Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 8. februára 2020
Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept)
Foto: siuuu

Neskutočná dobrota... Lepší chlebový produkt som asi nejedla. Je trocha náročný na čas (dlhý proces kysnutia), ale výsledok rozhodne stojí za to. Nadýchaný, voňavý, s chrumkavou kôrkou, jednoducho dokonalosť sama.

2 kusy
porcie
30 minút
príprava
25-30 minút
na 230 °C

Suroviny

I. fáza:
30 g
30 g
15 g
II. fáza:
90 g
38 g
III. fáza:
600 g
415  g
10-15 g
podľa chuti
podľa chuti (orestovaná alebo sušená

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny pre I. fázu lyžicou zamiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote prekvasiť 10-12 hodín.

  2. 2

    Po uplynutí času k rozkvasu (fáza I.) pridáme múku a vodu pre II. fázu a na podložke vypracujeme polotuhé cestíčko. Vložíme ho do misky, znovu prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote pracovať 8-10 hodín.

  3. 3

    K cestu z fázy II. pridáme múku a vodu určenú pre fázu III., vymiesime cesto, prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať (autolýza). Potom pridáme soľ, premiešame a necháme prikryté na linke stáť 3 hodiny, pričom po hodine 3x naolejovanými rukami (cesto je hydratované a lepí sa) cesto preložíme - ja z každej strany cesto vytiahnem hore a preložím na stranu oproti - toto urobím zo štyroch strán. Pri poslednom prekladaní som vmiesila cibuľu (ja mám sušenú, ak budete restovať, treba ju dobre zbaviť tuku) a pokrájané sušené paradajky (ja používam bez nálevu, také čo sa predávajú vo vrecku). Cesto necháme v mise, prikryjeme (ja používam misku kysku) a dáme do chladničky na 12 - 24 hodín. Moje bolo v chladničke 15 hodín.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dve hodiny pred pečením cesto vyložíme z chladničky na linku a necháme ho 2 hodiny prikryté pracovať pri izbovej teplote. Po dvoch hodinách zapneme rúru na 230 °C a cesto z misy dáme na pomúčenú podložku (ja používam silikónovú), naolejovanými rukami roztiahneme na obdĺžnik cca 25 x 35 cm, horizontálne stierkou prekrojíme na dve približne rovnaké časti.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zľahka poprášime múkou a každú časť rukami (naolejovanými) stočíme zľahúčka oproti sebe - akoby ste žmýkali handru. Stočené preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (môj papier je recyklovaný - bol predtým použitý pri pečení chleba). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 230 °C 25-30 minút, pokiaľ vrch nie je upečený do zlatista - ja som piekla asi 29 minút.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení ... dokonalosť sama ... striedka ako vatička, kôrčička chrumkavá (miestami pričmuhnutá, rúra mi nejako nerovnomerne pečie), vônia po cibuli a tie kúsky kyslastých paradajok ... uvidím aký bude zajtra - teda ak niečo zostane.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...v reze

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

siuuu
@martina1111 (10.2.2020 11:48)

Úprimne - neviem ti povedať, takto sa píše aj na recepte, z ktorého som čerpala. Možno kvôli tvaru, že je taký pokrútený ako koreň ;-)
1x haji
evanaaa
Takýto podobný koreň predávajú aj v niektorých predajniach medzi pečivom, tiež sa to tam volá "koreň", aj som rozmýšľla, že prečo atký názov, ale asi ako vysvetľuje @siuuu.....len či je aj taký pekný a chutný ako jej?
siuuu
@evanaaa (10.2.2020 17:36)

Mala som ho pár krát aj z obchodu a nebol zlý, akurát v tom svojom každý vie, čo tam dá a najmä tam nie sú pridané žiadne zbytočnosti. A Ešte aj na tretí deň (dnes sme dojedli posledné kúsky) bol mäkučký.
siuuu
@kimlo (11.2.2020 06:58)

Rozhodne odporúčam - je výborný, iný zrejme už nebudem ani robiť.
2x haji a taly
taly
@siuuu (11.2.2020 19:19)

Prosím, dodržali ste pri kvasení uvedené doby? Mne sa v 1.fáze rozkvas strojnásobil za cca 5 hodín a v druhej fáze to bolo opäť za cca 4-5 hodín poriadne napučané ...
Uvidím, aký bude v závere, ale nechcela som silou-mocou nechať kvasiť dlhšie, bála som sa prekvasenia (a s tým spojenej kyslosti).
Vopred ďakujem za reakciu :)
siuuu
@taly (21.2.2020 12:38)

Áno, robila som presne tak, ako je uvedené v recepte - aj s dodržaním všetkých uvedených časov kvasenia. Zrejme máte doma teplejšie ako ja resp., pôvodný autor receptu - u nás je max. 21,5 - 22°C.
zolik
Perfektny! Presne takyto semtam kupujem. Neviem kvaskovat :–(
jamayla
Už som ho robila 2x, mojim veľmi chutí (aj mne), akurát ho robím čistý, bez cibule a paradajok. Zje sa veľmi rýchle. Dakujem za recept.
1x siuuu
hviezda0401
Uplne fantasticke, idem na to ♥ taketo chlebiky milujem
Kvasok mozem pouzit aj suseny? Pripadne kolko g ...?
dakujem
1x siuuu
siuuu
@hviezda0401 (6.3.2021 16:12)

Chlebík je ozaj výborný - k sušenému kvásku sa neviem vyjadriť, nikdy som s ním nepracovala ... nie je na balení napísané na aké množstvo múky je určené jedno vrecko ?