Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 8. februára 2020
Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept)
Foto: siuuu

Neskutočná dobrota... Lepší chlebový produkt som asi nejedla. Je trocha náročný na čas (dlhý proces kysnutia), ale výsledok rozhodne stojí za to. Nadýchaný, voňavý, s chrumkavou kôrkou, jednoducho dokonalosť sama.

2 kusy
porcie
30 minút
príprava
25-30 minút
na 230 °C

Suroviny

I. fáza:
30 g
30 g
15 g
II. fáza:
90 g
38 g
III. fáza:
600 g
415  g
10-15 g
podľa chuti
podľa chuti (orestovaná alebo sušená

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny pre I. fázu lyžicou zamiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote prekvasiť 10-12 hodín.

  2. 2

    Po uplynutí času k rozkvasu (fáza I.) pridáme múku a vodu pre II. fázu a na podložke vypracujeme polotuhé cestíčko. Vložíme ho do misky, znovu prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote pracovať 8-10 hodín.

  3. 3

    K cestu z fázy II. pridáme múku a vodu určenú pre fázu III., vymiesime cesto, prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať (autolýza). Potom pridáme soľ, premiešame a necháme prikryté na linke stáť 3 hodiny, pričom po hodine 3x naolejovanými rukami (cesto je hydratované a lepí sa) cesto preložíme - ja z každej strany cesto vytiahnem hore a preložím na stranu oproti - toto urobím zo štyroch strán. Pri poslednom prekladaní som vmiesila cibuľu (ja mám sušenú, ak budete restovať, treba ju dobre zbaviť tuku) a pokrájané sušené paradajky (ja používam bez nálevu, také čo sa predávajú vo vrecku). Cesto necháme v mise, prikryjeme (ja používam misku kysku) a dáme do chladničky na 12 - 24 hodín. Moje bolo v chladničke 15 hodín.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dve hodiny pred pečením cesto vyložíme z chladničky na linku a necháme ho 2 hodiny prikryté pracovať pri izbovej teplote. Po dvoch hodinách zapneme rúru na 230 °C a cesto z misy dáme na pomúčenú podložku (ja používam silikónovú), naolejovanými rukami roztiahneme na obdĺžnik cca 25 x 35 cm, horizontálne stierkou prekrojíme na dve približne rovnaké časti.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zľahka poprášime múkou a každú časť rukami (naolejovanými) stočíme zľahúčka oproti sebe - akoby ste žmýkali handru. Stočené preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (môj papier je recyklovaný - bol predtým použitý pri pečení chleba). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 230 °C 25-30 minút, pokiaľ vrch nie je upečený do zlatista - ja som piekla asi 29 minút.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení ... dokonalosť sama ... striedka ako vatička, kôrčička chrumkavá (miestami pričmuhnutá, rúra mi nejako nerovnomerne pečie), vônia po cibuli a tie kúsky kyslastých paradajok ... uvidím aký bude zajtra - teda ak niečo zostane.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...v reze

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu