Šurdica (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je jedlo z myjavských kopaníc, tak ako mnohé iné jedlá aj toto sa varilo v jednom hrnci a varilo sa na viac dní dopredu. Čím viac sa zohrievalo, tým bolo lepšie. Nahrádzalo polievku aj hlavné jedlo.

8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Množstvá neuvádzam, ja som varila z 1kg kyslej kapusty, zo 2 hrste veľkej "panskej" fazule a údené podľa chuti. Dobré je použiť údené s kosťou, krkovičku, rebrá a pod. Veľkú fazuľu na noc namočíme.
  2. Kapustu vyžmýkame a kyslú vodu odložíme, môžeme ju použiť na záverečné dochutenie. Do hrnca dáme opláchnutú kapustu, údené mäso, fazuľu a dáme variť. Ak máte radi, pridajte chilli papričku.
  3. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, nakrájame na kocky a vrátime naspäť do hrnca, prípadne ak fazuľa ešte nie je mäkká, dovaríme fazuľu a mäso pridáme až potom.
  4. Na masti speníme cibuľu.....
  5. pridáme nadrobno nakrájaný cesnak ....
  6. červenú mletú papriku, ja som nemala čerstvú chilli papričku tak som dala sušenú. krátko popražíme ....
  7. zalejeme vodou, povaríme ....
  8. a vylejeme do polievky, povaríme, ak treba osolíme, okoreníme, prípadne okyselíme odloženou kapustovou vodou.
  9. Šurdica sa nezahusťuje múkou, preto vydrží aj viac dní.