Šurdica (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toto je jedlo z myjavských kopaníc, tak ako mnohé iné jedlá aj toto sa varilo v jednom hrnci a varilo sa na viac dní dopredu. Čím viac sa zohrievalo, tým bolo lepšie. Nahrádzalo polievku aj hlavné jedlo.
8 porcií |
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Množstvá neuvádzam, ja som varila z 1kg kyslej kapusty, zo 2 hrste veľkej "panskej" fazule a údené podľa chuti. Dobré je použiť údené s kosťou, krkovičku, rebrá a pod. Veľkú fazuľu na noc namočíme.
- Kapustu vyžmýkame a kyslú vodu odložíme, môžeme ju použiť na záverečné dochutenie. Do hrnca dáme opláchnutú kapustu, údené mäso, fazuľu a dáme variť. Ak máte radi, pridajte chilli papričku.
- Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, nakrájame na kocky a vrátime naspäť do hrnca, prípadne ak fazuľa ešte nie je mäkká, dovaríme fazuľu a mäso pridáme až potom.
- Na masti speníme cibuľu.....
- pridáme nadrobno nakrájaný cesnak ....
- červenú mletú papriku, ja som nemala čerstvú chilli papričku tak som dala sušenú. krátko popražíme ....
- zalejeme vodou, povaríme ....
- a vylejeme do polievky, povaríme, ak treba osolíme, okoreníme, prípadne okyselíme odloženou kapustovou vodou.
- Šurdica sa nezahusťuje múkou, preto vydrží aj viac dní.