Šurdica fotorecept

evusik - fotkaevusik, 13. júla 2010
Šurdica (fotorecept)
Foto: evusik

Toto je jedlo z myjavských kopaníc, tak ako mnohé iné jedlá aj toto sa varilo v jednom hrnci a varilo sa na viac dní Zobraziť celý popisToto je jedlo z myjavských kopaníc, tak ako mnohé iné jedlá aj toto sa varilo v jednom hrnci a varilo sa na viac dní dopredu. Čím viac sa zohrievalo, tým bolo lepšie. Nahrádzalo polievku aj hlavné jedlo.

8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Množstvá neuvádzam, ja som varila z 1kg kyslej kapusty, zo 2 hrste veľkej "panskej" fazule a údené podľa chuti. Dobré je použiť údené s kosťou, krkovičku, rebrá a pod. Veľkú fazuľu na noc namočíme.

    Šurdica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kapustu vyžmýkame a kyslú vodu odložíme, môžeme ju použiť na záverečné dochutenie. Do hrnca dáme opláchnutú kapustu, údené mäso, fazuľu a dáme variť. Ak máte radi, pridajte chilli papričku.

    Šurdica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, nakrájame na kocky a vrátime naspäť do hrnca, prípadne ak fazuľa ešte nie je mäkká, dovaríme fazuľu a mäso pridáme až potom.

    Šurdica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na masti speníme cibuľu.....

    Šurdica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme nadrobno nakrájaný cesnak ....

    Šurdica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    červenú mletú papriku, ja som nemala čerstvú chilli papričku tak som dala sušenú. krátko popražíme ....

    Šurdica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalejeme vodou, povaríme ....

    Šurdica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a vylejeme do polievky, povaríme, ak treba osolíme, okoreníme, prípadne okyselíme odloženou kapustovou vodou.

    Šurdica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Šurdica sa nezahusťuje múkou, preto vydrží aj viac dní.

    Šurdica (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

alexdidi
Všetko naše slovenské tradičné suroviny...musí to byť výborné...
frezia68
Správne "ľudové" jedlo-kyslá kapusta,fazuľa,údené....šurdica bude mojim obľúbeným jedlom :-))))))) a pekný aj fotorecept.
evusik
ďakujem všetkým, je to fakt výborné, naši starí rodičia vedeli čo je dobré, je to v tomto horku príjemne kyselkavé :-)
babav
@evusik , taku kombinaciu kapusty s fazulou a udenym nepoznam , definitivne vyskusam.Krasne si to nafotila!
sjuz
niečo podobné sa varí na Oravem volá sa to sekanka, ale je to bez mäsa, a ide tam zátrepka z kyslej smotany s múkou...veľmi to ľúbim:) Toto je čosi podobné. Pekné foto, evusik:)
honestka
nepoznam nazov, ale posadila by som sa k stolu bez problemu.vsetko co je v tej dobrote ja mozem...
kimlo
Keď budeš potrebovať čerstvú chilli papričku, stačí povedať.. :-)
emsen
Tu u nás , to volajú šútolica , to jedlo fakt nemá chybu ,je to jedlo našich starých mám,varievalo sa vždy na viac dní a je dôkazom ,že aj naše staré mami boli šikovné kuchárky
ocenko
moze to byt vynikajuce urcite to vyskusam kapustu milujem aj fazulu mnam
pivonka
Už je v KK.A teším sa, keď si ju uvarím. Prima recept.
jezibabka1
@evu šik toto som raz jedla, aj som mala recept, ale odišiel papa, tak Ti ďakujem, že si mi ho pripomenula:))) polievka je fantastická, určite ju treba vyskúšať:))) dík evušik
bozulka
Takéto polievky máme radi.@evu šík, pekné fotky.Ja som robievala aj s domácou pikantnou klobásou alebo údeným kolenom a veľkou bielou fazuľou.Moja maminka čierne ani farebné fazule nemala rada,my zase ano.Keď bola na návšteve u nás cez zimu musela byť takáto polievka iba s bielou fazuľou.Ale chutia všetky.
evas13
Aj ja blahoželám k víťaznému receptu a tebe Evusik.
jerica
@evusik Hurá , gratulujem , je to super foto recept +++++,
tomu porozumie aj keby to nebolo popísané. Zvládnuté na jednotku+.
brigita
Je to fakt vyborné jedlo ja ho poznám pod viacerými názvami ale vždy chutí vynikajúco. Odporúčam každému vyskúšať kto ešte neskúsil. /šutelica, sekanina , svadba apod./ Podľa krajov sú malé obmeny , ja robím bez masa ale zato dám veľa smotany.
stefanm
...blahoželám...Pekná práca.Nápad,prevedenie,nafotenie,popis - ako diplomovka na červený diplom.Čoho a mi tu od teba ešte dočkáme?"Obyčajná" polievka z kysléj kapusty,fazule a údeného a ty tomu dáš taký rozmer, že by sa to malo podávať v prezidentskej kancelárií na slávnostných recepciách.Len ako by potom rokovali v tom "zamorenom" priestore?!?!Ale asi by všetko rýchlo schválili aby mohli ísť na čerstvý vzduch :)
evusik
@stefan ďakujem za pochvalu, vieš čaro takýchto starých jedál je v tom, že sú jednoduché ale dobré, my sme ju jedli tri dni v tom najväčšom horku a bola výborná, kyselkavá, osviežujúca - naše staré mamy asi vedeli čo robia.... a
stefanm
...a mne sa zdá,že vedia čo robia aj "staré mamy" našich vnúčat!!!
evusik
@tinca nie, priznám sa, že túto veľkú (u nás ju volajú pánska) fazuľu som nikdy nepestovala. Je kupovaná.
pucyka
pracujem v jednej firme,ktorá zabezpečuje stravovanie po celom svete,u nás v kuchyni sa varieva aj šurdica,predtým som túto polievku nepoznala,dnes si na nej občas aj ja pochutím,som rada za recept
evusik
@pucyka a to sa varí pod týmto menom? ja som si myslela že to len tu tak volajú... ale veď Slovensko je malé :-)
evusik
prečo panská fazuľa? aby som pravdu povedala, netuším. Ja som sa do tohto kraja privydala a tu sa tejto veľkej fazuli hovorí panská, možno ju pestovali páni, ale skôr by som povedala, že jej pestovanie nebolo celkom bežné. Viac sa pestovala drobná biela a strakatá fazuľa...
radost
@jody (11.5.2011 10:27)

áno..aj u nás švábka
palicová fazuľa..nebola v obchodoch-tak sme pestovali..
už dostať kúpiť
bielkovina-nahrádzala mäso
výborná..fazuľa
i komplet jedlo..
1x evusik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia