah fľaše precedíme cez husté cedidlo, tmavú tekutinu vlejeme späť do pohára a zalejeme sladkým roztokom /1/2 l vody+1/2kg cukru prevariť - vychladiť/. Dobre premiešame a necháme stáť na teple ešte mesiac. Prípadné nečistoty a zakalenie sa za ten čas usadia na dne.
  4. Likér potom stiahneme do fliaš hadičkou, fľaše uzavrieme zátkou a necháme v pivnici v chlade uležať, najlepšie do jari.